powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: "Εκπαίδευση και Πολιτισμός στο Μουσείο"

Στην Πέρδικα του Δήμου Δωδώνης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30, εκδήλωση με θέμα «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στο Μουσείο».
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει περιήγηση και ενημέρωση των επισκεπτών στους θεματικούς χώρους του Υπαίθριου Μουσείου Ποιμενικής Ζωής, στο δρόμο των Ποιητών, στα Εργαστήρια Βιωματικής Μάθησης και στο Μουσείο προβιομηχανικής περιόδου, το οποίο περιέχει πολλά και αξιόλογα εκθέματα.
Η ιδιαιτερότητα του μουσείου συνίσταται στη δυνατότητα του επισκέπτη να βλέπει και να αγγίζει, ο μεγάλος να αναπολεί το παρελθόν και ο νέος να γνωρίζει τον τρόπο ζωής και τις μεθόδους εργασίας της προβιομηχανικής εποχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μουσειακοί χώροι είναι εναρμονισμένοι με το φυσικό περιβάλλον.
Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες για το ρόλο του μουσείου στην εκπαίδευση από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές. Η ομάδα τέχνης «το Ανατολικό της Δωδώνης» θα παρουσιάσει το έργο «Άσμα Ασμάτων» της παλαιάς Διαθήκης σε απόδοση Μιχάλη Γκανά, καθώς επίσης θα αναγνωστούν ποιητικά και πεζά κείμενα πλαισιωμένα από σχετικά τραγούδια.
Στο τέλος της εκδήλωσης οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα, κρασί και τοπικό τσίπουρο.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Μέρος Α'
20:15: Η Εκπαίδευση στο Μουσείο
Θέμα : Τοποθεσία της πολιτισμικής εμπειρίας και η σύνδεσή της με την εκπαίδευση.
Στρογγυλή τράπεζα
Βάσω Ρόκου, τ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Η παραδοσιακή κοινωνία. Από τη μεγάλη συνέχεια στη μακρά διάρκεια.
Δρ. Ελένη Κοτζαμποπούλου, Αρχαιολόγος Α.Ι.Η.Σ.: Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων : Ταξίδι στα βάθη της προϊστορίας.
Δρ. Μαρία Τσούπη, Φιλόλογος: Λαϊκός πολιτισμός και σχολείο. Ενδεικτικά σχέδια εργασίας.
Ζιάκκας Κων/νος, Εκπαιδευτικός Προΐστάμενος Ε.Ε.: Από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του Βιωματικού Λαογραφικού Μουσείου στην υλοποίησή της.
Δρ. Φώτης Γιωτάκης, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής Ομάδος: Τοποθεσία της πολιτιστικής εμπειρίας. Από τη συνέχεια στη συνάφεια της εξέλιξης του ανθρώπου.
Σύντομες παρουσιάσεις :
Έφη Θεοδωροπούλου Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης
Μαρούλα Παπαευσταθίου–Τσάγκα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων.
Μέρος Β'
21:15: Ο Πολιτισμός στο Μουσείο.
Θεατρικά δρώμενα:
•Άσμα Ασμάτων (Σολομώντος σε απόδοση Μιχάλη Γκανά)
•Έλληνες οι Πελαγίτες οι βοσκοί (ποιητική σύνθεση και βιωματικές δράσεις από τον κύκλο ζωής της προβιομηχανικής εποχής) από την Ομάδα Τέχνης «το Ανατολικό της Δωδώνης Α.ΔΩ.»
Σκηνοθετικός συντονισμός: Φώτης Γιωτάκης
Σκηνικά: Πάνος Μπάκας
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Μαρία Σιούτη, Καθηγήτρια βυζαντινής μουσικής.
Δημήτρης Βασιλειάς, Οφθαλμίατρος
«Στεφάνους εξ ακανθών»
Έκθεση ζωγραφικής (Α. Καρασταμάτη αγιογράφου) και χειροποίητων ασημένιων τεχνημάτων( Β. Γιώτη ασημουργού )
Ακολουθεί προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από τους κατοίκους.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: