powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

«Κούρεμα» στα εποχικά επιδόματα ανεργίας


Το «κούρεμα» των ειδικών εποχικών επιδομάτων που κάθε χρόνο εισπράττουν, επιπλέον του τακτικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ,περίπου 160.000 επιδοτούμενοι άνεργοι (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι,δασεργάτες, ηθοποιοί, μουσικοί κ.ά.) μπαίνει στο «πακέτο» των περικοπών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το «κούρεμα» των παραπάνω επιδοτήσεων έρχεται μετά τη φετινή μείωσή τους κατά 22% (σε συνέχεια της μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, με το οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ) και,σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», σχεδιάζεται να γίνει μέσω του συμψηφισμού του εποχικού επιδόματος με το καταβαλλόμενο μηνιαίο επίδομα ανεργίας.
Δηλαδή, θα αφαιρείται το επίδομα ανεργίας τουλάχιστον τα 360 ευρώ που είναι το κατώτερο, από τις εφάπαξ εποχικές επιδοτήσεις οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος,από 458 ευρώ έως 916,30 ευρώ τον χρόνο (εμμέσως, ο δικαιούχος θα χάνει ένα ή και δύο επιδόματα ανεργίας).


Επανασχεδιασμός
Ο περιορισμός των επιδομάτων εντάσσεται στο συνολικό επανασχεδιασμό που έχει κάνει η ηγεσία του υπουργείου για το νέο -χαμηλότερο - επίπεδο στο οποίο οδηγούνται όλες γενικά οι παροχές υπό την πίεση του δημοσιονομικού προβλήματος, της υποχρέωσης εξοικονόμησης δαπανών σε εφαρμογή της δανειακής σύμβασης αλλά και των μειωμένων εσόδων από εισφορές,εξαιτίας της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών.
Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί, μεθαύριο Τετάρτη, στην προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εργασιας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση με τις εργδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ) και τη ΓΣΕΕ, η διατήρηση - με νέα μορφή, για μικρότερο αριθμό δικαιούχων και με βάση αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια - των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, των βρεφονηπιακών σταθμών, της επιδότησης ενοικίου και της επιχορήγησης των συνδικάτων από τον ΟΑΕΔ (ύστερα από την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας).
«Αγκάθι» ο κατώτατος μισθός
Στο τραπέζι του διαλόγου το υπουργείο θέτει,ακόμη, τη μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους στον καθορισμό των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ με πιλότο την πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών (θέμα το οποίο δεν συζητά η ΓΣΕΕ) την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση της εκτεταμένης αδήλωτης - ανασφάλιστης εργασιας, σε συνάρτηση με τη μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μη μειωθούν κι άλλο τα έσοδα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και υπάρξει άμεσος κίνδυνος για τις συντάξεις.

ΟΑΕΔ: Βασικό επίδομα ανεργίας και εποχικά επιδόματα
•Βασικό επίδομα ανεργίας: 360,00 ευρώ το μήνα
•Ειδικό εποχικό βοήθημα οικοδόμων: 678,06ευρώ τον χρόνο
•Ειδικό εποχικό βοήθημα σμυριδεργάτη: 916,30ευρώ τον χρόνο
•Ειδικό εποχικό βοήθημα δασεργάτη,ρυτινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης: 641,41 ευρώ τον χρόνο
•Ειδικό εποχιακό βοήθημα ξενοδοχοϋπαλλήλων,μουσικών, τραγουδιστών, ηθοποιών: 458,15 ευρώ τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: