powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Γιάννης Καραγιάννης: Να προστατευτούν όλα τα ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης στη συμφωνία ΕΕ-Κίνας


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, σε συνεδρίαση στη Βουλή για αγροτικά και αναπτυξιακά ζητήματα, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κατοχύρωσης της φέτας και του κρασιού της Σάμου στους καταλόγους της διμερούς συμφωνίας ΕΕ - Κίνας για την προστασία των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης.
Η ΕΕ και η Κίνα έχουν δημοσιεύσει μια λίστα με 200 προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (100 ευρωπαϊκά και 100 κινέζικα) τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν με την εν λόγω διμερή συμφωνία από τις απομιμήσεις. Ο κατάλογος που εστάλη από την ΕΕ στην Κίνα, στις 03-06-2017, συμπεριλαμβάνει (μεταξύ των 100 προϊόντων) τη φέτα και το κρασί της Σάμου, προϊόντα για τα οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις από κινέζικες εταιρείες που τα έχουν κατοχυρώσει ως κινέζικα εμπορικά σήματα (trademarks).
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην εξαιρεθούν και αυτά τα δύο εμβληματικά ελληνικά προϊόντα από τον σχετικό κατάλογο και με την επικύρωση της συμφωνίας βρεθούμε προ εκπλήξεων, όπως συνέβη με άλλες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες κατά το παρελθόν.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: