powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Εισήγηση της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, υπεύθυνης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 2015-2019


Κυρίες και Κύριοι,
Την 19η Ιανουαρίου 2011 ξεκίνησε η διαδικασία της διαβούλευσης μεταξύ της νεοεκλεγείσας τότε πρώτης αιρετής Περιφερειακής Αρχής της Ηπείρου και όλων των φορέων της Ηπείρου, ώστε να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και να ενεργοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί για την συγκρότηση ολοκληρωμένων τεχνικοοικονομικών προτάσεων για την προώθηση τόσο της επίλυσης εκκρεμών προβλημάτων όσο και της σύνταξης ενός δομημένου, μέσω πολυκριτηριακού μοντέλου, μεσοβραχυπρόθεσμου σχεδιασμού.
Την 10η Ιουνίου 2011 η Περιφέρεια Ηπείρου διοργάνωσε την ημερίδα με τίτλο: «Η Ήπειρος σε Σταυροδρόμι. Επιδοτούμενη ή Αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάπτυξη;» στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας».
Την 4η Αυγούστου 2011 σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση ανήρτησε στην ιστοσελίδα της  “Βάση Δεδομένων”, που συγκροτήθηκε ως συνάρτηση των στοχεύσεων που καταδείχθηκαν στην προαναφερόμενη ημερίδα και των, επιμέρους, σχεδιασμών των δυνητικών επιλέξιμων φορέων χρηματοδότησης και διαχείρισης έργων σε κλίμακα περιφέρειας.
Την 14η Σεπτεμβρίου 2011 το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που ολοκλήρωνε τα παραπάνω, σχεδιασμός ο οποίος συμπυκνώθηκε στον οραματικό στόχο για:
«Αξιοβίωτη, αυτοτροφοδοτούμενη & εξωστρεφής ανάπτυξη, εστιασμένη στις παραγωγικές δραστηριότητες που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενισχύουν την τοπική ταυτότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολίτη της Ηπείρου».

Την 15η Σεπτεμβρίου 2011, ο εγκεκριμένος πλέον σχεδιασμός αναρτήθηκε για διαβούλευση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.
Την 28η Σεπτεμβρίου 2011, η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης εξέφρασε τις απόψεις της και ενέκρινε το σχεδιασμό αυτό.
Την 19η Δεκεμβρίου 2011, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου για την τριετία 2012-2014.
Σήμερα καλούμαστε να εγκρίνουμε την επικαιροποίηση του σχεδιασμού αυτού, για την προοπτική και το μέλλον της Περιφέρειας μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν:
(a) Την πολιτική δέσμευση της παράταξης μας, για την εξυπηρέτηση των  στρατηγικών στόχων και κατευθυντήριων αρχών που συνοψίζονται στα παρακάτω:
1. Προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής.
2. Αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητάς της για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
3. Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των οικονομικών πόρων του Οργανισμού της Περιφέρειας.
(b) Την διαμορφωμένη –σήμερα- πραγματικότητα, μετά από την παρέλευση μιας απολύτου πετυχημένης και παραγωγικής τετραετίας, κατά την οποία παρήχθη έργο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής αξίας.
(c) Την παρακαταθήκη ενός συνόλου πλήρων, ολοκληρωμένων και αδειοδοτημένων μελετών που αφορούν έργα που θα προσδώσουν περαιτέρω υπεραξία στην Περιφέρεια μας.
Σχετικά με τα ανωτέρω, έχει επισυναφθεί στο τεύχος του Στρατηγικού Σχεδίου Π.Η. 2015-2019 συγκεντρωτικός πίνακας απολογισμού, τα στοιχεία του οποίου συνοπτικά αποτυπώνονται στο παρακάτω υπόμνημα και παρουσιάζουν ανάγλυφα την πολιτική πιστότητα και την επιχειρησιακή &παραγωγική δυναμικότητα της Περιφερειακής Αρχής.

  Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και η Ανάλυση Δυνατών Σημείων - Αδυναμιών - Ευκαιριών & Απειλών της περιοχής μας (S.W.O.T. analysis), οδήγησε μονοσήμαντα στην καταγραφή των σημαντικών αναγκών και προβλημάτων. Παράλληλα, καταδείχτηκαν οι συγκεκριμένες δυνατότητες για την προώθηση μιας αξιόλογης -αντικειμενικά τεκμηριωμένης- αναπτυξιακής δυναμικής, εδραζόμενης στους παρακάτω ειδικούς στόχους - τομείς εστίασης της Στρατηγικής «Έξυπνης Εξειδίκευσης» (smart specialization), όπως εγκρίθηκαν από τις εποπτεύουσες υπηρεσίες και όργανα της Ε.Ε. και οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους:
1) Πρωτογενής τομέας και Αγροβιοδιατροφικός τομέας
i. Παραγωγή τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων ειδικής αναφοράς, ποιοτικών - βιολογικών-πιστοποιημένων - ανταγωνιστικών.
ii. Διεκδίκηση μεριδίου αγοράς με συντονισμένο marketing της επωνυμίας «Ηπειρωτικά Προϊόντα» (brand name).
2) Βιομηχανία της εμπειρίας για τον τουρισμό & πολιτισμό (Δημιουργική βιομηχανία)
i. Ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση και προβολή του τουριστικού προορισμού «Ήπειρος» (brand name) και καθιέρωσή του ως «προορισμού 4 εποχών».
ii. Ανάπτυξη, ενίσχυση και οργάνωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ειδικών αθλητικών δραστηριοτήτων, άμεσα συνυφασμένων με τους πλούσιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους.
iii.  Προστασία, ορθολογική διαχείριση, αξιοποίηση και προβολή του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, σε συνάρτηση με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδάτινο δυναμικό, δασικός πλούτος, υπολείμματα αγροτικών εκμεταλλεύσεων κ.λπ.).
iv. Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως προωθητικού παράγοντα της τοπικής οικονομίας.
3) Νέα Επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με τους ερευνητικούς & ακαδημαϊκούς φορείς της περιοχής (ΑΕΙ – ΤΕΙ – κλπ)
i. Δημιουργία βιοτεχνικών μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό και έμφαση στη διαφορετικότητα και την καινοτομία. Παράγοντες επιτυχίας αποτελούν το ώριμο επιχειρηματικό πνεύμα, η εκπαίδευση και η δημιουργία συνεργατικών συμπράξεων.
ii. Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία θα οδηγήσει στην ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών.
4) Υγεία (ιατρικός τουρισμός) & Ευεξία (ιαματικός τουρισμός)
i. Ανάδειξη της Περιφέρειας Ηπείρου σε κέντρο αναφοράς υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας για όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
   Βεβαίως, αναγκαία είναι η υποστήριξη κάθε χρηματοδοτικής πρότασης και προσπάθειας που αποσκοπεί στην:
A. Βελτίωση υποδομών, κυρίως στους τομείς των βασικών οδικών αξόνων, της διαχείρισης λυμάτων και αποβλήτων, καθώς και του εκσυγχρονισμού των παρωχημένων και ανεπαρκών υποδομών στον αγροτικό τομέα (εγγειοβελτιωτικά έργα,  κ.λπ.).
B. Αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Περιφέρειας Ηπείρου, με στόχο τη βελτίωση του ισοζυγίου στη διαπεριφερειακή και διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα.
C. Αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας, με βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργάνων της, επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού και ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής της.
 Προς εξυπηρέτηση όλων των προαναφερόμενων στοχεύσεων, η ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, οριοθετείται συνοπτικά, αλλά όχι αποκλειστικά, στους παρακάτω άξονες:
-  Να αξιοποιεί κατά το βέλτιστο τρόπο τους οικονομικούς πόρους που άμεσα διαχειρίζεται (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κ.λπ.).
- Να διεκδικεί τεκμηριωμένα επιπρόσθετα κονδύλια τα οποία διαχειρίζονται άλλοι εθνικοί, κοινοτικοί ή ιδιωτικοί φορείς (Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Σ.Δ.Ι.Τ., κ.λπ.) και αφορούν σε δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις.
-  Να εμπνέει το πνεύμα της συνεργασίας και να παρέχει κάθε συμβουλευτική και διοικητική αρωγή στις αναπτυξιακές δράσεις όλων των δυνητικών τελικών δικαιούχων σε περιφερειακό επίπεδο (ΟΤΑ Α’ Βαθμού, λοιποί φορείς Δημοσίου Τομέα, Κοινωνία των Πολιτών, Ιδιώτες κλπ.).
Κύριες και Κύριοι,
Η πολιτική δραστηριότητα, όπως ασκήθηκε στη χώρα μας, αποδείχθηκε άμετρη, ασυντόνιστη και ασύνδετη με την πραγματικότητα. Εξαντλήθηκε σε αβασάνιστα, μη μετρήσιμα και ακοστολόγητα πολιτικά ευφυολογήματα και «εξεμέτρησε τον βίον της».
Μετρήθηκε, ζυγίσθηκε και βρέθηκε ελλιπής. Θα προσθέσω και ελαττωματική για τα συμφέροντα του λαού και τόπου.
Οι ευθύνες που επωμιζόμαστε πολλές, ποικίλες και μεγάλες.
  Δεν αρκεί πλέον η αδάπανη και αόριστη κριτική. Μεμψιμοιρίες δεν βρίσκουν χώρο και έδαφος.
Ο τόπος χρειάζεται δουλειά και συνειδητό ενδιαφέρον.
Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με τη συζήτηση που αφορά την ανάλυση των γενεσιουργών αιτιών τους, και την αέναη διαβούλευση περί των πιθανών λύσεων. Λύνονται, τελικά και μόνον, δια της προσωπικής κατάθεσης ενέργειας, της φιλότιμης προσπάθειας, του αναγκαίου χρόνου και της απαραίτητης καλόπιστης διάθεσης. Τα υπόλοιπα και κάθε διαφορετικό, ανήκουν στο παρελθόν,  απέτυχαν και έχουν απορριφθεί.
Κυρίες και Κύριοι,
Δεν υπάρχουν αξεπέραστα εμπόδια.
Υπάρχουν μόνον συμπεριφορές και τακτικές που δεν πολεμήθηκαν, γι’ αυτό και συνεχίζουν να εμποδίζουν την ταχύρρυθμη πρόοδο.
Σας καλώ όχι μόνον να εγκρίνετε το σχεδιασμό που καταθέτουμε, αλλά και να ενωθείτε μαζί μας σε κοινή προσπάθεια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: