powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τα πρώτα παιδιά της «Κιβωτού» το φθινόπωρο στην Πωγωνιανή


Θα φιλοξενηθούν στις πρώην Σχολές Λάτση
Θα αποτελέσουν τη βάση για Γεωργική Σχολή

Η ακριτική Πωγωνιανή που εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον πνευματικό φάρο του ιστορικού Πωγωνίου, ετοιμάζεται αυτή τη φορά να υποδεχθεί το παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου», του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, μια φωλιά στοργής και φροντίδας παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης ή και πολλά χωρίς τους γονείς τους.
Ιδέα και δημιούργημα του γνωστού, ανά την υφήλιο πλέον, ιερέα π. Αντώνιου Παπανικολάου, η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε πριν 15 χρόνια. Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που ανιδιοτελώς τον πλαισιώνουν, συγκεντρώνει σήμερα περί τα 400 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών, σχηματίζοντας έτσι μια κοινότητα ανθρωπιάς και αγάπης που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πρώτοι 30 μαθητές
Επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του το φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα και μετά από συνεχείς επαφές και αλληλοενημερώσεις με το Δήμο Πωγωνίου και ειδικά με τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Κουκουλάρη και τους φιλεκπαιδευτικούς φορείς της ακριτικής Πωγωνιανής, αποφασίστηκε η λειτουργία αρχικά ενός τμήματος της «Κιβωτού» που θα έχει περί τους 30 μαθητές Δημοτικού, με προοπτική για τις επόμενες χρονιές να εμπλουτισθεί και με άλλους, που θα συνεχίσουν στο Γυμνάσιο, ενώ στη συνέχεια υπάρχει σκέψη ίδρυσης γεωργικής σχολής, η οποία θα λειτουργήσει στα πρότυπα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσ/νίκης.
Και παιδιά από Αλβανία;
Το παράρτημα στην Πωγωνιανή θα λειτουργήσει στις κτιριακές εγκαταστάσεις των πρώην σχολών Λάτση, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να συμπεριλάβει και παιδιά από τη γειτονική Αλβανία.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σοβαρή δομή, κάτι καινοτόμο, που θα αναδείξει την Πωγωνιανή σε κέντρο της Ηπείρου», είχε δηλώσει ο πατήρ Αντώνιος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
Για να συμπληρώσει: «Έχουμε σκοπό να ενεργοποιήσουμε εθελοντές, να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, ώστε να συμμετάσχει στην προσπάθεια περίθαλψης εγκαταλελειμμένων παιδιών και, κυρίως, στην προσπάθεια δημιουργίας Γεωργικής Σχολής, που μπορεί να βοηθήσει και στην εκμάθηση του Ηπειρωτικού πληθυσμού, όσον αφορά στον τρόπο καλλιέργειας της γης».
Διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συμμετάσχουν παιδιά από την Αλβανία, αφού ήδη στην «Κιβωτό» της Αθήνας, αν και η πλειοψηφία είναι ελληνόπουλα, παίρνουν μέρος αλλοδαπά παιδιά. Σ’ αυτά δίνουμε την ελληνική παιδεία, τις πνευματικές αξίες της πατρίδας μας και αγαπούν τη χώρα και διαμορφώνουν αγαθά αισθήματα για την Ελλάδα, ενώ πολλά από αυτά αισθάνονται και περισσότερο Έλληνες από αυτά, που γεννιούνται στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: