powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Μία νέα ζωή για την αρχαία Δωδώνη

Σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση των κερκίδων 

Σε μία περίοδο που το ενδιαφέρον για την αρχαιολογία βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, με αφορμή τις ανακαλύψεις και την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών στον τύμβο της Αμφίπολης, μακριά από τα φώτα της πανελλαδικής δημοσιότητας, η επιστημονική επιτροπή Δωδώνης, οι αρχαιολόγοι και οι δεκάδες εργάτες, συνεχίζουν την προσπάθεια αναστήλωσης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.
 Κανείς δεν αντιλέγει ότι οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο στη Δωδώνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υλοποιείται ένα μοναδικό έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, χωρίς ο αρχαιολογικός χώρος να κλείσει και η πρόσβαση στο θέατρο να απαγορευτεί, ενώ παράλληλα η μέθοδος που εφαρμόζεται, γίνεται κτήμα και άλλων επιστημονικών ομάδων που εργάζονται σε αντίστοιχα μνημεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το προσεχές Σαββατοκύριακο τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης θα επισκεφθούν ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, συνοδευόμενος από την Γεν. Γραμματέα κα Μενδώνη, χωρίς να αποκλείεται και η επίσκεψη – έκπληξη της Aμάλ Αλαμουντίν, της συζύγου του διάσημου ηθοποιού Τζόρτζ Κλούνεϊ, που έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, δημιουργώντας παράλληλα ένα αντίστοιχο κύμα υποστήριξης στο δημόσιο λόγο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης είναι μέχρι το τέλος του 2015, ωστόσο όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλο έργο, οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες, μπορούν να οδηγήσουν σε παρατάσεις.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Γ. Σμύρη και τους αρχαιολόγους το έργο εξελίσσεται εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Μάλιστα, οι εργασίες τις τελευταίες ημέρες εξελίσσονται με γρηγορότερο ρυθμό, καθώς στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ο μεγαλύτερος ίσως γερανός που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή σε κάποιο έργο στην Ελλάδα, πλην των οδικών έργων.
Ένα γερανοφόρο όχημα με άνοιγμα πλέον των 50 μέτρων, με συρματόσχοινο 40 μέτρων, που μεταφέρει από τις κερκίδες στα εργαστήρια συντήρησης και αποκατάστασης τα λίθινα εδώλια και από εκεί ξανά πίσω στις κερκίδες, κεντρίζει το ενδιαφέρον και των επισκεπτών.
Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην 4η κερκίδα και έχει σχεδόν αφαιρεθεί ολόκληρο το υλικό της 5ης κερκίδας που αναμένεται και αυτή να αποκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Το έργο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, όχι μόνο στο τμήμα που φαίνονται οι εργασίες, αλλά και στην 7η και 8η κερκίδα, που γίνεται συντήρηση και αποκατάσταση επιτόπου, καθώς δεν θα αφαιρεθούν όλοι οι λίθοι του θεάτρου.
Το πρόβλημα δεν είναι η συντήρηση των λίθων, αλλά να ταυτίσουμε το αρχαιολογικό υλικό, με την αρχική του θέση», σημείωσε ο Γ. Σμύρης.
Δύο επίπεδα
Η αρχαιολόγος Ελένη Σκαλιστή αναφέρθηκε από την πλευρά της στον τρόπο αποκατάστασης των λίθινων εδωλίων, αφού οι εργασίες της αφαίρεσης των λίθων και της μεταφοράς τους στα εργαστήρια, ουσιαστικά είναι το τελευταίο στάδιο, των εργασιών στις κερκίδες. «Προηγείται η ανασκαφική διερεύνηση του υποβάθρου, που μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούμε για την αποκατάσταση του θεάτρου.
Στα εργαστήρια γίνεται η συντήρηση και η αποκατάσταση των λίθων για να επανέλθουν στο αρχικό τους ύψος των 38 εκ. Παράλληλα γίνεται συντήρηση και στα αυθεντικά τμήματα του μνημείου που δεν μετακινήθηκαν ποτέ και τα οποία συντηρούνται επιτόπου», σημείωσε η κα Σκαλιστή.
Βελτιώσεις στη μεθοδολογία
Ήδη από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στην 1η κερκίδα έχουν συμπληρωθεί 2 χρόνια, διάστημα το οποίο κρίνεται επαρκές για να αναλυθεί διεξοδικά η συμπεριφορά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. «Η 1η κερκίδα έγινε πειραματικά, αφού εφαρμόστηκαν όλα τα επιστημονικά μοντέλα που είχαμε σε θεωρητικό επίπεδο. Σε γενικότερο επίπεδο δεν υπάρχουν διαφορές στην άποψη, όμως η μέθοδος επέμβασης βελτιώνεται συνεχώς. Οι δύο χειμώνες που πέρασαν μάς βοηθούν παράλληλα και σε ερευνητικό – αρχαιολογικό αντικείμενο, αλλά και σε τεχνολογικό», σημείωσε ο κ. Σμύρης, ενώ η κα Σκαλιστή πρόσθεσε πως «πλέον έχουμε στα χέρια μας τις λεπτομέρειες της αρχαίας κατασκευής πριν από οποιαδήποτε επέμβαση. Το σημαντικό είναι ότι στις κερκίδες βρίσκουμε τα αρχαία λαξεύματα, τη δουλειά του αρχαίου τεχνίτη».



ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: