powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Δώρο ζωής σε τρεις από 55χρονη

Μεταμοσχεύτηκαν με επιτυχία το ήπαρ και οι νεφροί της


Ζωή σε τρεις συνανθρώπους της χάρισε 55χρονη δότρια από τα Γιάννινα η οποία κατέληξε την Τρίτη, από εγκεφαλική βλάβη, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και με τις τρεις νέες μεταμοσχεύσεις που έγιναν, αυξήθηκε ο κατάλογος που από τον Ιούνιο ακολουθεί ανοδική πορεία.
Ο ένας νεφρός της δότριας μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία σε 53χρονη, στην κλινική μεταμοσχεύσεων νεφρού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και ήταν η Πέμπτη από την αρχή του έτους που ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύεις στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, μόλις ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για την πιστοποίηση θανάτου και τη συναίνεση των συγγενών της εκλιπούσας στη Δωρεά των Οργάνων της προς μεταμόσχευση, ξεκίνησε η διαδικασία, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.
Το περιστατικό συντονίστηκε από τον Τοπικό Συντονιστή και Επιμελητή της Μ.Ε.Θ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αθανάσιο Κιτσάκο, ο οποίος και πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της γυναίκας, σε συνεργασία με την γιατρό Νατάσα Μωραΐτη.
Το χειρουργείο ξεκίνησε στις 10:30 το βράδι της ίδιας μέρας από την ομάδα λήψης του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και στη συνέχεια έφτασε στο νοσοκομείο και η ομάδα του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, για το ηπατικό μόσχευμα.
Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:
-Το ήπαρ σε γυναίκα 47 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
-Ο ένας νεφρός, στα Γιάννινα σε γυναίκα 53 ετών, η οποία υποβαλλόταν 3,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
-Ο δεύτερος νεφρός σε άντρα 56 ετών στο Λαϊκό, ο οποίος υποβαλλόταν επίσης 3,5 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
Από τον ΕΟΜ υπενθυμίζεται η σημαντική προσφορά της Μ.Ε.Θ. του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων στη Δωρεά Οργάνων καθώς και η υποστήριξη του Διευθυντή της Μονάδας Γεώργιου Νάκου και οι προσπάθειες γιατρών, προσωπικού και συντονιστών για την επιτυχή έκβαση των περιστατικών.
Να θυμίσουμε ότι η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο με λήπτη 46χρονο Βορειοηπειρώτη και μόσχευμα από πτωματικό δότη. Ακολούθησαν άλλες τρεις, επίσης από πτωματικό δότη και η πρόσφατη ήταν η πέμπτη κατά σειρά. Η άδεια για μεταμοσχεύσεις δόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και σύμφωνα με τους καθηγητές-διευθυντές, της Χειρουργικής Κλινικής, Μιχάλη Φατούρο και ης Νεφρολογικής Κλινικής, Κώστα Σιαμόπουλο, ο στόχος είναι να γίνονται μέχρι μια 25 μεταμοσχεύσεις το χρόνο και από ζώντες δότες νεφρών.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: