powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Στο ... "σκοτάδι" οι φορολογούμενοι για το μέτρο των αποδείξεων


Στο υπουργείο Οικονομικών είχε γίνει ολόκληρη προεργασία προκειμένου το μέτρο της συγκέντρωσης των αποδείξεων να αντικατασταθεί με το μέτρο της φορολοταρίας των αποδείξεων.
Στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει θεσπιστεί νέο καθεστώς για το αν και ποιες αποδείξεις συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι. Με βάση τη διάταξη που ίσχυε όλο το 2014 και εξέπνευσε την παραμονή της πρωτοχρονιάς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έπρεπε, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του εισοδήματός τους από μισθούς και συντάξεις.

Για όσους συγκέντρωσαν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις δεν προβλέπεται κάποιο μπόνους με τη μορφή της έκπτωσης φόρου. Αντίθετα, αν ένας μισθωτός ή συνταξιούχος δεν έχει συγκεντρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες αποδείξεις, τότε θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος ίσος με το 22% της αξίας των αποδείξεων που του λείπουν.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν την αξία των αποδείξεων που συγκέντρωσαν το 2014 στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλλουν το 2015. Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν έως και τη συγκρότηση νέας βουλής και κυβέρνησης, οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις.
Η “παράλειψη” αυτή δεν είναι τυχαία. Στο υπουργείο Οικονομικών είχε γίνει ολόκληρη προεργασία προκειμένου το μέτρο της συγκέντρωσης των αποδείξεων να αντικατασταθεί με το μέτρο της φορολοταρίας των αποδείξεων.
Το μέτρο της φορολοταρίας είναι ένα από αυτά που είχε περιλάβει στο περίφημο email των προτάσεων νέων μέτρων που έστειλε στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Οι φορολογούμενοι θα συγκέντρωναν αποδείξεις, θα τις καταχωρούσαν μέσω ίντερνετ ή SMS στο taxisnet και θα γίνονταν κληρώσεις δώρων, όπως αυτοκίνητα κλπ. Από αυτό το μέτρο στο υπουργείο Οικονομικών προϋπολόγιζαν ότι θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.


ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: