powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση για τους πλημμυροπαθείς Δωδώνης και Ζαγορίου

Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα την «Κήρυξη ως πλημμυροπαθών των Δήμων Δωδώνης και Ζαγορίου» και απάντηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη
Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Τζούφη Μερόπη, Μαντάς Χρήστος, Στέφος Γιάννης και Καραγιάννης Γιάννης σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015, απάντησε τη Δευτέρα 4 Μαΐου στη Βουλή ο κ. Σπίρτζης Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

O υπουργός απαντώντας στην επερωτώσα εκ μέρους των βουλευτών Ιωαννίνων Μ. Τζούφη, ενημέρωσε για την απόφαση του Υπουργείου να εντάξει τις περιοχές του Δήμου Δωδώνης σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές από κατολισθήσεις και καθορίζονται τα μέτρα για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων κτηρίων. Οι περιοχές του Δήμου Ζαγορίου δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση αυτή, δεδομένου ότι δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε κτήρια, αλλά άλλου είδους ζημιές. Τόνισε επίσης ότι την ανάγκη να κινητοποιηθεί η Περιφέρεια Ηπείρου και να εκπονήσει μέσω των υπηρεσιών της γεωτεχνικές μελέτες.
 Από τη μεριά του Υπουργείου έχουν προβλεφθεί για την Ήπειρο μελέτες αντιπλημμυρικών έργων στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, προ-εκτιμώμενης αμοιβής 3.000.000 ευρώ.
Επίσης ενημέρωσε ότι το Υπουργείο προχωρά στην κατάρτιση μητρώου υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, στην αξιολόγηση τμημάτων για επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα και στον προγραμματισμό για την υλοποίησή τους στα διαμερίσματα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Αττικής, Ανατολικής Στερεάς και Θεσσαλίας, ύψους 1.100.000 ευρώ.
 Επίσης έχουν γίνει επείγουσες μελέτες και επείγοντα έργα στήριξης για την αντιμετώπιση έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων σε διάφορες περιφέρειες και δήμους της χώρας, προ-εκτιμώμενης αμοιβής 10.000.000 ευρώ. Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε, πως έχει γίνει προγραμματισμός προκειμένου να εκπονηθούν γεωτεχνικές μελέτες και να στηριχθούν οι περιφέρειες, οι οποίες είναι αρμόδιες, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που θα είναι η αποκατάσταση των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: