powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, την Παρασκευή 23, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Ιουνίου, στα Περτουλιώτικα λιβάδια


Αφιερωμένο «Στην Γενιά Των Νέων Που Υποχρεώθηκαν Να Μεταναστεύσουν», πραγματοποιείται το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια (Νομός Τρικάλων), σε υψόμετρο 1150 μέτρων.
Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι το γένος Έλληνες, αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.
Το φετινό Αντάμωμα απαντά με αισιοδοξία και χαρά στο ζοφερό παρόν και ξορκίζει για άλλη μία φορά, τις Κασσάνδρες μιας συνέχειας χωρίς διέξοδο, καλώντας τους Έλληνες να ξαναβρούν το δυναμισμό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους θησαυρούς της παράδοσης.
Κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν, την Παρασκευή το βράδυ, το 6ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού , για να θυμούνται οι γεροντότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!
Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων τον Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων με το εναρκτήριο λάκτισμα να δίνεται από τον αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος που κατέκτησε το «EURO 2004» κ. Θεόδωρο Ζαγοράκη.
Το Σάββατο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί: «Το Βιωματικό Καρακόλι-Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές), το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου θα κονέψουν οι συμμετέχοντες και θα στηθούν οι τσατούρες.
Την Κυριακή το πρωί, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, θα παρουσιαστεί δρώμενο με θέμα την «Ανακήρυξη Σαρακατσάνου Κλεφταρµατωλού Καπετάνιου» καθώς και παιγνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: