powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

H ομιλία του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση στο ''Πανηπειρωτικό Πανηγύρι 2017''


Κύριοι Υπουργέ
Κύριοι βουλευτές
Κύριοι δήμαρχε
Κύριοι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί Σύμβουλοι
Κύριοι πρόεδροι και εκπρόσωποι των πολιτιστικών οργανώσεων.
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες
Φίλες και φίλοι της Ηπείρου, της ηπειρωτικής παράδοσης και παραδοσιακής μουσικής, σας καλωσορίζω από τη μεριά του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής και των Διοικητικών Συμβουλίων των οργανώσεων μας της Νότιας και Ανατολικής Αττικής, της Αργυρούπολης, της Ηλιούπολης, του Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Σύλλογου Νοτίων Προαστίων, της Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, της Πολιτιστική Ένωσης Βοθρωτού Αγίων Σαράντα και του σύλλογου Διβριωτών Βορείου Ηπείρου, του Βύρωνα, του Ζωγράφου, της Παιανίας, του Λαυρίου, του Κολωνού, της Καλλιθέας και της Αδελφότητας Κραψιτών Ιωαννίνων, στο μεγάλο Ηπειρωτικό πανηγύρι που συνδιοργανώνουμε απόψε εδώ στο γήπεδο του μπέιτζμπολ του Ελληνικού. Το πανηγύρι μας στήριξε και στηρίζει Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρυρούπολης και Ελληνικού τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, καθώς και όλοι οι σύλλογοι, αδελφότητες, ενώσεις και ομοσπονδίες μας της Αττικής.
Αναβιώνουμε απόψε εδώ στο Ελληνικό όλοι μαζί ένα αυθεντικό πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και κυκλικούς χορούς.
Απόψε δεν είμαστε απλοί θεατές όπως κάποτε στο παρελθόν, αλλά όπως οι καιροί απαιτούν είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον, είμαστε όλοι μαζί συμμετέχουμε και απολαμβάνουμε τον παλμό και τον ρυθμό της Ηπειρωτικής παραδοσιακής δημοτικής μουσικής.
Η αγάπη μας για την Ήπειρο και την παράδοση μας είναι η ταυτότητα μας είναι η καταγωγή μας είναι η προγονική μας ρίζα.
Οι απόδημοι και οι φορείς της Ηπειρωτικής αποδημίας πρωτοστατούν στον αγώνα για τη διάσωση, τη διάδοση, τη διατήρηση και την προβολή της αλλά και για τη μεταλαμπαδευσή της στη νέα γενιά.
Η παράδοση μας θέλει όλους μαζί, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, της ατέλειωτης οικονομικής κρίσης και όλοι μαζί να μπούμε σε χαρτογραφημένα νερά για να επιβιώσουμε και να σταθούμε όρθιοι.
Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, ίσως είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ανταμώνουμε τόσο μαζικά στον κοινό τόπο της παράδοσης και να εκπέμπουμε μηνύματα με γενικότερη αξία και σημασία.
Η Πανηπειρωτική έχει ανοίξει εδώ και καιρό συζήτηση για τα «Ηπειρωτικά πανηγύρια σήμερα», συζήτηση για όσα ταλανίζουν, τραυματίζουν, κακοποιούν και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των πανηγυριών μας. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να τη συνεχίσουμε και να τη διευρύνουμε και να προστατεύσουμε τη μουσική μας παράδοση και τον πολιτισμό μας.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Η παράδοση το καλοκαίρι μεταφέρεται στην Ήπειρο, στον τόπο της καταγωγής μας στο χωριό μας, στα πανηγύρια μας.
Έχουμε, φορείς και πρόσωπα, ευθύνη για όσα ζούμε στα πανηγύρια μας, για όσα αξίζει να διασώσουμε και να διαδώσουμε, όσα πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να αντισταθούμε στην εμπορευματοποίηση, στο αγοραίο φολκλόρ.
Η Ήπειρος της καρδιάς μας, έχει την ανάγκη μας, θέλει τη στήριξή μας ιδιαίτερα σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Προσφέρει τα πάντα φυσικές ομορφιές, θάλασσες και βουνά και είναι για όλα τα βαλάντια και μας περιμένει.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους όσους συντέλεσαν για τη διοργάνωση του ωραίου αποψινού πανηγυριού.
Το Δήμαρχο Αργυρούπολης και Ελληνικού κύριο Κωνσταντάτο Γιάννη και τους αντιδημάρχους Κρητικό Βασίλη Τογρίδη Λάζαρο και Καλύβα Αθανάσιο, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης κύριο Κωτσαντή Γιώργο, τον Έφορο πολιτισμού, την πολιτιστική επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής, τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεων που συμμετέχουν σήμερα της Νότιας και Ανατολικής Αττικής, και όλους όσους εθελοντικά βοήθησαν και βοηθούν για την επιτυχία του πανηγυριού μας.
Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους αυθεντικούς και γνήσιους μουσικούς μας κλαρινίστες Σταύρο Καψάλη ,Βαγγελάκη Αποστόλη, Μαγκλάρα Τάσο, Χαλκιά Πέτρο, Λώτση Σταύρο και Γκίτσιο Χρήστο, τους εξαίρετους τραγουδιστές μας
Μάκη Κιάμο,  Κώστα Λεοντίδη,Δημήτρη Καλογήρου Κώστα Μήτση,Θωμά Κυρίτση, τους Αδελφούς Κόντη το Χρήστο Αγγέλη και την Άννα Μαντζούκη, τους μουσικούς Βαγγέλη Κουμιτζή στο Βιολί, τον Κώστα Βουρέκα και Νίκο Χαλκιά στο λαούτο και τον Αλέξανδρο Μαγκλάρα και Σπύρο Βουρέκα στο Ντέφι καθώς και τη Χορωδία και το Πολυφωνικό Εργαστήρι της Πανηπειρωτικής με το Βαγγέλη Κώτσου και τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και να τους παρακαλέσουμε να συνεχίσουν να είναι γνήσιοι εκφραστές της μουσικής μας παράδοσης.
Καλούμε τέλος για μια ακόμη φορά και από αυτό το Βήμα την Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού, να σκύψει πάνω στα προβλήματα κυρίως τα οικονομικά των πολιτιστικών οργανώσεων που είναι στυλοβάτες της παράδοσης και του πολιτισμού, γιατί Έθνος χωρίς πολιτισμό και παράδοση δεν έχει μέλλον.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: