Μεσαίες ως μικρές, χαρακτηρίζει τις εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Σε σοβαρές καταγγελίες προβαίνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ),μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έρευνα και εκμετάλλευσή τους στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, το ΕΛΛΙΝΥ απορεί γιατί τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από διθυραμβικές δηλώσεις πρώην υπουργών και άλλων,για μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού και για συμμετοχή πετρελαϊκών κολοσσών και τεράστιο ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς.
Το ΕΛΛΙΝΥ έκανε μια ακτινογραφία των εταιριών που έχουν λάβει μέρος και η βασική διαπίστωσή του, είναι ότι οι συμμετέχουσες εταιρίες στον διαγωνισμό και συγκεκριμένα 3-4 εξ αυτών, είναι μεσαίου προς μικρού η ελαχίστου μεγέθους, ενώ για τις άλλες δεν μπορεί να γίνει λόγος.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, σε αντίθεση με αυτά που ανακοινώθηκαν, ότι το 1996 που έγινε ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν 13εταιρίες μεταξύ των οποίων οι: British Gas, Shell International, Agip SpA, Anshutz, Triton Resources Ltd., Enterprise κ.α. εκ των οποίων μία όχι τόσο γνωστή όπως η Enterprise είχε παραγωγή 300.000 βαρ./ημέρα!
Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο να σταματήσουν οι μεγαλοστομίες και να λεχθεί η αλήθεια ώστε να εξυπηρετηθεί το Δημόσιο και όχι το ατομικό συμφέρον.
Κατά την γνώμη του Ινστιτούτου, παρ' όλο που η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει τα 100 δολ/βαρελι,ο διαγωνισμός αυτός δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση μεγάλων εταιριών και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, κυρίως όμως διότι υπήρχε έλλειψη στρατηγικού σχεδίου παραχωρήσεων στην Δυτική Ελλάδα και έλλειψη έρευνας των διεθνών αγορών.
Ένα άλλο στοιχείο, που δείχνει ότι πορευόμαστε στα ίδια αποτυχημένα πρότυπα, είναι ότι το υπουργείο Ενέργειας σχημάτισε επιτροπή 21 ατόμων! (17μέλη + 4 αναπληρωματικά) για την αξιολόγηση των προσφορών.
Το ΕΛΛΙΝΥ θεωρεί ότι το μέγεθος αλλά και η σύνθεση των ατόμων που την συγκροτούν, αποτελούν μια πρωτόγνωρη περίπτωση στα χρονικά της έρευνας και παραγωγής Υ/Α.
Τα άτομα είναι πάρα πολλά (η Κύπρος είχε σχηματίσει ανάλογη επιτροπή με τέσσερα άτομα συν σύμβουλο), που μόνο για να συντονιστούν και να συνεδριάσουν θα χρειασθούν μεγάλη γραφειοκρατική υποστήριξη και χρόνο.
Κατά δεύτερο λόγο, από όλα τα άτομα που είναι στην επιτροπή, μόνο 1-2 άτομα έχουν αποδεδειγμένη σχέση με το αντικείμενο.Εδώ υπάρχει και ένας υπαινιγμός, που όσοι ασχολούνται με το θέμα ασφαλώς τον κατανοούν.Λέει λοιπόν τον ΕΛΛΙΝΥ ότι «στις σχηματιζόμενες επιτροπές φαίνεται ότι συμμετέχουν πολλές φορές οι ίδιοι, δίνοντας την εντύπωση ότι το ευρύ θέμα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην χώρα μας είναι μια κλειστή οικογενειακή υπόθεση, ή υπόθεση συμφερόντων και όχι μια αξιοκρατική διαδικασία».Το ΕΛΛΙΝΥ θέτει το ερώτημα, γιατί δεν αξιοποιούνται οι Έλληνες επιστήμονες που έχουν εργαστεί στο παρελθόν, έχουν κάνει με επιτυχία για το Κράτος διαπραγματεύσεις και έχουν αναλάβει επίβλεψη των εργασιών με μεγάλη επιτυχία. «Μήπως επειδή δεν βρίσκονται σε ένα στενό πυρήνα συνεργατών του Καθηγητή κ. Μανιάτη», ρωτά.
Τέλος, ζήτησαν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό να του εκθέσουν τις απόψεις τους, αλλά το γραφείο του ΥΠΕΚΑ τους παρέπεμψε για συνάντηση σε «μερικές εβδομάδες». Ελπίζεται, ότι μετά τη δημοσίευση των ανωτέρω, το ΥΠΕΚΑ θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες του κοινού, ότι τίποτε δεν άλλαξε από την κατάσταση που μας έφερε ως εδώ.
Η έκθεση αυτή του ΕΛΛΙΝΥ έρχεται να ταράξει τα νερά στο θέμα της ανεύρεσης πετρελαίου που αφορά άμεσα και την περιοχή μας.Θυμίζουμε ότι για το νομό Ιωαννίνων η περιοχή των Νεγράδων κοντά στο Καλπάκι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εκεί είχε γίνει η πρώτη απόπειρα προ ετών και η γεώτρηση σταμάτησε πριν φτάσει στο προγραμματισμένο βάθος, λόγω ισχυρών πιέσεων, χωρίς να μάθουμε ποτέ αν υπάρχει κοίτασμα εκμεταλλεύσιμο ή αν πρόκειται για πετρέλαιο ή και φυσικό αέριο.
Το ΥΠΕΚΑ καλείται πλέον να απαντήσει άμεσα στα όσα αναφέρει το ΕΛΛΙΝΥ καθώς και να επιβεβαιώσει τα όσα είχαν λεχθεί την άνοιξη για τα οφέλη που θα υπάρξουν από την πιθανή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων, που έχει ανατεθεί στο ΕΜΠ, η προστιθέμενη αξία του βιομηχανικού τομέα της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%, από 480 σε 670 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θετικές προβλέπονται οι επιπτώσεις και στην απασχόληση.
Ειδικότερα, για κάθε θέση εργασίας στην εκμετάλλευση δημιουργούνται άλλες τρεις έμμεσες θέσεις στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου