powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τα βήματα για διορθώσεις στο Ε9 για την μείωση του ΕΝΦΙΑ



Μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων περιγράφει τα βήματα για τις διορθώσεις στο Ε9,  όσον αφορά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία διόρθωσης των λαθών που έχουν γίνει κατά την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων.
Η προθεσμία για τη διόρθωση των λαθών εκπνέει στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ όσοι εξασφαλίσουν -λόγω των διορθώσεων- μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, θα χρειαστεί να προσέλθουν με τα δικαιολογητικά τους στην εφορία για έλεγχο.
Στην εφορία θα χρειαστεί να προσέλθουν και όσοι έχουν κάνει ουσιώδη λάθη στη δήλωση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.
Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής:
Αρχές Νοεμβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα είναι δυνατή η διόρθωση, η διαγραφή και η συμπλήρωση στοιχείων των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους στο σύστημα να είναι η πραγματική.

Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 €, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.
Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.
Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των ανωτέρω περιπτώσεων μέσα στο Δεκέμβριο και εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, αυτές θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: