powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΥΤΑ Ελληνικού: Ξεκινά η λειτουργία του, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου

Σύσκεψη στην οποία εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, πραγματοποιήθηκε το πρωί, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στην σύσκεψη πήραν μέρος η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι του αναδόχου του έργου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων η τελευταία συνάντηση όλων των δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων με αντικείμενο την προγραμματική σύμβαση που είχε αποφασιστεί να υπογραφεί.
Η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (ως επιβλέπουσα αρχή του έργου του ΧΥΤΑ), του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο Δήμος Ιωαννιτών με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, τους τελευταίους μήνες, είναι αυτός που συμβάλλει καθοριστικά για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, η οποία με δεδομένη την αδυναμία του Αναγκαστικού Συνδέσμου, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη λειτουργία του, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
«Ο Δήμος, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Είναι αυτός που ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συνέδραμε ώστε να δοθεί λύση στο καυτό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Δήμος, με τις ενέργειες τις οποίες ολοκλήρωσε, πρωταγωνιστεί στην λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Η λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων είναι βήμα πολιτισμού.
Στην περιοχή μας άργησε να γίνει, αλλά είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που πραγματοποιείται σήμερα, χάρη στην καθοριστική συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.
Για τον Δήμο Ιωαννιτών, η προώθηση της ανακύκλωσης παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον γιατί αποτελεί το κατ’ εξοχήν σημαντικό βήμα στη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και δεύτερον γιατί θα μειώσει σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, παρατείνοντας έτσι τον χρόνο λειτουργίας του έργου.
Στις συναντήσεις που είχε, τον Μάρτιο, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με τους υπεύθυνους της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, διαπιστώθηκε η αδυναμία της δεύτερης να προωθήσει ολοκληρωμένα προγράμματα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, καθώς δεν είχε εγκριθεί το επιχειρησιακό της σχέδιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Εντός του Οκτωβρίου θα ακολουθήσει νέα συνάντηση, ώστε με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου, να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης και να ξεκινήσει η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το Δήμο Ιωαννιτών.
«Γνωρίζουμε ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του Δήμου μας. Για τον λόγο αυτό ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε μελέτη στο ΕΣΠΑ, ώστε να προμηθευτούμε τον εξοπλισμό για την πλήρη κάλυψη του Δήμου. Προϋπόθεση φυσικά για την κατάθεση του φακέλου ήταν η άδεια αποκομιδής, την οποία ο Δήμος μας δεν διέθετε. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται και εντός του Οκτωβρίου θα είμαστε έτοιμοι», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: