powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: Οδηγίες για τις αγορές ενόψει Χριστουγέννων και Νέου Έτους

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνονται τα εξής:
  Kατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση  αγαθών και υπηρεσιών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών.
Επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή και σύμφωνη με τους κανόνες που προβλέπονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ήτοι:
·  Το Ν.4177/06-08-2013 (Κανόνες ρύθμισης  της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις.
·  Την απόφαση με αριθ.Α2-718/31-07-2014 (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών-ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)
·  Το Νόμο 4264/2014 «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος»  και
·  Την αριθ.56885/19-11-2014 απόφαση "Κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.
Ειδικότερα ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:
· Την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις.
·  Την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη) – ενδείξεις.
·  Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων.

·  Την έκδοση νόμιμων παραστατικών στοιχείων.
·  Την ελλιπή στάθμιση-ζύγιση
·  Την διάθεση ορισμένων ειδών σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές σε χώρους κυλικείων Νοσοκομείων, αεροδρομίων, υπεραστικών λεωφορείων κ.α.
·  Κάθε άλλη παράβαση που αναφέρεται στον Ν.4177/2013  ή στην Α2-718/2014 απόφαση.
Επί των διαπιστούμενων παραβάσεων, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και εφόσον προβλέπεται, αποστέλλονται οι υποθέσεις και στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Ο καλός καταναλωτής πριν επιλέξει οποιοδήποτε προϊόν:
ü  Διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά του που πρέπει ν΄ αναγράφονται αναλυτικά στη συσκευασία.
ü  Λαμβάνει υπόψη του την ημερομηνία λήξης.
ü  Ακολουθεί  πάντα πιστά τις οδηγίες συντήρησης του προϊόντος.
ü  Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί και για την σύνθεσή τους.
ü  Τα παπούτσια πρέπει να έχουν ετικέτα που θα πληροφορεί  και για το υλικό που είναι κατασκευασμένα.
ü  Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση «CE» που τίθεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών.
ü  Απαγορεύεται να διατίθενται στην κατανάλωση τρόφιμα κάθε είδους τοποθετημένα μαζί με παιχνίδια στην ίδια συσκευασία εκτός και αν είναι σύμφωνα με τις ισχύουσες εναρμονισμένες προς το κοινοτικό δίκαιο διατάξεις για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
ü  Προσοχή στην επιλογή παιχνιδιών με  γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με  βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό.
ü  Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαίθρια. Είναι φτιαγμένα συνήθως από άγνωστους κατασκευαστές χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους.
ü  Τα κοσμήματα πρέπει να έχουν ένα κωδικό που δηλώνει την ταυτότητα του κατασκευαστή ή εισαγωγέα και τον αριθμό που δηλώνει την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμο μέταλλο, εκφρασμένη σε χιλιοστά.
Ειδικότερα τα νωπά κρέατα (χοιρινά-αρνιά-γαλοπούλες)
ü  Έχουν επισημάνσεις που δηλώνουν τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα, όσο και την προέλευση αυτών (εγχώριο ή εισαγωγής με ακριβή την χώρα προέλευσης ) και αυτό για να  διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και να γνωρίζει ποιας προέλευσης είναι το κρέας που αγοράζει, ώστε να μην παραπλανάται.
ü  Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά  με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή  τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.
ü  Οι καταναλωτές να μην  αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
ü  Το χρώμα σφραγίδας είναι λαμπρό κυανό(που κλίνει προς το πράσινο) Ε133 για νωπά κρέατα, αμνοερίφια γάλακτος και μη, από ζώα χωρών Ε.Ε συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της χώρας μας και ολογράφως την χώρα προέλευσης και καστανού χρώματος που κλίνει προς το κόκκινο Ε155 για νωπά κρέατα τρίτων χωρών.
ü  Τα κεφάλια των αμνοεριφίων γάλακτος ή  όχι  κατά τα ισχύοντα είναι απολύτως εμπορεύσιμα όλο τον χρόνο και πωλούνται σύμφωνα με τα αγορανομικά δεδομένα σε επίπεδο εμπόρων σε τιμή κατά τεμάχιο δηλαδή ξεχωριστά από το κρέας με εξαίρεση την Πασχαλινή περίοδο (Σάββατο του Λαζάρου μέχρι Κυριακή του Θωμά) που πωλούνται μαζί με το κρέας.
ü  Οι νωπές γαλοπούλες είναι απεντερωμένες με πόδια και κεφάλι πλην του τύπου 67% που εφόσον κυκλοφορεί πρέπει να είναι χωρίς πόδια και κεφάλι.
ü  Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις (χώρα προέλευσης, βάρος, ημερομηνία ανάλωσης κ.α.).
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:
ü  Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις αγορές του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά,  χωρίς άγχος και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.
ü  Υπάρχει αποδεδειγμένα επάρκεια σε όλα τα είδη βιοτικής ανάγκης οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
ü  Να κάνει έρευνα στην αγορά ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
ü  Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει το προϊόν που πραγματικά επιθυμεί.
ü  Όταν αγοράζει προϊόντα με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
ü  Τέλος μην ξεχνάτε σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη γιατί η παράβαση βαρύνει και σας.
· Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι τα τμήματα  εμπορίου & τουρισμού των Δ/νσεων Ανάπτυξης όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου , προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων σε κρεοπωλεία, εργαστήρια και επιχειρήσεις  ζαχαροπλαστικής,  Σούπερ Μάρκετ, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κ.α. καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις χημικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.
·   Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: