powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Τη μείωση των τελών επανεκτίμησης αποφάσισε το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ


Τη μείωση, σε ποσοστό 50%, των τελών επανεκτίμησης, που πληρώνουν οι παραγωγοί, όταν υποβάλλουν ένσταση επί των πορισμάτων ζημιάς για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και την οικονομική διευκόλυνση των ασφαλισμένων αγροτών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην παραπάνω απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις διαχρονικές δίκαιες διαμαρτυρίες των παραγωγών, οι οποίοι, όταν επιθυμούσαν την επανεκτίμηση των ζημιών τους, καλούνταν να πληρώσουν τέλη επανεκτίμησης, τα οποία θεωρούσαν πολύ υψηλά (διπλάσια από τα τέλη εκτίμησης).
Με την ίδια απόφαση:
- Μειώνεται το τέλος εκτίμησης για τα σιτηρά από 1 ευρώ/στρέμμα σε 0,5 ευρώ/στρέμμα, εξαιτίας της ευκολίας της πραγματογνωμοσύνης και της χαμηλής ασφαλιζόμενης αξίας των σιτηρών.
- Μειώνεται το τέλος εκτίμησης για τα ακτινίδια κατά 2-3 ευρώ/στρέμμα, αναλόγως με την πυκνότητα φύτευσης.
- Το τέλος εκτίμησης των ζημιών στα κηπευτικά αυξάνεται από 1 ευρώ/στρέμμα σε 2 ευρώ/στρέμμα, εξαιτίας του αυξημένου βαθμού δυσκολίας της πραγματογνωμοσύνης (συνεχής παρακολούθηση της ζημιωθείσας καλλιέργειας, δεύτερη εκτίμηση) και της υψηλής ασφαλιζόμενης αξίας των προϊόντων αυτών.
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: