powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2017

Ομιλία για τον Προϋπολογισμό του 2017 πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 08/12/2016, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.
Αρχικά ο κ. Τσίρκας εξέφρασε την αισιοδοξία πως ο προϋπολογισμός του 2017 μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα.  «Ο προϋπολογισμός για το 2017 μπορεί να αποτελέσει αρχή για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα. Ήδη εντός του 2016 και για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχουν επιτευχθεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση για τα επόμενα έτη», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε τονίζοντας πως: «Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Πορευτήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου. Τώρα έχουμε όμως ένα παράθυρο ελπίδας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια. Μετά την απόφαση του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές για το χρέος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, χθες αποφασίστηκε και η λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμων ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ».  
Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας μίλησε για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η ΝΔ, σε αντίτιμο την υπογραφή της πέμπτης αξιολόγησης, αλλά και για τον στόχο που είχε θέσει. 


«Ας μας απαντήσει όμως η αξιωματική αντιπολίτευση κι ας κάνουν την αυτοκριτική τους για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5 % που είχαν συμφωνήσει με αντίτιμο την υπογραφή της πέμπτης αξιολόγησης.
Αλλά ο στόχος τους ήταν άλλος. Στήνανε συνειδητά το σκηνικό της αριστερής παρένθεσης. Αλλά δεν τους βγήκε. Εξάλλου, το 2014 είχαν δεσμευθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, αλλά τελικά πέτυχαν μόνο 0,3%, απόκλιση 1,2%, 2 δις ευρώ. Εμείς καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος μέχρι τώρα. Και αυτό χωρίς νέα εξοντωτικά μέτρα για τους πολίτες».
Ο Βασίλης Τσίρκας υπογράμμισε, στο μεταξύ, πως «θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και η θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στις κρίσιμες παρεμβάσεις που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2017: «Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.


Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις. Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. Ευρώ. Την μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων Ανασφάλιστων και των δικαιούχων του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής τους.
Επειδή προέρχομαι από έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, τον νομό της Άρτας, θέλω να τονίσω πως υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.600 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του 2015, το 95% του συνόλου των δηλώσεων εισοδήματος από αγροτική εκμετάλλευση παρουσιάζουν εισόδημα από μηδέν έως 9.000 ευρώ.
Οι αγρότες που αντιστοιχούν σ’ αυτές τις δηλώσεις όχι μόνο δεν θα πληρώσουν το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσαν το 2016. Στο ασφαλιστικό, όπου η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα θα γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το φορολογικό, το 90% των αγροτών θα πληρώσουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους». 
Τέλος ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την οριστική ρήξη της Κυβέρνησης με το φαύλο παρελθόν: «Έχουμε δώσει δείγματα γραφής της τιτάνιας προσπάθειας για την οριστική ρήξη με το φαύλο παρελθόν αλλά και για την αναδιανομή πόρων και ισχύος από τη διαπλεκόμενη και φοροδιαφεύγουσα οικονομική ολιγαρχία στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που προσβλέπει στην προσπάθειά μας.
Με συστηματική δουλειά και επιμονή αλλά και στρατηγικό όραμα για μια νέα Ελλάδα θα τα καταφέρουμε. Με όρους πολύπλευρης στήριξης των ανθρώπων της υπαίθρου, των ανέργων, των εργαζομένων και της νεολαίας».


Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ για τον Προϋπολογισμό του 2017
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Ο προϋπολογισμός του 2016 αποτέλεσε το πρώτο δείγμα γραφής της Κυβέρνησης της Αριστεράς, αφού έσπασε τον κύκλο της ύφεσης και έβαλε τα θεμέλια για δημοσιονομική σταθερότητα, για στροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, με την κοινωνία όρθια.
Ο προϋπολογισμός για το 2017 μπορεί να αποτελέσει αρχή για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα. Ήδη εντός του 2016 και για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχουν επιτευχθεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης (μεγέθυνσης του ΑΕΠ), ενώ προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση για τα επόμενα έτη.
Το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.
Στόχος μας για την επόμενη χρονιά αποτελεί η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα μας, με επιμερισμό του κόστους προσαρμογής και δίκαιη κοινωνικά κατανομή του οφέλους της.
Με την πρόβλεψη για 2,7 ανάπτυξη για το 2017, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, δημιουργούνται οι αναγκαίες εκείνες προϋποθέσεις για την παραγωγική, αναπτυξιακή και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας μας. 
Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Πορευτήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου.
Τώρα έχουμε όμως ένα παράθυρο ελπίδας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια.
Μετά την απόφαση του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές για το χρέος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, χθες αποφασίστηκε και η λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμων ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι ώρα η αντιπολίτευση να αναγνωρίσει, όχι την κυβερνητική, αλλά την εθνική νίκη που πέτυχε η ελληνική Κυβέρνηση και να πάρει θέση στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Με επιμονή και προσήλωση στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, καταφέραμε να θεσπιστούν συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Για πρώτη φορά χωρίς νέα μέτρα και χωρίς φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, όπως είχε συμβεί με το PSI και με την καταστροφή των μικροομολογιούχων και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.
Συνεχίζεται, λοιπόν, η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχοντας κλειδώσει μια θετική έκβαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Και έχουμε κάνει σε όλους τους τόνους σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις από τους δανειστές. Αντίθετα συνεχίζουμε τη σκληρή διαπραγμάτευση για να μην διατηρηθούν για πολλά χρόνια μετά το 2018 σε υψηλά επίπεδα τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για να κλείσει επιτέλους ο φαύλος κύκλος της λιτότητας. Αλλά και να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε σχέση με τα εργασιακά.
Είναι λυπηρό να βλέπουμε για μια ακόμη φορά την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι κατώτερη των περιστάσεων.
Είναι λυπηρό να μην αναγνωρίζονται οι θυσίες του ελληνικού λαού και η Νέα Δημοκρατία να ταυτίζεται με τις πιο ακραίες και νεοφιλελεύθερες θέσεις της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ομολογημένο: Περικοπές και απολύσεις.
Ας μας απαντήσει όμως η αξιωματική αντιπολίτευση κι ας κάνουν την αυτοκριτική τους για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5 % που είχαν συμφωνήσει με αντίτιμο την υπογραφή της πέμπτης αξιολόγησης.
 Αλλά ο στόχος τους ήταν άλλος. Στήνανε συνειδητά το σκηνικό της αριστερής παρένθεσης. Αλλά δεν τους βγήκε. Εξάλλου, το 2014 είχαν δεσμευθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, αλλά τελικά πέτυχαν μόνο 0,3%, απόκλιση 1,2%, 2 δις ευρώ.
Εμείς καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος μέχρι τώρα. Και αυτό χωρίς νέα εξοντωτικά μέτρα για τους πολίτες.
Με 5,4 δις λιγότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από αυτά που είχατε συμφωνήσει για το 2016, γεγονός που δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών και πολιτικών κοινωνικής προστασίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2017.
Ο προϋπολογισμός μιας χώρας όμως δεν είναι μόνο αριθμοί. Εδώ αποτυπώνεται το στίγμα και η πολιτική στόχευση της Κυβέρνησης. Και παρά τις δυσκολίες για μια ακόμη χρονιά επιμένουμε και με αυτόν τον προϋπολογισμό στην αναδιανομή πόρων προς μια δίκαιη κατεύθυνση με κοινωνικό πρόσημο.
Έχουμε αφήσει ισχυρό το αποτύπωμα της δικής μας πολιτικής και τα αποτελέσματα είναι συγκεκριμένα και ορατά.
Σε αυτό το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και η θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Για τον σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:
Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.




Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.
Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. Ευρώ.
Τη μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων Ανασφάλιστων και των δικαιούχων του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής τους.
Τη μεταφορά των Δομών Φτώχειας στην Αυτοδιοίκηση και τη χρηματοδότησή τους με 100 εκατομμύρια ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.
Τη δημιουργία του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και των προγραμμάτων μείωσης ανεργίας και αύξησης της δημιουργικής απασχόλησης.
Επειδή προέρχομαι από έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, τον νομό της Άρτας, θέλω να τονίσω πως υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.600 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του 2015, το 95% του συνόλου των δηλώσεων εισοδήματος από αγροτική εκμετάλλευση παρουσιάζουν εισόδημα από μηδέν έως 9.000 ευρώ.

Οι αγρότες που αντιστοιχούν σ’ αυτές τις δηλώσεις όχι μόνο δεν θα πληρώσουν το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσαν το 2016. Στο ασφαλιστικό, η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα θα γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το φορολογικό, το 90% των αγροτών θα πληρώσουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους.
Έχουμε συγκεκριμένο οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση και εργαζόμαστε πιστά σε αυτή την κατεύθυνση. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια μεταμνημονιακή εποχή. Χωρίς μνημόνια και χωρίς επιτροπεία.
Έχουμε δώσει δείγματα γραφής της τιτάνιας προσπάθειας για την οριστική ρήξη με το φαύλο παρελθόν αλλά και για την αναδιανομή πόρων και ισχύος από τη διαπλεκόμενη και φοροδιαφεύγουσα οικονομική ολιγαρχία στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που προσβλέπει στην προσπάθειά μας.
Δημιουργούμε σταθερά ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από τις εκτροπές και τις  παθογένειες των πρόσφατων δεκαετιών.
Με σύγχρονο και δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, με ανασύνταξη των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.
Με αρχές και κανόνες στην οικονομία, που να κινητοποιούν  τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επενδύσεις.
Με όρους πολύπλευρης στήριξης των ανθρώπων της υπαίθρου, των ανέργων, των εργαζομένων και της νεολαίας.

 Με συστηματική δουλειά και επιμονή αλλά και στρατηγικό όραμα για μια νέα Ελλάδα θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: