powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Δεν δικαιούνται ούτε απαλλαγής ούτε έκπτωσης οι άνεργοι και όσοι απολύθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ!



Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και ειδικότερα τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που στηλιτεύθηκαν από ιστότοπους, εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης, υποχρέωσαν το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα της Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει σε διευκρινίσεις με τις οποίες επιχειρεί να διορθώσει την προηγούμενη κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική γραμματέας κ. Κατερίνα Σαββαϊδου για τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις αναφέρεται ότι:
1. Πλήρης είναι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η ίδια ρύθμιση με πλήρη απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις για εισοδήματα και επιφάνειες ακινήτων ισχύει και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.
2.Οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα, δικαιούνται έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ 50%
Οι απαλλαγές αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου».
Αλλά και το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για τα επιδόματα. Όμως, για την αποζημίωση της απόλυσης δεν αναφέρουν τίποτα, πράγμα που ερμηνεύεται πως όσοι απολύθηκαν και δεν έχουν άλλο εισόδημα δεν θα κερδίσουν έκπτωση ή απαλλαγή και θα πληρώσουν ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:
«Τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για τη έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είτε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση αυτών των ορίων, ενόψει του ύψους τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως η Κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει και αποδείξει, όποια ζητήματα τυχόν ανακύπτουν στην υλοποίηση του ΕΝΦΙΑ κατά την πρώτη αυτή χρονιά εφαρμογής διορθώνονται άμεσα και αποτελεσματικά.».


ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: