powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Διαρκές το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για τις κοινωνικές δομές



"Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι καθορισμένες και διακριτές από τον "Καλλικράτη"", τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης "Ήπειρος Ανατροπής" με θέμα το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων και το Ίδρυμα "Νεομάρτυς Γεώργιος".
"Δεν πρέπει - ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του- να συγχέεται ο ρόλος του Κεντρικού κράτους με αυτόν της Αυτοδιοίκησης και δη της Περιφερειακής. Παρά ταύτα η ευαισθησία μας για τις δομές εκπαίδευσης και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμού είναι και διαχρονική και οποτεδήποτε χρειάστηκε η συνδρομή μας σε θέματα που ήταν εφικτά τη δώσαμε απλόχερα".
Για το Ίδρυμα Νεομάρτυς "Άγιος Γεώργιος", εξήγησε ότι η  Περιφέρεια δεν έχει καμία οργανική σχέση, είτε έμμεση, είτε άμεση, καθώς αυτό ανήκει σε ξεχωριστό όργανο διοίκησης που είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου.  

Η Περιφέρεια  βοήθησε με τρόφιμα κ.α., αλλά ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή της σε λειτουργικά ζητήματα. Ο Περιφερειάρχης,  υπογράμμισε ακόμη  ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο εθελοντισμός στις κοινωνικές δομές,  αναφέροντας  ότι η Περιφέρεια έχει πρόταση για την  αξιοποίηση του δευτέρου ορόφου  του Ιδρύματος που σήμερα δεν χρησιμοποιείται, για τη λειτουργία τμήματος για Αυτιστικά παιδιά που  θα στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά. 
 Για το Ειδικό Εργαστήριο, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη" η αρμοδιότητα για τις μονάδες εκπαίδευσης έχει μεταβιβαστεί στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ότι το κτίριο στο οποίο φιλοξενείται είναι σε οίκημα που είχε αγοράσει προ ετών η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
Όσον αφορά τη μεταφορά των μαθητών του Εργαστηρίου, αυτό όπως είπε ο Περιφερειάρχης λύθηκε με την αγορά από το Αστικό ΚΤΕΛ ειδικού μίνι- μπας στο οποίο υπάρχει και άτομο για την εξυπηρέτηση των παιδιών.
 Έχει σε κάθε μίνι-μπας άτομο για την εξυπηρέτηση των παιδιών.
Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας  των ΟΤΑ, περικόπτονται κατά 1 εκ. ευρώ οι προϋπολογισθείσες δαπάνες για την Περιφέρεια Ηπείρου, που προέκυψαν σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.. "Στείλαμε ήδη επιστολή στον   Υπουργό και αύριο (σήμερα)  η Ένωση Περιφερειών θα συζητήσει το θέμα, για το τι θα γίνει γιατί έχουν και οι δεκατρείς περιφέρειες το ίδιο πρόβλημα", κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: