powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η ομιλία της υποψήφιας βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Πρέβεζας Αγνής Σπόνια στην Φιλιππιάδα, στις 21 Απριλίου 2012

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, η σημερινή παρουσία μου ανάμεσα σας και η ευκαιρία που δίνεται σ’ ένα νέο άνθρωπο να θέσει τις βάσεις για μια ειλικρινή σχέση μαζί σας.
Βρισκόμαστε μόλις μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη της 6ης Μαΐου και οι επιλογές όλων μας είναι καθοριστικές για το παρόν που βιώνουμε αλλά κυρίως για το μέλλον που καλούμαστε να διαμορφώσουμε.
Η ψήφος της 6ης Μαΐου δεν θα αφορά μόνο εμάς, δεν θα αφορά μόνο τη χώρα μας που βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Η ψήφος της 6ης Μαΐου αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και από το αποτέλεσμα της καθορίζονται οι εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια.
Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, όταν σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αντιμετωπίζει μια πολύ αρνητική πραγματικότητα και αναζητεί προοπτική, βιώσιμες λύσεις, που θα ξαναφέρουν την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση . Που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Ειδικότερα για όλους εμάς, τους νέους ανθρώπους η σημερινή πραγματικότητα έχει δημιουργήσει πρωτοφανή αδιέξοδα και εμπόδια, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε προοπτική για το μέλλον. Δεν θα ήταν άλλωστε υπερβολή να πούμε ότι σήμερα είμαστε η γενιά που κινδυνεύει να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Και όλα αυτά, ενώ καλούμαστε ως νέοι άνθρωποι να διαχειριστούμε το κόστος των αποφάσεων που πήραν άλλοι για εμάς, φορτώνοντας μας με τα αδιέξοδα, την ατολμία και τις παραλείψεις τους.
Αυτό το κόστος, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αναλάβουμε. Η γενιά μας, δεν θα απολογηθεί για τα λάθη και τις αμαρτίες της προηγούμενης γενιάς. Είμαστε εδώ για να χαράξουμε τη δική μας πορεία και με τη στήριξη όλων σας, να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση, πιο ειλικρινή, περισσότερο πολιτική και καθόλου πελατειακή.
Βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε ανθρώπους που έχω μιλήσει και έχω ακούσει τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, ανάμεσα σε ανθρώπους που αναζητούν νέα πρόσωπα και φρέσκες ιδέες, ανάμεσα σε όλους εσάς που αν και βιώνεται μια σκληρή καθημερινότητα, δεν έχετε πάψει να πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική.
Βρίσκομαι λοιπόν σήμερα εδώ για να ενισχύσω την ελπίδα και την προοπτική σας ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε.
Θα τα καταφέρουμε και θα διαψεύσουμε όλους εκείνους που έχουν ποντάρει στην αποτυχία μας, θα διαψεύσουμε όσους περιμένουν στη γωνία τη δική μας αποτυχία για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα χρήματα. Αλλά κυρίως θα διαψεύσουμε όλους εκείνους τους εγχώριους προφήτες, που τα τελευταία περίπου δύο χρόνια προβλέπουν την καταστροφή και το χάος, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν και να έχουν ρόλο. Είναι όλοι εκείνοι που άλλοτε με τον μανδύα της δήθεν αντιμνημονιακής δεξιάς και άλλοτε με αυτόν της μονολιθικής αριστεράς προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα στάσιμη, στο χθες γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Και απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα στασιμότητας και οπισθοδρόμησης, όλοι εμείς οι προοδευτικοί πολίτες και η νέα γενιά, οφείλουμε να σταθούμε απέναντι. Να αναδείξουμε την εναλλακτική πρόταση, για μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς, για να αναδειχτούν όλες εκείνες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, να αναδειχτούν οι φρέσκες ιδέες που έχουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι.
Ξεκινώντας από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που σήμερα μοιάζει ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και έντονα σημάδια διαφθοράς, η μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Ο ρόλος του βουλευτή οφείλει και πρέπει να αλλάξει, μακριά από το πελατειακό χαρακτήρα που έχει επικρατήσει όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς το άλλοθι της βουλευτικής ασυλίας που συχνά προκαλεί το κοινό αίσθημα. Ιδιαίτερα σήμερα που η κοινωνία δοκιμάζεται και οι πολίτες βρίσκονται στα όρια τους, οφείλουμε να αλλάξουμε το καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας και να περιορίσουμε τα προνόμια των βουλευτών. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα πρέπει να προωθήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα απαντάει στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση του πολιτικού συστήματος.
Μια ανανέωση που θα συμβάλλει στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και θα περιορίσει τις συντεχνίες, τις μειοψηφίες και τα συμφέροντα εκείνα που σήμερα εμποδίσουν κάθε αλλαγή. Και είναι αλήθεια ότι με όλη αυτή την κατάσταση, που μας κρατάει στο χθες, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν συγκρούστηκε όσο χρειάστηκε.
Οφείλουμε σήμερα να σταθούμε ειλικρινείς απέναντι στην κοινωνία και να αναγνωρίσουμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε λάθη και παραλείψεις που πλήγωσαν τους πολίτες και απογοήτευσαν τη μεγάλη πλειοψηφία όσων μας στηρίζουν. Έκανε πίσω αρκετές φορές και δίστασε να προωθήσει πολιτικές που ήταν απαραίτητες για τη χώρα, φοβούμενο το πολιτικό κόστος.
Όσο όμως ειλικρινείς οφείλουμε να είμαστε στην κοινωνία, για τα λάθη της παράταξης μας, οφείλουμε να σταθούμε γενναία και στη μεγάλη προσπάθεια που έχει αναλάβει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βγάλει τη χώρα από τη πρωτοφανή κρίση και να την οδηγήσει σε σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας, όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις, που σήμερα αγωνιούν να κυβερνήσουν, σφύριζαν αδιάφορα στις εκκλήσεις για συνεννόηση και προκλητικά πουλούσαν την αντιμνημονιακή πραμάτεια τους. Σήμερα βέβαια και αφού το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει φορτωθεί το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσπάθειας, οι δήθεν αντιμνημονιακοί εμφανίζονται ως έτοιμοι να κυβερνήσουν, έτοιμοι να μας βγάλουν από την κρίση, προτείνοντας μαγικές λύσεις που ακόμη και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν.
Η μόνη σταθερή και αξιόπιστη απάντηση στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα είναι να προχωρήσουμε σε τομές σε όλους τους κρίσιμους τομείς της κοινωνίας, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία, σε ολόκληρη την Δημόσια Διοίκηση. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλα οικονομικά μέτρα και περικοπές στις συντάξεις, η κοινωνία βρίσκεται στα όρια της και το σημερινό μοντέλο είναι αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό, ενώ η γενιά μας, στρέφει πλέον το βλέμμα της εκτός συνόρων.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, επηρεάζουν άμεσα και την περιφέρεια, όπου οι ανισότητες είναι μια θλιβερή διαπίστωση και επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη πραγματικότητα. Ιδιαίτερα για περιφέρεια μας, την Ήπειρο και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Πρέβεζα, οφείλουμε να σταθούμε με συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης, δίπλα στους πολίτες που σήμερα δοκιμάζονται.
Να δημιουργήσουμε ένα Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας, με στόχο να διαφυλάξουμε ένα απαραίτητο επίπεδο διαβίωσης για τους ασθενέστερους.
Να προωθήσουμε την καθολική υγειονομική προστασία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας Έλληνας και ιδιαίτερα άνεργος, χωρίς πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ.
Να συντονίσουμε τις δράσεις μας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Ηπείρου για την γρήγορη και πλήρη αποπεράτωση όλων των μικρών και μεγάλων έργων, όπως είναι η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνιο Οδό, στο ύψος της Φιλιππιάδας και η αναβάθμιση του λιμανιού της Πρέβεζας. Οι αποσπασματικές δράσεις που είχαμε μέχρι σήμερα, από διάφορους φορείς, δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των φορέων της Ηπείρου, για να αποκτήσει ο τόπος μας τις υποδομές και την ανάπτυξη που της αξίζει.
Αξιοποιώντας πόρους, από το ΕΣΠΑ και κονδύλια που σήμερα δεν έχουν απορροφηθεί, λόγω έλλειψης σχεδιασμού, μπορούμε να πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ήπειρο, δίνοντας ανάσα στην τοπική κοινωνία και κρατώντας ταυτόχρονα όλους εμάς, τους νέους ανθρώπους στον τόπο μας.
Αγαπητές φίλες και φίλοι, σε λίγες μέρες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις εξελίξεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ηγέτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όλους εμάς, τους νέους ανθρώπους δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας. Δίνουμε τη μάχη για να βγούμε από το αδιέξοδο και να μην είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Δίνουμε την αποφασιστική μάχη για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας μας και της χώρας. Απέναντι μας έχουμε τις δυνάμεις του χθες, τις δυνάμεις του λαϊκισμού. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί και με μπροστάρηδες τη νεολαία, θα την κερδίσουμε. Ως νέος άνθρωπος, που ξέρει να κερδίζει μάχες, σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί το παρόν στις εκλογές τις 6ης Μαΐου και ενωμένοι να κερδίσουμε, γιατί έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο με χθεσινό εισιτήριο!

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: