powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Κινδυνεύει να αφανισθεί το φημισμένο τσάι της Ηπείρου


Το ξεριζώνουν παράνομα από τα βουνά μας
Με 63 κιλά πιάστηκαν τρεις Αλβανοί στο Ζαγόρι

Τα βουνά της Ηπείρου που φημίζονται για την ποιότητα και το άρωμα του τσαγιού τους (είδος Σιδηρίτης) χρόνο με το χρόνο κινδυνεύουν να χάσουν και τις τελευταίες τούφες του μοναδικού αυτοφυούς φυτού, από την αλόγιστη και παράνομη συλλογή του.
Κάποιοι χωρίς καν να το αφήσουν να ωριμάσει, το μαζεύουν ξεριζώνοντάς το, με αποτέλεσμα να μην ξαναφυτρώνει την επόμενη χρονιά. Το ίδιο συχνά συμβαίνει και με τη συλλογή ρίγανης.
Επ’ αυτοφώρω!
Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες (Ε’ Κ.Ο.Η.) την Κυριακή συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τρεις Αλβανούς στο Βραδέτο Ζαγορίου, οι οποίοι είχαν συλλέξει παράνομα 63 κιλά τσαγιού, που μάλιστα το είχαν δέσει σε 350 ματσάκια!
Με τη συνδρομή του Δασαρχείου Ιωαννίνων, οι τρεις οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κήπων, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους.
Επίσης κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο που κατείχαν και μετέφεραν με αυτό την ποσότητα τσαγιού, η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου. Η ποσότητα του τσαγιού κατασχέθηκε και θα δημοπρατηθεί αύριο Τετάρτη από το Δασαρχείο Ιωαννίνων.

Όχι εκρίζωση…
Η Ε’ ΚΟΗ υπενθυμίζει, ότι σύμφωνα με την Δασική Αστυνομική Διάταξη, επιτρέπεται η κοπή και όχι η εκρίζωση του είδους Σιδερίτης, κοινώς τσάι του βουνού, μόνο μετά την ανθοφορία και προς το τέρμα της ανθήσεώς του και πάντα όχι νωρίτερα της 10ης Ιουλίου, για οικιακή χρήση.
Προκειμένου για εμπορία απαιτείται απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας, που μάλιστα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι θηροφύλακες για όλα!
Με αφορμή και το εν λόγω περιστατικό, η Ε’ ΚΟΗ επισημαίνει, ότι οι αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, δεν εξαντλούνται στην τήρηση της νομοθεσίας για την άσκηση της θήρας, μόνο, όπως ίσως πολλοί νομίζουν, αλλά είναι εξαιρετικά διευρυμένες, και μπορούν να επεμβαίνουν σε περιστατικά λαθροϋλοτόμισης, λαθραλιείας, πυρκαγιών και όπου αλλού γίνεται καταστρατήγηση  του Νόμου για το περιβάλλον.
Καλεί τέλος κάθε πολίτη, που γνωρίζει κάτι σχετικό για παράνομη συλλογή τσαγιού ή ρίγανης, να ενημερώνει το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: