powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων ενωμένοι με σχέδιο για τον τουρισμό



Οι 8 Δήμοι των Ιωαννίνων συντονίζονται για την τουριστική προβολή των Ιωαννίνων

Θα επιδιώξουν και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Το στόχο για μία ενιαία στρατηγική, μέσα από μόνιμη συνεργασία, για την προώθηση του τουρισμού στον νομό Ιωαννίνων, έθεσε η συνάντηση εργασίας των δημάρχων και αντιδημάρχων του νομού Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα.
 Οι Δήμαρχοι του νομού Ιωαννίνων κατέληξαν στο ότι συμφωνούν σε μια συλλογική προσπάθεια, χωρίς αντιπαλότητες, που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για κάθε περιοχή.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι η στρατηγική θα πρέπει να αναδεικνύει τη διαφορετικότητα του νομού Ιωαννίνων σε σχέση και με την υπόλοιπη Ήπειρο, να είναι στοχευμένη σε συγκεκριμένο target group ποιοτικού τουρισμού κυρίως από το εξωτερικό, να αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία προώθησης και να είναι οργανωμένη σε επαγγελματική βάση.

«Για να έχουμε αποτέλεσμα πρέπει να δουλέψουμε ως ομάδα, γιατί κάθε περιοχή έχει να συνεισφέρει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, να συνεργαστούμε με τους επαγγελματίες του είδους, να έχουμε manager που θα μας καθοδηγήσει», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, υπογραμμίζοντας πως «απαιτείται να συμφωνήσουμε πια στρατηγική ακολουθούμε και σε ποιους απευθυνόμαστε. Άλλα χαρακτηριστικά έχει ο θαλάσσιος κι άλλα ο ορεινός τουρισμός. Άρα πρέπει να λειτουργήσουμε στοχευμένα και εξειδικευμένα».
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συνάντηση σε επίπεδο Δημάρχων κι αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία, που αναδεικνύει την αγωνία όλων και την αποφασιστικότητα μας», σημείωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, Νίκος Γκόλας.
Δύο είναι τα κυρίαρχα θέματα, όπως είπε ο κ. Γκόλας: «Πρώτον πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαφορετικότητα του νομού μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ήπειρο. Αν συμφωνούμε σ’ αυτό τότε συμφωνούμε ότι χρειάζεται και διαφορετικός- εξειδικευμένος σχεδιασμός. Δεύτερον να συμφωνήσουμε ότι θα δράσουμε από κοινού, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Το θέμα της χρηματοδότησης εξετάστηκε χωριστά.
«Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, για να προχωρήσει ένα σοβαρό σχέδιο για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του νομού Ιωαννίνων απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία», σημείωσε ο κ. Μπέγκας. Σε αυτή τη φάση διακριτούς πόρους διαθέτει μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου που υλοποιεί το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ηπείρου.
Όπως συμφώνησαν οι δήμαρχοι, «θα πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή στον σχεδιασμό, να έχουν γνώση και λόγο με τις δικές τους προτάσεις στο «κομμάτι» που αφορά στο νομό Ιωαννίνων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Έτσι αποφασίστηκε προς αυτήν την κατεύθυνση και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννιτών να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Συμφωνήθηκε όμως ότι οι Δήμοι του νομού θα αναζητήσουν και δικά τους χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθηση της τουριστικής τους στρατηγικής.
Το αεροδρόμιο
Από εκεί και πέρα τέθηκαν μερικά ζητήματα που είναι γνωστά και αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την ανάπτυξη του τουρισμού, όπως είναι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, οι οδικοί άξονες, η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής. «Το κράτος δαπανά τεράστια ποσά και το αεροδρόμιο θα απαξιωθεί με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού. Πρέπει να υπάρξει τουριστικός προσανατολισμός με την υποδοχή πτήσεων του εξωτερικού. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να λυθεί επιτέλους το θέμα των ραδιοβοηθημάτων» σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
«Η συνεργασία όλων είναι προαπαιτούμενο αν θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα του τουρισμού. Αντιπαλότητες των διαφόρων περιοχών του νομού μας ανήκουν πλέον στο παρελθόν», ανέφερε ο Δήμαρχος Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές.
Το θέμα της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, έθεσε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, λέγοντας πως «ο δήμος μας έχει μικρό κομμάτι της τουριστικής πίτας, υπάρχουν όμως τα προϊόντα μας, όπως π.χ. το κρασί που θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε ένα συνολικό τουριστικό προϊόν».
«Τι υπάρχει μέχρι σήμερα; Φυλλάδια πεταμένα από δω κι από κει, αλλά όταν κάποιος έρχεται στο Ζαγόρι σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές, δεν ξέρει σε ποιον να απευθυνθεί για να πάρει μια πληροφορία», είπε ο κ. Σπύρου, Δήμαρχος Ζαγορίου.
Το θέμα της ανάδειξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει ο νομός Ιωαννίνων έθεσε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δωδώνης, Γιώργος Θεοχάρης.
«Λείπει αυτός ο συνολικός σχεδιασμός και με χαρά σήμερα διαπιστώνω ότι ξεκινάμε μια συλλογική προσπάθεια», είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Αντρέας Παπασπύρου.
Ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου, Τάσος Γούνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μετσόβου, Στέργιος Κασσάρος, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να μείνουμε στις μελέτες και τις εκθέσεις, αλλά να προχωρήσουμε συντονισμένα».

ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: