powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Τα Γιάννενα τιμούν την 99η επέτειο της Απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».

Στις 10:30 στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων στο Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών στους αγώνες του έθνους.
Στις 20.30 το βράδυ, στη σημαντικότερη πολιτιστική εκδήλωση των ημερών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα εμφανιστεί στο Πνευματικό Κέντρο.
Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου με τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης Μεραρχίας, ενώ θα ακολουθήσει στις 11.15 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων και επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.
Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου διοργανώνεται τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο στο Χάνι Εμίν Αγά στις 9.30 το πρωί, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στην κάτω πλατεία των Ιωαννίνων στις 11 το πρωί και τελετή προς τιμή των «έξι παλικαριών, των πεσόντων στο Λόφο της Δουρούτης» στις 12.15 το μεσημέρι. Η εκδήλωση θα γίνει στο λόφο της Δουρούτης, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Στις 12.30 ξεκινούν οι εκθέσεις με τα εγκαίνια της έκθεσης παλαιών χαρτών της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου «Χαρτογραφώντας την Ιστορία και τη Θρησκεία» από τη συλλογή του καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκου, στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου στο Σουφαρί Σαράι. Την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου θα εγκαινιάσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο. Προσφώνηση θα κάνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας ενώ την κεντρική ομιλία θα κάνει η Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αριάδνη Γκάρτζιου - Τάττη με θέμα «Το Μαντείο της Δωδώνης πριν και μετά την απελευθέρωση». Θα ακολουθήσει συναυλία με την παραδοσιακή ορχήστρα και χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Αμέσως μετά, στις 7.50, θα ξεκινήσει η έκθεση «Ιωάννινα 1913-1914, η πόλη αλλάζει» από το δημοτικό αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου (θα διαρκέσει έως 29 Φεβρουαρίου) και της έκθεσης «Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της πόλης, στην περίοδο του εκδυτικισμού» στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου (διάρκεια επίσης έως 29 Φεβρουαρίου).
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου με την καθιερωμένη στις 11.45 στρατιωτική παρέλαση.
Στις 8.45 το πρωί θα έχει γίνει η εκκίνηση από το Μπιζάνι του «Μπιζάνειου Δρόμου» και η απονομή επάθλων στις 10.30 στην κεντρική πλατεία, δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στις 10.30 το πρωί και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων στις 11.05.
Πολλαπλές οι παράλληλες εκδηλώσεις
Ενδιαφέρον έχει και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων που ξεκινούν από σήμερα και εξελίσσονται ως την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου.
Η εκδήλωση σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου με τη συμμετοχή του Λυκείου Κατσικά και του Γυμνασίου Βελισσαρίου έχει τίτλο «Έτσι ελευθερωθήκαμε! Ερευνούμε, Βιώνουμε, Συνθέτουμε, Δραματοποιούμε, Ζωγραφίζουμε, Παρουσιάζουμε». Στο τραγούδι η Έλενα Σταύρου και φωτογραφίες από το αρχείο του Κώστα Κόκκα. Η έκθεση των φωτογραφιών θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου διοργανώνεται η εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου Τσακάλωφ με τίτλο «Συναυλιακή αφιέρωση με διεθνείς σολίστ, στη μνήμη των ηρώων», στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στις 6.30 το απόγευμα.
Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στις 5:30 το απόγευμα, στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Σαρακατσαναίοι, πορεία στον τόπο και στο χρόνο», από την Αδελφότης των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου και η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου.
Το λεύκωμα θα παρουσιάσουν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, ο Φιλόλογος Θεόδωρος Γόγολος και ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας. Θα τραγουδήσουν Σαρακατσάνικα τραγούδια μέλη της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου.
Εκδήλωση με λογοτεχνικά κείμενα και τραγούδια αφιερωμένα στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και τίτλο «Γιάννενα 1913:
Από τη νύχτα της Σκλαβιάς στην αυγή της Λευτεριάς» οργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου με τη συμμετοχή του 3ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι Δήμητρα Εξάρχου, Ελένη Ζυγούρη και Αγλαΐα Μπιλιαδέρη, ενώ τη μουσική επιμέλεια η Ασημίνα Φώτη.
Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο οι μαθητές του 13ου και 24ου δημοτικού σχολείου θα παρουσιάσουν ένα μουσικό και αφηγηματικό οδοιπορικό με τίτλο «Τα Ιωάννινα Πολιορκημένα...».

ΠΗΓΗ: http://www.proinanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: