powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Τα χωριά μας δεν βρίσκουν παπά ακόμη και όταν γιορτάζουν!


Σε 100 ενορίες μόνο 30 ιερείς στη Μητρόπολη Κόνιτσας
«Όπως και να ’χει, το πανηγύρι θα γίνει στη Βούρμπιανη», λέει ο Πρόεδρός της, Γ. Τέρτσης

Το πρόβλημα με την έλλειψη ιερέων στα χωριά μας, δεν είναι καινούργιο.
Τέτοιες μέρες, που αρχίζουν και οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές του καλοκαιριού και που κορυφώνονται το Δεκαπενταύγουστο, το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα. Πολλά χωριά δεν βρίσκουν παπά για την καθιερωμένη λειτουργία και αρτοκλασία στα ξωκλήσια που γιορτάζουν και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αποδήμων και χωριανών.
Μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Βούρμπιανης Κόνιτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού που διοργανώνουν εκδήλωση – πανηγύρι ανήμερα της εορτής του προφήτη Ηλία (αύριο Σάββατο), στο ομώνυμο εκκλησάκι.
Ωστόσο, όπως είπε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Τέρτσης, παρά τις επίμονες προσπάθειες των διοργανωτών (απευθύνθηκαν στην Μητρόπολη Κόνιτσας, στην οποία ανήκει το χωριό), δεν βρέθηκε ιερέας για να λειτουργήσει ανήμερα της γιορτής. «Με καλή θέληση και συνεργασία όλοι μπορούν να μείνουν ευχαριστημένοι», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι όπως και να’ χει, ο εορτασμός στο εκκλησάκι αύριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, αφού έχουν γίνει όλες οι ετοιμασίες και το χωριό περιμένει πολλούς επισκέπτες.
***
Ας σημειωθεί ότι στην Μητρόπολη Κόνιτσας σήμερα υπηρετούν περί τους 30 ιερείς, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 100 χωριά (!), ενώ στον περιοριστικό κανόνα «ένα προς δέκα» υπάγονται και οι διορισμοί ιερέων. Κι αν το πρόβλημα δεν φαίνεται σε καθημερινή βάση, που τα περισσότερα χωριά μας, είναι παντελώς έρημα, δεν συμβαίνει το ίδιο και τις μεγάλες γιορτές όπως Πάσχα, και Δεκαπενταύγουστο, ή γιορτές σαν την αυριανή, που τα περισσότερα χωριά έχουν κάποιο ξωκλήσι αφιερωμένο στον προφήτη Ηλία.
Καλό θα είναι, έστω τέτοιες μέρες που επιστρέφουν οι απόδημοι στα πάτρια εδάφη, να εξαντλείται κάθε περιθώριο από την Μητροπόλεις, προκειμένου να ανοίγουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκλησίες. Σ’ αυτό ας… επιστρατεύσουν και όσους συνταξιούχους ιερείς υπάρχουν στην περιοχή, έστω και για να ευλογήσουν μόνο τους πέντε άρτους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: