powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οι μισθοί στο δημόσιο μετά τις περικοπές


Οι κυοφορούμενες περικοπές στο σύστημα αμοιβών 15 ειδικών μισθολογίων, βάσει των οποίων αμείβονται 195.000 εργαζομένοι του Δημοσίου έχουν πλέον δρομολογηθεί. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει παντί τρόπω τα 11,6 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να θέσει ζήτημα επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής προχωρά σε μειώσεις κατά μέσο όρο 12% στις αποδοχές δικαστικών λειτουργών,ιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων, ενστόλων (σε Ενοπλες Δυνάμεις, ΕΛΑΣ,Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα) μελών ΔΕΠ-Πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης και άλλων υπαλλήλων ειδικών κατηγοριών.
Το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια θα γίνει στη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου,συνυπολογίζοντας τις ξεχωριστές ιδιαιτερότητες - συνθήκες εργασίας και ανάγκες του κάθε κλάδου, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις, οι οποίες ήδη, έχουν εκδηλωθεί και αναμένεται να κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο.
Αυστηρή θα ‘ναι η κυβέρνηση, μετά και τη σχετική παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ.Γρ. Πεπόνη, στην εφαρμογή του νέου πλαισίου αμοιβών στις ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ που ισχύει από 2011 και σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να γίνουν μειώσεις κατά 35% στις αμοιβές πολλών στελεχών και να επιβληθεί πλαφόν 1.900 ευρώ στους μισθούς μετά την υπαγωγή των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο.
Παρ’όλα αυτά στις ΔΕΚΟ οι αμοιβές παραμένουν «επτασφράγιστο» μυστικό. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται σοβαρές αποκλίσεις στις αμοιβές εργαζομένων, για παράδειγμα στους συγκοινωνιακούς φορείς, ακόμη κι όταν οι υπάλληλοι έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα (κατηγορία εκπαίδευσης) και χρόνια προϋπηρεσίας. Για παράδειγμα, ένας πρωτοεισερχόμενος υπάλληλος του ΜΕΤΡΟ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνει 1.343 ευρώ μικτά, 273 ευρώ περισσότερα από τον πρωτοεισερχόμενο του ΗΣΑΠ (ΔΕ) που παίρνει 1070 ευρώ μικτά. Στον ΗΛΠΑΠ, ο αντίστοιχων προσόντων εργαζόμενος λαμβάνει 1255 ευρώ. Αντίθετα, ο πρωτοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός (δάσκαλος-καθηγητής, άγαμος χωρίς παιδιά,) έχει μικτές αποδοχές: 780 ευρώ και τα «καθαρά» φθάνουν τα 639 ευρώ
Ωστόσο το ζητούμενο που είναι η σύγκλιση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δείχνει να μοιάζει ακόμη σαν μια νεφελώδη άσκηση επί χάρτου, καθώς η ψαλίδα στις αμοιβές κυμαίνεται από 300-600 ευρώ. Ο πρώτος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται περίπου σε 750 ευρώ και μετά τη μείωση κατά 22% σε πολλές περιπτώσεις φθάνει τα 581 ευρώ. Οταν μάλιστα ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 ετών ο μισθός είναι μόλις 511 ευρώ.
Από την άλλη, στο μικροσκόπιο των μισθολογικών αλλαγών θα βρεθούν 22.245 γιατροί του ΕΣΥ, 156.282 ένστολοι, 4.000 δικαστικοί λειτουργοί 885 διπλωμάτες, 11.920καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες και ερευνητές (ΚΕΠΕ), προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, 88 αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.
Ο πρώτος μισθός ενός γιατρού του ΕΣΥ σήμερα διαμορφώνεται στα 1027 ευρώ, για τον επιμελητή Β’ 1.468 ευρώ, για τον Επιμελητή Α’ 1.759 και τον διευθυντή 2.054ευρώ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών (που ας σημειωθεί ξεκινούν την καριέρα τους στην ηλικία των 30 ετών, δεν υπηρετούν κατά κανόνα στον τόπο κατοικίας τους και εργάζονται χωρίς ωράριο) λαμβάνει πολύ χαμηλότερες μέσες αποδοχές από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Ο νεοδιόριστος δικαστικός λειτουργός (πάρεδρος) έχει καθαρές αποδοχές 1.800 ευρώ και ο Πρωτόδικης με έξι έτη υπηρεσίας δεν ξεπερνάει τα 2.400 ευρώ.
Στον αντίποδα είναι οι αστυνομικοί με βασικό πρώτο μισθό τα 683 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται διάφορα επιδόματα, που με τις κρατήσεις διαμορφώνουν τα «καθαρά»σε 690 ευρώ.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο βασικός μισθός(μικτά) του ανθυπολοχαγού και των αντίστοιχων βαθμών των άλλων δυο όπλων είναι899 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: