powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ερώτηση των βουλευτών των Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης στην περιοχή


Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων κατέθεσαν οι βουλευτές του νομού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Καραγιάννης, Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη.
Παλαιότερη ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 10.1.2014, προς τον τότε Υπουργό Π.Ε.Κ.Α., εστίαζε στην ένταξη του νομού Ιωαννίνων στην Α΄ κλιματική Ζώνη αλλά και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Παρόλο που και τα δύο αυτά ζητήματα έχουν πλέον τακτοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, το πρόβλημα της αιθαλομίχλης εξακολουθεί να κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.
Η τότε κυβέρνηση εξέδωσε Κ.Υ.Α. με αριθμό 70601/23.12.2013 «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», χωρίς όμως να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο.
Δεδομένου λοιπόν ότι η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος έχει πολλές προεκτάσεις και απαιτούνται και άλλα μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως ο ριζικός κεντρικός επανασχεδιασμός στον τρόπο θέρμανσης στο λεκανοπέδιο (π.χ. η παρουσία αγωγού φυσικού αερίου στην Ήπειρο και η υποχρεωτική τοποθέτηση φίλτρων στις καπνοδόχους των τζακιών) αλλά και δράσεις για την πάταξη της παράνομης υλοτόμησης και εμπορίας ξυλείας και ο σωστός δασικός σχεδιασμός.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προβεί στην εγκατάσταση επαρκών σταθμών μέτρησης βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων, στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και να αναθεωρήσουν τα επίπεδα ρύπων για την λήψη μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στην Κ.Υ.Α.;
2. Τι επιπλέον βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: