powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Ζωντανές οι μνήμες στο Κεράσοβο Πωγωνίου



Εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς από τα ναζιστικά στρατεύματα στο Κεράσοβο Πωγωνίου.

Τη μνήμη των 17 κατοίκων του Κεράσοβου Πωγωνίου, που ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του1944 θανατώθηκαν από τις σφαίρες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, τίμησαν χθες οι συγχωριανοί τους, ο Δήμος Πωγωνίου και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ενώ το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο πρώην βουλευτής Αθ. Οικονόμου, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γ. Οικονόμου και δεκάδες πρόεδροι και εκπρόσωποι Αδελφοτήτων αποδήμων Ηπειρωτών.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για να ακολουθήσει τρισάγιο στο μνημείο των νεκρών Κερασοβιτών και κατάθεση στεφάνων.
Ο Μητροπολίτης Ανδρέας κάλεσε το Δήμο Πωγωνίου να εντείνει τις ενέργειές του για την διάνοιξη του μονοπατιού που οδηγεί στη σπηλιά όπου βρήκαν τον τραγικό θάνατο οι 17 Κερασοβίτες, έτσι ώστε το ετήσιο μνημόσυνο να τελείται στον τόπο του μαρτυρίου. Απαντώντας ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης, έκανε γνωστό ότι η μελέτη βρίσκεται υπό σύνταξη, ωστόσο το κόστος φαντάζει απαγορευτικό για τα σημερινά δεδομένα.
Ο Θ.Οικονόμου σε δήλωσή του τόνισε πως τέτοια εκδήλωση δεν πρέπει να είναι μόνο μία εκδήλωση μνήμης, αλλά μία εκδήλωση η οποία να εμπεριέχει και πολιτικά μηνύματα και να διδάσκει για το μέλλον.
«Σε μία αντίστοιχη περίοδο κρίσης τη δεκαετία του ’30 η χιτλερική ιδεολογία, που με δημοκρατικό τρόπο παρείσφρησε στην ιδεολογία και την κυβέρνηση της χώρας,αιματοκύλησε την Ευρώπη. Να τα έχουμε υπόψιν μας αυτά, έτσι ώστε να μην μας φυλακίζει η ιστορία, αλλά να μας διδάσκει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: