powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο Πέτρο – Λούκα Χαλκιάς τιμήθηκε για την προσφορά του στην παράδοση

Πλήθος κόσμου στο Πνευματικό Κέντρο.


Eκατοντάδες φίλοι της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης κατέκλυσαν την περασμένη Κυριακή το βράδυ την αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» στα Γιάννινα, για να δουν και να απολαύσουν από κοντά τον «μάστορα» του κλαρίνου Πετρο-Λούκα Χαλκιά.

Ο μεγάλος κλαρινίστας, σε μια βραδιά γεμάτη ουσία και συγκίνηση, έπαιξε «σαν να ήταν σαράντα χρόνια πριν», όπως τόνισε στο τέλος και συνοδευόμενος από τον μεγάλο Ηπειρώτη τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση, οδήγησαν με μοναδικό τρόπο το κοινό σε μουσικές γωνιές της Ηπείρου. Παράλληλα, κείμενα από συνεντεύξεις του τα οποία αφορούσαν την καλλιτεχνική του πορεία και ανάλογο φωτογραφικό υλικό έδιναν ένα ιδιαίτερο στίγμα στην εξέλιξη της εκδήλωσης.
Στο τέλος της συναυλίας ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές και διοργανωτές, απένειμε βραβείο στον κ. Πετρο-Λούκα Χαλκιά, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μεγάλη του συνεισφορά στη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής. Ευχαριστώντας τον ο Ηπειρώτης καλλιτέχνης, παρότρυνε όλους να διαφυλάσσουν και να σέβονται τις παραδόσεις.
Ακολούθως ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ βράβευσε τον Αντώνη Κυρίτση για την καλλιτεχνική του πορεία στο ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι. Τιμητικοί έπαινοι για τη συμμετοχή τους δόθηκαν στους μουσικούς Κώστα Κωσταγιώργο (βιολί), Βασίλη Τσίκα (λαούτο), Αποστόλη Παππά (ντέφι), Θωμά Χαλιγιάννη (κλαρίνο) και Διαμαντή Παπαναστασίου (ντέφι). Επίσης βραβεύθηκαν οι χορεύτριες του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών που ερμήνευσαν τραγούδι προς τιμήν του Π. Χαλκιά.
Το πέρας της εκδήλωσης επεφύλασσε την πιο συγκινητική στιγμή αφού ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς έπαιξε ένα μοιρολόγι για τον πρόωρα εκλιπόντα κλαρινίστα Νίκο Καψάλη, ανιψιό του Γρηγόρη Καψάλη και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νεότερης γενιάς μουσικών της Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/8563

Δεν υπάρχουν σχόλια: