powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 400 χρόνια από την επανασταση του Διονυσίου του Φιλόσοφου

400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟY ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 13/9/2011Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η Εκδήλωση Μνήμης και Πολιτισμού που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος για τα 400 χρόνια από την Επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου.
Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορυφαία ενός κύκλου εκδηλώσεων που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Π.Σ.Ε., σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Σουλίου καθώς και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το τριήμερο 10-11-12 Σεπτεμβρίου 2011 σε περιοχές της Ηπείρου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Προέδρου της Π.Σ.Ε. κ. Γιώργου Οικονόμου και της Διευθύντριας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ιωαννίνων κας Άννας Φούφα - από μέρους των χορηγών.
Το πρόγραμμα, σε μορφή πολυθεάματος, συνέθεταν το Ιστορικό αναλόγιο, το μουσικό πρόγραμμα και η προβολή οπτικοακουστικών υλικών.
Την εκδήλωση, σε σενάριο, κείμενα και σκηνοθεσία του Εφόρου Πολιτισμού της Π.Σ.Ε Αλέξανδρου Λαμπρίδη, παρουσίασαν οι Γιαννιώτες ηθοποιοί Γιολάντα Καπέρδα και Βασίλης Σιάφης. Στο μαγευτικό χώρο του Ιτς Καλέ, με την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, η υπέροχη κομπανία των Γρηγόρη Καψάλη και Γιάννη Παπακώστα έσμιξε με τις αυθεντικές φωνές των κυράδων από την Άνω Δερόπολη της Βορείου Ηπείρου, τις πολυφωνίες των συνόλων “Ήνορο” και “Χαονία” και την εμβληματική παρουσία του Παπα-Αναστάση.
Οι χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το χώρο του Ιτς Καλέ ταξίδεψαν στην ιστορική διαδρομή από την Άλωση ως τον ερχομό του Διονυσίου, την προετοιμασία και το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1611, την βίαιη κατάπνιξή της, τα δυσβάσταχτα και μακρόχρονα επακόλουθα στην Ήπειρο αλλά κα τη σπορά της θυσίας της που κάρπισε στα κατοπινά, μεγάλα επαναστατικά βήματα του λαού μας.
Με μια άγρα από ηπειρώτικα τραγούδια της Ιστορίας να γεφυρώνει τις διαδρομές της αφήγησης, με οπτικά υλικά να επενδύουν το ιστορικό και ποιητικό λόγο, με μουσικές της Ελένης Καραϊνδρου αλλά και εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου να κοσμούν το συνολικό πρόγραμμα, η εκδήλωση ανέδειξε, πέρα από την ιστορικό και το διαχρονικό, το σύγχρονο κι επίκαιρο μήνυμα της Επανάστασης με το έντονα Εθνικό αλλά και κοινωνικό περιεχόμενο. Η επέτειος των 400 χρόνων της Επανάστασης, που γνώρισε δυστυχώς χλευαστικά και ψευδώνυμα προσωνύμια στο διάβα των χρόνων, αναδείχθηκε με τρόπο αντάξιο της σημασίας της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, Ζίτσας Δημήτριος Ρογκότης και Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, συνοδευόμενοι από αντιδημάρχους και μέλη των Δημοτικών τους Συμβουλίων ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης επικεφαλής αντιπροσωπείας καθηγητών του Πανεπιστημίου, η Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Η Πανηπειρωτική ευχαριστεί τους φορείς που στήριξαν τη διοργάνωση, όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμά της καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνικό Λαχείο και ΔΕΠΑ.
Ευχαριστεί, επίσης, όλα τα Μ.Μ.Ε της Ηπείρου για την προβολή της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τους χορηγούς επικοινωνίας, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και την ΕΡΑ Ιωαννίνων, την αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση “Άπειρος” και τους Κωνσταντίνο Βρέλλη, Φιλήμονα Καραμήτσο, Αλέκο Παπαδόπουλο που βοήθησαν στην προβολή και την προετοιμασία της εκδήλωσης.
Μετά τις “Ηπειρώτικες Όχθες 2011” και τις προημερίδες για τον Αμβρακικό η εκδήλωση στο Ιτς Καλέ ήταν η τρίτη μεγάλη διοργάνωση της Πανηπειρωτικής στην Ήπειρο φέτος.
Η ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή και η επιτυχία τους επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την επιλογή του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας να εμπλουτίζει και να δυναμώνει όλο και περισσότερο τις δράσεις της Π.Σ.Ε. στην Ήπειρο, προοιωνίζοντας την ακόμη καλύτερη συνέχισή τους στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: