powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κατά της ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου του Ακτίου (Πρέβεζας) και των άλλων Περιφερειακών Αεροδρομίων





Αριθ. πρωτ.: 2530
Αθήνα 22-10-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατά της ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου του Ακτίου (Πρέβεζας) και των άλλων Περιφερειακών Αεροδρομίων
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία αποδημική οργάνωση των  Αποδήμων Ηπειρωτών παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων.
Οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις, από το 2011 έως και σήμερα, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο στις αερομεταφορές. Με αυτές τις ρυθμίσεις η ασφάλεια των πτήσεων, η αεροπορική σύνδεση των απομακρυσμένων και εμπορικά "άγονων" περιοχών, όπως είναι και τα 2 αεροδρόμια της Ηπείρου, αλλά και κυριαρχικά δικαιώματα, γίνονται θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Η παραχώρηση για εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους εμπεριέχει την αύξηση των τελών και αυτό θεωρείται δεδομένο, όπως επίσημα όργανα παραδέχονται.
Το έχουμε δει στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια πολλές φορές. Οι ακριβοπληρωμένες από τον ελληνικό λαό καθοριστικής σημασίας υποδομές, οι οποίες κρίνονται κερδοφόρες, όπως η ΔΩΔΩΝΗ, τα φράγματα (και όλο το υδάτινο δυναμικό), οι υδρογονάνθρακες, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οδεύουν, με τις οδηγίες της ΕΕ και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, σε επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους.
Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια αποτελούν δημόσιο πλούτο και ως εκ τούτου δε μπορεί να αποτελούν λεία του ΤΑΙΠΕΔ και των επίδοξων «επενδυτών». Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας - κερδοφορίας τους. Αλλά ακόμη κι αν δεν ήταν έτσι, αποτελεί απόλυτη υποχρέωση του κράτους να δημιουργεί και διατηρεί εκείνες τις δομές που θα δίνουν τη δυνατότητα στην εξυπηρέτηση των λαϊκών μαζών με ασφάλεια και χαμηλό κόστος. Θεωρούμε ότι τα αεροδρόμια είναι καίριας σημασίας  αναπτυξιακές υποδομές του ελληνικού κράτους και η ιδιωτικοποίησή τους, όχι μόνο θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στις τοπικές μικροοικονομίες, όχι μόνο θα συμβάλλει  στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας αλλά θα δημιουργήσει κενό και σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.  Η λειτουργία των αεροδρομίων με αυτή τη μορφή θα ανεβάσει το κόστος μεταφοράς, το οποίο θα φορτωθεί στο λαό, θα οδηγήσει εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία. Το ίδιο αφορά και στην ασφάλεια των πτήσεων, αφού η λογική του μέγιστου κέρδους από τον ιδιώτη επενδυτή είναι σίγουρο ότι συμβάλλει σε βάρος της ασφάλειας.
Τα Περιφερειακά Αεροδρόμια ανήκουν στα ιδιόχρηστα πράγματα. Το ξεπούλημά τους αντίκειται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, αντιτίθεται στην εθνική ασφάλεια και την αρχή της αναλογικότητας.
Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους, να συμπαρασταθούμε στους συμπατριώτες μας εργαζόμενους και να υπερασπιστούμε συνολικά την ακεραιότητα των κοινόχρηστων αναπαλλοτρίωτων πραγμάτων αυτής της πολιτείας.
Ζητούμε από την Κυβέρνηση να προβεί στην κατάργηση του αντισυνταγματικού ΤΑΙΠΕΔ  και  να ακυρώσει άμεσα τις δρομολογούμενες ιδιωτικοποιήσεις των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων ακόμα δε, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες για το σκοπό αυτό. Η επιζήμια ιδιωτικοποίηση των Αεροδρομίων, που προκλητικά αγνοεί τη βούληση της  συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δεν θα περάσει.
Όλοι μαζί ενώνουμε τη φωνή μας απέναντι σε ό, τι προσβάλει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος που έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση της αντίστασης σε παρόμοιες απόπειρες ιδιωτικοποιήσεων, καλεί όλα τα σωματεία της Ηπειρωτικής αποδημίας, όλους τους Ηπειρώτες να διατρανώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεση τους στις ιδιωτικοποιήσεις και δηλώνει παρούσα σε όλες τις κοινές δράσεις που θα γίνουν.

Το γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: