powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Songs for Kommeno στην Αθήνα. Πλημμύρισε από συγκίνηση το κατάμεστο θέατρο του Goethe-Institut Athen την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014


«Τραγούδια για το Κομμένο» στην Αθήνα
Gunter Baby Sommer: μάχεται να κάνει τον κόσμο καλύτερο

 Πλημμύρισε από συγκίνηση το κατάμεστο θέατρο του Goethe-Institut Athen όταν ανέβηκαν στη σκηνή ο Gunter Baby Sommer με τους συνεργάτες του Σαβίνα Γιαννάτου, Φλώρο Φλωρίδη, Ευγένιο Βούλγαρη και Σπήλιο Καστάνη. Όρθιοι οι καλλιτέχνες απέδωσαν με τη μικρή τους σιγή τον ελάχιστο φόρο τιμής που οφείλουμε στη μνήμη των 317 θυμάτων του Κομμένου, που στις 16 Αυγούστου 1943 δολοφονήθηκαν με τον πιο ειδεχθή τρόπο από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Εκατοντάδες Αθηναίοι έσπευσαν και πλημμύρισαν το θέατρο του Ινστιτούτου Γκέτε, για να απολαύσουν το «Songs for Kommeno», τη μουσική παραγωγή του μεγάλου Γερμανού κρουστού Gunter Baby Sommer που την εμπνεύστηκε από τη σφαγή του Κομμένου και την αφιέρωσε στη μνήμη των θυμάτων της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας. Μεταξύ των θεατών και αρκετοί Κομμενιώτες, παιδιά των επιζώντων του ολοκαυτώματος, μεγαλωμένα στο Κομμένο. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσωπήθηκε δια του αντιπροέδρου της Κώστα Κωνή, ο οποίος μετέφερε στην αίθουσα τη ζεστασιά και την ομορφιά της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Ήταν μια ακόμη μυσταγωγία η μουσική πανδαισία που σκόρπισαν οι καλλιτέχνες μέσα στην αίθουσα και ανέσυραν τραγικές μνήμες από το δράμα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής. Και ήταν η μεγαλύτερη ως τώρα τιμή που αποδόθηκε στο Κομμένο και στην τραγική του σελίδα.
Πριν τη συναυλία ο Δημήτρης Βλαχοπάνος ενημέρωσε με μια σύντομη ομιλία το κοινό σχετικά με το ολοκαύτωμα του Κομμένου και τη σχέση αγάπης που συνδέει τον Gunter Baby Sommer με τον τόπο και τους κατοίκους του μαρτυρικού χωριού.
Με την παράσταση της Αθήνας έκλεισε ο κύκλος των 5 συναυλιών που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο Gunter Baby Sommer με τους συνεργάτες του. Προηγήθηκαν οι συναυλίες στην Πάτρα (8. 10. 14), στη Θεσσαλονίκη. (9. 10. 14) στα Γιάννενα (10. 10. 14) και στην Κέρκυρα (11. 10. 14). 

Ο Gunter Baby Sommer επιβεβαίωσε με το πάθος της μουσικής που ενσαρκώνει πως, εκτός από μεγάλος μουσικός, δεν παύει να είναι ένας μεγάλος ειρηνιστής, ένας μεγάλος ανθρωπιστής κι ένας αδιάκοπος αγωνιστής που μάχεται με την τέχνη να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: