powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Δήμος Δωδώνης: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα έργων και ο προϋπολογισμός

Τον προϋπολογισμό του νέου έτους και το τεχνικό πρόγραμμα, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, στην τελευταία του συνεδρίαση.
Τόσο ο προϋπολογισμός του δήμου όσο και το πρόγραμμα έργων, αποτυπώνουν αφενός τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της συνεχούς περικοπής πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης κι αφετέρου την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στους πολίτες και να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα έργων του Δήμου Δωδώνης για το 2017 ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Καραπάνος, περιλαμβάνει το σύνολο των έργων που προτάθηκαν από τα Τοπικά Συμβούλια και τις Γενικές Συνελεύσεις που προηγήθηκαν σε όλα τα χωριά αλλά και τα έργα που δεν δημοπρατήθηκαν το 2016, λόγω των καθυστερήσεων που προήλθαν από την αλλαγή της νομοθεσίας.
Κι αυτή τη χρονιά ένα σημαντικό ποσό, άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ, θα διατεθεί για την εκπόνηση νέων μελετών αλλά και για την επικαιροποίηση παλιότερων, ώστε να υπάρξει ετοιμότητα του Δήμου και ωριμότητα προτάσεων για διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ, εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, τόνισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα καταρτίστηκε μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η διακοπή απόδοσης παρακρατηθέντων πόρων και η μεγάλη μείωση της ΣΑΤΑ, αποτελούν δύο στοιχεία που δυσκολεύουν εξαιρετικά την κατάσταση, καθώς οι πόροι για έργα μειώνονται δραματικά.


Ο Δήμος ωστόσο, αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Είναι ο πρώτος που ενέταξε έργο στο νέο ΕΣΠΑ -ύδρευση Μελιάς- το οποίο έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης.
Για πρώτη φορά, σημαντικός αριθμός έργων χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει απαντήσει θετικά στα περισσότερα αιτήματα του Δήμου. "Η συνεργασία όλων μας αποδίδει και ίσως είναι το μοναδικό εφόδιο που έχουμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην κρίση", σημείωσε ο Δήμαρχος.
Βασικός άξονας του τεχνικού προγράμματος είναι η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των τοπικών κοινοτήτων και η πλήρης διαφάνεια στην κατανομή των πόρων.

Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Δωδώνης για το 2017 ανέρχεται στα 11,1 εκατομμύρια ευρώ. Για μία ακόμη χρονιά αποτυπώνεται η οικονομική κρίση, η οποία πλήττει όλο και περισσότερο την τοπική αυτοδιοίκηση.
Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Θεοχάρης. Όπως τόνισε ο προϋπολογισμός είναι λιτός και ειλικρινής αλλά είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος. Βασική αρχή ήταν να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. Έτσι τα τέλη και φόροι διατηρούνται στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, ενώ ο Δήμος επιχειρεί να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
"Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι στη σημερινή δύσκολη εποχή και παρότι οι πόροι της αυτοδιοίκησης βαίνουν συνεχώς μειούμενοι, δεν μετακυλύουμε κανένα βάρος στους συμπολίτες μας", υπογράμμισε ο δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης.

Συνάμα ο δήμαρχος επανέλαβε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί κάθε χρηματοδοτική πηγή για την υλοποίηση έργων ενώ θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά η προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολή της περιοχής, καθώς ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν δύο από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δωδώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: