powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Διόρθωση λαθών στο Ε9 που μειώνουν έως 60% τον ΕΝΦΙΑ



Στην διόρθωση λαθών ή και την συμπλήρωση στοιχείων που παρέλειψαν κατά τη συμπλήρωση του Ε9 θα μπορέσουν να προβούν από τις 15 Νοεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μειώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που καλούνται να πληρώσουν εφέτος.
Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και αναλυτική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για το πώς θα γίνουν οι διορθώσεις. Αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια μικρή παράταση στην προθεσμία για διόρθωση λαθών που κανονικά λήγει στις 30 Νοεμβρίου, η νέα εκκαθάριση που θα γίνει τον Δεκέμβριο θα οδηγήσει για πολλούς σε μείωση έως 60% ή και 90% του συνολικού φόρου, ενώ θα μειώσει δραστικά το ποσό των δόσεων που απομένουν έως την πλήρη εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο για να εντοπίσουν αν έχουν λάθη ή όχι, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξερευνήσουν έως και εννέα «σκοτεινές περιοχές» της δήλωσης Ε9 που θα βρουν καταχωρημένη στην προσωπική τους σελίδα στο Taxisnet. 
Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι αν και δεν άλλαξε κάτι στην περιουσιακή τους κατάσταση, δεν είχαν επικαιροποιήσει τα επιπλέον στοιχεία που ζητά πλέον η δήλωση Ε9, προκειμένου να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ.
Με βάση τα συνηθέστερα λάθη που διαπιστώνονται, οι ιδιοκτήτες πρέπει να ψάξουν «κωδικό προς κωδικό» αν υπάρχουν κενά ή λάθη στα εξής σημεία της δηλώσεως Ε9:
1) Ημιτελή κτίσματα: Εάν δεν έχει υπολογιστεί η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%, τότε το πιο πιθανό είναι να μην επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία του πίνακα 1 του Ε9, όπως η νέα στήλη 32, που προστέθηκε και δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό».
2) Κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Αν δεν υπολογίστηκε γι’ αυτά η προβλεπόμενη έκπτωση του 20% στον ΕΝΦΙΑ, το λάθος βρίσκεται στην κωδικό 8 της στήλης 32, ή ότι δεν έχει συμπληρωθεί στη διπλανή στήλη αριθμός παροχής ρεύματος για να γίνει διασταύρωση με το αρχείο της ΔΕΗ.
3) Λάθος φορολογητέες αξίες ακινήτων: στο ΤΑΧISNET μπορεί κανείς να βρει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και του ΦΑΠ των προηγουμένων ετών. Έτσι θα συγκρίνει εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αναγράφονται αξίες μεγαλύτερες από εκείνες που υπολογίστηκαν για τον ΦΑΠ των ετών 2011-2013.
Για τα οικόπεδα μπορεί να διαπιστωθεί λάθος αναγραφή της τιμής ζώνης ή του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου, που δεν αντιστοιχεί στην περιοχή του ακινήτου. Για τα αγροτεμάχια, τέτοιο πρόβλημα ίσως παρατηρηθεί σε περιοχές στα όρια δήμων –ιδίως αν υπήρξαν συνενώσεις λόγω Καλλικράτη.
4) Εσφαλμένος εντοπισμός στα αγροτεμάχια: τα τοπωνύμια πολλών περιοχών της χώρας ποικίλουν και προκαλείται σύγχυση. Αρκετοί δεν τα γνωρίζουν καν, ειδικά για ακίνητα σε απομακρυσμένες περιοχές εκτός σχεδίου τα οποία δεν επισκέπτονται συχνά. Αν από άγνοια ή αμέλεια, ως «διεύθυνση ακινήτου» δηλώθηκε μόνο ο νομός, τότε λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών προσώπων. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού.
5) αγροτεμάχιο με κτίσμα: προσέξτε πώς τα έχετε δηλώσει στο Ε9. Σε περίπτωση κατά την οποία στον πίνακα 2 του Ε9 έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο (η στήλη 17) αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου (στη στήλη 17α ή 17β ή 17γ) τότε θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία και τότε η αξία του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν σε αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα το οποίο δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, πρέπει να ελεγχθεί στο Ε9.
6) Είδος δικαιώματος: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
7) Ποσοστό Συνιδιοκτησίας: πρέπει να ελεγχθεί τι αναγράφεται στο συμβόλαιο και τι δηλώνεται από τους συνιδιοκτήτες. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, από την εφορία λαμβάνεται σαν ποσοστό συνιδιοκτησίας το 100%.
8) «Ρετιρέ» και … τα υπόγεια: Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός που του ορόφου ή αν δηλωθεί ένας όροφος ακινήτου σαν δώμα, τότε για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
9) Ηλικία Επικαρπωτή: Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί αναγράφοντας διψήφιο αριθμό και όχι πλήρης (πχ «40» αντί «1940»), τότε αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για τον επικαρπωτή έτος.

ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: