powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Υποστελεχωμένη η Ήπειρος από διασώστες του ΕΚΑΒ

SOS εκπέμπουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ στην Ήπειρο, με τον Πρόεδρό τους κ. Αλ. Ζέρβα να υπογραμμίζει ότι η Διοίκηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν νούμερα και μόνο, καταγγέλλοντας μεγάλα κενά στην περιοχή, καθώς κάθε λίγο και λιγάκι μετακινείται προσωπικό από την περιοχή μας, προκειμένου να καλύψει κενά άλλων περιοχών, με αποτέλεσμα η Ήπειρος να μένει υποστελεχωμένη.
Μάλιστα ο κ. Ζέρβας υποστήριξε ότι η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα δεν τους δέχεται στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ στα αξιοσημείωτα προβλήματα που καταγράφονται, με άμεσες τις συνέπειες στους πολίτες, αποτελεί η μετακίνηση των οδηγών από τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα όλη τη δουλειά των νοσοκομείων να την έχουν φορτωθεί στο ΕΚΑΒ, με χρόνιες διακομιδές. Παράλληλα μετακίνησαν από τα Κέντρα Υγείας τους οδηγούς, αναθέτοντας σε αυτούς αντικείμενο… κλητήρα, την ώρα που τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν πια να βγάλουν βάρδιες οδηγών.
Με εξαίρεση το Κέντρο Υγείας της Κόνιτσας, που ακόμη μπορεί να βγάζει βάρδιες, όλα τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, αδυνατώντας να έχουν πρόγραμμα διακομιδών, καθώς οι οδηγοί των ασθενοφόρων μετακινούνται σε άλλο αντικείμενο.
Στο μεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση του Προέδρου του ΕΚΑΒ Δ. Παπαγιαννίδη στην επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας, αναφορικά με την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Δολιανών (σχετικά έγραψε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου και ο «Π.Λ.»).
 Ο κ. Παπαγιαννίδης στην απάντησή του, υπογραμμίζει πως οι ανάγκες καλύπτονται βάσει στατιστικών στοιχείων, ενώ διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους πως όλες οι κινήσεις που γίνονται, προγραμματίζονται βάσει των αναγκών κάθε περιοχής.
Η διαμαρτυρία
Υπενθυμίζεται ότι σήμα κινδύνου για την υποστελέχωση του Τομέα Δολιανών του ΕΚΑΒ εξέπεμψε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας, με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Δ. Παπαγιαννίδη.
Με αφορμή την πρόθεση μετακίνησης δύο υπαλλήλων για κάλυψη αναγκών στους τομείς Πάρου και Νάξου, έκαναν γνωστό ότι ο Τομέας Δολιανών λειτουργεί οριακά καλύπτοντας την περιοχή ευθύνης του, και χαρακτηρίζουν άδικο να αποδυναμώνεται ένας παραμεθόριος Τομέας και με επιπλέον ελλιπή προσωπικό (οδηγούς) στα όμορα Κέντρα Υγείας, για δεκαπενθήμερη στελέχωση σε άλλους Τομείς.
Η απάντηση του Προέδρου
Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δ. Παπαγιαννίδης γράφει σχετικά:
 «Αγαπητοί Διασώστες του Τομέα του Ε.Κ.Α.Β. Δολιανών, κατόπιν της σημερινής δημοσίευσης επιστολής σας, σχετικά με την πλήρωση των θέσεων κάλυψης του Τομέα ευθύνης σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως εδώ και δυο χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Κ.Α.Β. όλες οι αποφάσεις μου στόχευαν (και στοχεύουν) στην βέλτιστη παροχή των υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς όλους τους πολίτες της χώρας μας.
Ειδικά κατά την παρελθούσα καλοκαιρινή περίοδο που αναφερθήκατε στην επιστολή σας, έχοντας αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, προχωρήσαμε σε συνολικές εσωτερικές μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού από όλα τα παρατήματα του Ε.Κ.Α.Β. της Ελλάδας, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι τουριστικοί προορισμοί, στους οποίους κατά την δεδομένη χρονική περίοδο (καλοκαιριού) παρατηρείται δυσανάλογη μεταβολή στα στατιστικά στοιχεία του πληθυσμού και κατά συνέπεια στην καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας.
Βάσει λοιπόν συγκεκριμένων στατιστικών μεγεθών, αναφορικά με την κάλυψη των αναγκών προνοσοκομειακής φροντίδας ανά περιοχή και ανά περίοδο (όπως στηριχτήκαμε κατά τους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης), τους μετέπειτα μήνες φροντίσαμε (και φροντίζουμε) να καλύψουμε με το ανάλογο διαθέσιμο προσωπικό του Οργανισμού τον κάθε Τομέα του Ε.Κ.Α.Β. ανά την επικράτεια βάσει των πραγματικών αναγκών του (αριθμός περιστατικών).
Για παράδειγμα εάν δούμε τα καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία (βάσει αυτών σχεδιάζεται η επιχειρησιακή δράση) κάποιων άλλων Παρατημάτων & Τομέων του Ε.Κ.Α.Β. της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει και ο Τομέας των Δολιανών, βλέπουμε τα εξής: Το Ε.Κ.Α.Β. στα Ιωάννινα διαθέτοντας 83 άτομα προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει κατά μέσο όρο σε 36,5 περιστατικά την ημέρα, το Ε.Κ.Α.Β. στην Άρτα διαθέτοντας 37 άτομα προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει κατά μέσο όρο σε 18,5 περιστατικά την ημέρα, το Ε.Κ.Α.Β. στην Πρέβεζα διαθέτοντας 27 άτομα προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει κατά μέσο όρο σε 12 περιστατικά την ημέρα, το Ε.Κ.Α.Β. στην Φιλιππιάδα διαθέτοντας 11 άτομα προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει κατά μέσο όρο σε 3,5 με 4,5 περιστατικά την ημέρα ενώ το Ε.Κ.Α.Β. στα Δολιανά διαθέτοντας 12 καταγεγραμμένα άτομα προσωπικό καλείται να ανταπεξέλθει κατά μέσο όρο σε 0,5 με 1,5 περιστατικό την ημέρα.
Αναγνωρίζοντας τον επιχειρησιακό ρόλο που υλοποιείται από τον Τομέα του Ε.Κ.Α.Β. Δολιανών στην ευρύτερη περιοχή Πωγωνίου - Ζαγορίου αλλά και στη μεθόριο περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας, όσον αφορά την προνοσοκομειακή φροντίδα, θα ήθελα να σας ευχαριστώ για την ετοιμότητά σας και να σας διαβεβαιώσω πως όλες οι ενέργειες και αποφάσεις της Διοίκησης του Ε.Κ.Α.Β. και εμού προσωπικά, διέπονται από τις αρχές της συνείδησης, της αξιοπρέπειας αλλά και του αισθήματος ευθύνης για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους βάσει των πραγματικών αναγκών της κάθε περιοχής.
Αποσκοπώντας στην εύρυθμη λειτουργία του Τομέα σας, θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε αλλά και για να ακούσω την οποιαδήποτε πρόταση που θα βελτιώσει την επιχειρησιακή δράση του Τομέα σας».

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: