powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Από οφειλές πελατών της και έλλειψη ρευστότητας το πρόβλημα στη «Δωδώνη»


Στήριξη και όχι «πόλεμο» χρειάζεται η γαλακτοβιομηχανία
O' NEILL: "Κανείς δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ"!..

Η νέα Διοίκηση της «Δωδώνης», έχοντας να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας και την καθυστέρηση - εξαιτίας της οικονομικής κρίσης - των υποχρεώσεων των πελατών απέναντί της, εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να μην μπορεί εγκαίρως να ανταποκριθεί στις πληρωμές γάλακτος προς τους κτηνοτρόφους.
Πάντως ο Πρόεδρός της Michaell O' Neill με ξεκάθαρο τρόπο διαβεβαιώνει ότι «οι παραγωγοί δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ»!
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η εταιρία δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο ή στο ΙΚΑ, σύμφωνα με διαβεβαίωση του αντιπροέδρου της  κ. Ιωάννη Βιτάλη, ενώ κανονικά καταβάλει και την μισθοδοσία στους εργαζόμενους. Αλλά και οι πληρωμές προς τους παραγωγούς γίνονται πολύ νωρίτερα, συγκριτικά με άλλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.
Ανεξάρτητα με τα παραπάνω όμως η νέα Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, προσαρμόζοντας την στρατηγική της στα νέα δεδομένα, καταστρώνει νέα μελλοντικά σχέδια. Χωρίς να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ανάπτυξης της «Δωδώνης», της ζώνης γάλακτος, της έδρας της εταιρίας, της τιμής στο γάλα, κατάφερε μέχρι σήμερα και μεσούσης της οικονομικής κρίσης να διατηρήσει την κυριαρχία της εντός και εκτός Ελλάδος, επιτυγχάνοντας μάλιστα αύξηση του μεριδίου στις εξαγωγές και διεύρυνση της αγοράς.
Εντάχθηκε στον οδηγό της STAT BANΚ και περιλαμβάνεται στη λίστα Diamonds of the Greek Economy 2013 που αφορά στις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας.

Με στόχο την ενδυνάμωση της «Δωδώνης» η νέα Διοίκηση προχωρά αργά αλλά σταθερά στην υλοποίηση των σχεδίων της που αφορούν και το επίπεδο συσκευασιών και κυρίως την ανάπτυξη νέων προϊόντων με βάση την αγορά.
«Όχι μαγαζάκι…»
«Το ακατέργαστο διαμάντι της Ηπείρου» όπως το χαρακτήρισε ο κ. Βιτάλης, η διοίκηση της εταιρίας έχει αποφασίσει - αγνοώντας την μικροπολιτική και τις επιθέσεις που δέχεται - να το σμιλέψει και να το λαμπρύνει. Και τονίζει: «αυτό που οφείλουν να κατανοήσουν όλοι, είναι ότι η Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία πρέπει να λειτουργήσει ως εργοστάσιο παραγωγής άριστων προϊόντων και όχι σαν... μαγαζάκι μικροκομματικών εξυπηρετήσεων».
Η ΕΑΣΙ
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων σε χθεσινή ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι: «ειδικά σήμερα με την κατάσταση που διέρχεται όλος ο κτηνοτροφικός κλάδος, και ιδιαίτερα της περιοχής μας, η σημερινή Διοίκηση της βιομηχανίας οφείλει άμεσα να εξοφλήσει τους παραγωγούς για τις ποσότητες γάλακτος που έχουν παραδώσει στην βιομηχανία και παράλληλα να χορηγήσει προκαταβολές, κάτι το οποίο γινόταν από της ιδρύσεως της βιομηχανίας μέχρι σήμερα».
Σε λάθος δρόμο…
Πέραν της ξεκάθαρης άποψης της ΕΑΣΙ, που είναι και μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας και η θέση της έχει την σχετική βαρύτητα, κάποιες άλλες αγροτοκτηνοτροφικές οργανώσεις, επηρεασμένες ίσως από κόμματα και κινήματα του αριστερού χώρου, συχνά βγάζουν εμπρηστικές ανακοινώσεις κατά της τύχης της «Δωδώνης». Αντιμετωπίζουν το θέμα σαν η γαλακτοβιομηχανία να ανήκει ακόμη στην κρατική ΑΤΕ και όχι σε ιδιώτες που την αγόρασαν και που λογικό είναι να ασκούν την όποια επιχειρηματική ή εμπορική πολιτική αυτοί νομίζουν.
Δυστυχώς, τον ίδιο λάθος δρόμο – μάλλον για λόγους εντυπώσεων – ακολουθούν και κάποιοι Ηπειρώτες πολιτικοί, που ζητούν να παρέμβει ο Στουρνάρας (!) για να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι. Γι’ αυτό όμως υπάρχει μια εξήγηση: Η «Δωδώνη» έχει 6.500 παραγωγούς (οικογένειες) που έχουν μεγάλη «δεξαμενή» ψήφων, απ’ την οποία πιστεύουν ότι ενεργώντας έτσι, θα αντλήσουν κάποιες απ’ αυτές.
• Αλλά και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ζήτησε κατεπειγόντως (!) ραντεβού για σήμερα με τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης, προκειμένου, όπως τονίζει να του εκθέσει «το σοβαρότατο θέμα που έχει προκύψει με την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» που αρνείται να προβεί στην εξόφληση των κτηνοτρόφων».
Επιστολή O' Neill
Ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Michaell O' Neill με τρόπο ξεκάθαρο, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς να έχει να κρύψει κάτι από τους συνεργάτες - παραγωγούς της «Δωδώνης», προχώρησε σε μια ασυνήθιστη κίνηση στα χρονικά της εταιρίας.
Απέστειλε προσωπική επιστολή προς τους 6.500 κτηνοτρόφους που εισκομίζουν γάλα στην Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία και βάζει το δάχτυλο «επί των τύπων των ήλων».
Μετά την αποκλειστική συνέντευξή του στον «Πρωινό Λόγο» διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «οι παραγωγοί δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ».
Στην μιας σελίδας επιστολή του, η οποία διανεμήθηκε σε όλους τους κτηνοτρόφους, ο Πρόεδρος της εταιρίας εξηγεί με καθαρό τρόπο και απαντά χωρίς φόβο στο ερώτημα γιατί καθυστερούν οι πληρωμές.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όπως είναι γνωστό ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, που αυτό με τη σειρά του δυσχεραίνει τις υποχρεώσεις της «Δωδώνη» όπως και άλλων εταιριών. Παράλληλα διευκρινίζει ότι και οι πελάτες της «Δωδώνης» καθυστερούν εξαιτίας της κρίσης τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη βιομηχανία.
«Είμαστε μαζί…»
Ο κ. O' Neill τονίζει ότι η Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει εκπτώσεις στη φημισμένη διεθνώς ποιότητα των προϊόντων της και προαναγγέλλει ότι όπως έχει δεσμευτεί, η ανάπτυξη της εταιρίας θα έρθει μέσα από την αύξηση του όγκου παραγωγής και ζήτησης, άρα με την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων γάλακτος. Ο κ. O' Neill δεν επεκτείνεται στο τι κάνει η «Δωδώνη» για τους παραγωγούς της. Περιορίστηκε μόνο στο να υπενθυμίσει ότι διατήρησε την υψηλότερη τιμή στο γάλα στην Ελλάδα και σημειώνει ότι από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα η «Δωδώνη» πληρώνει πολύ ενωρίτερα και μάλιστα το μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών που έχει γαλακτοβιομηχανία.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος, που υπογράφει την επιστολή, δηλώνει παρών, τονίζει ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές «όλοι είμαστε μαζί» και εκφράζει για ακόμη μια φορά την εκτίμηση του σε όλους και καθέναν προσωπικά.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: