powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών

Το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών "Αφοί ΠΕΤΡΟΥ", που ξεκίνησε το 1986 σαν μια προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στους κάτω ορόφους του σχολείου του χωριού. Τα εκθέματα, τα οποία είναι δωρεές χωριανών, είναι τοποθετημένα σε 4 αίθουσες και είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη που μας δείχνουν τον τρόπο ζωής των χωριανών μας πριν μερικά χρόνια, τα έθιμα που είχαν τότε, καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν σε κάθε εργασία τους στο χωριό.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το εγχείρημα για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου Μελιγγών (Λ.Μ.Μ.) πήρε σάρκα και οστά χάρις σε μερικούς ανθρώπους του χωριού και ιδιαίτερα σε έναν, τον Θεοχάρη (Χάρη) Σακκά, μετανάστη για δεκαετίες στο Βέλγιο, που την τελευταία περίοδο της ζωής του, επαναπατριζόμενος στον τόπο του, το χωριό του, προσέφερε όσο κανείς άλλος στο Λ.Μ.Μ.

Βέβαια ένα επίσης μεγάλο ευχαριστώ αξίζουν όλοι εκείνοι οι χωριανοί Μελιγγιώτες που βοήθησαν και βοηθάν στο να εμπλουτιστεί το Λαογραφικό Μουσείο μας με νέα εκθέματα, αλλά και σε όσους φροντίζουν ώστε να διατηρείται και να ανοίγει τις πόρτες του στους περαστικούς επισκέπτες του.
Επειδή τα έσοδα του μουσείου είναι πενιχρά (δωρεάν είσοδος, περιορισμένες χορηγίες χωριανών και φίλων, έρανοι χωριανών, περιστασιακή χρηματοδότηση από Δήμο Δωδώνης, κ.ά.) αδυνατούμε να υποστηρίξουμε σταθερή λειτουργία και άνοιγμα του μουσείου στο κοινό και τους επισκέπτες του.
Επειδή λοιπόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και μέρες για επίσκεψη στο μουσείο, οι επισκέπτες (τάξεις μαθητών και σχολεία, ομάδες επισκεπτών ή και μεμονωμένοι επισκέπτες) θα πρέπει είτε να τηλεφωνούν στο 26510 82065 ή 21141 ή 6944476753 (κ. Περικλής) είτε να στέλνουν email στο adelfotita@meliggoi.gr
Βοήθεια μπορεί επίσης να προσφέρει και η αγαπητή, και πάντα πρόθυμη να εξυπηρετήσει, Αφροδίτη στο καφενείο της, πάνω από το σχολείο.


ΠΗΓΗ: http://meliggoi.gr/index.php/features/museum

Δεν υπάρχουν σχόλια: