powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

«Εφιάλτης» για τους αγρότες έχουν γίνει τα αγριογούρουνα

Καταστρέφουν καλλιέργειες σ’ όλη την Ήπειρο

Αγέλη εισέβαλε σε… Κάμπινγκ στην Ηγουμενίτσα


Σε… εφιάλτη για πολλούς καλλιεργητές τόσο στο Νομό Ιωαννίνων όσο και στους γειτονικούς Νομούς της Ηπείρου έχουν μετατραπεί εδώ και αρκετό καιρό τα αγριογούρουνα!
Οι εμπλουτισμοί του πληθυσμού τους τα τελευταία χρόνια με ημίαιμα ζώα, που, σε αντίθεση με τα κατεξοχήν άγρια, γεννούν πολύ περισσότερα μικρά και η απαγόρευση του κυνηγιού τους για μεγάλα διαστήματα, έχουν συντελέσει στην σημαντική αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή.
Αναζητώντας λοιπόν τροφή αγέλες ζώων εισβάλουν σε καλλιεργημένες εκτάσεις,κυρίως με καλαμπόκια που αγαπούν ιδιαίτερα και τις… ισοπεδώνουν τρώγοντας τους καρπούς των συγκεκριμένων φυτών, λίγο πριν την συγκομιδή τους.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο στον κάμπο του Καλπακίου και στην περιοχή του Δελβινακίου, όπως αναφέρουν στον «Π.Λ.» αγανακτισμένοι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές άνευ προηγουμένου απ’ τα αγριογούρουνα.
Επίσης, πλήγμα δέχονται αγρότες στο Δήμο Μετσόβου, καθώς ομάδες αγριογούρουνων με αφετηρία το καταφύγιο του Δρίσκου εξορμούν στη γύρω περιοχή και καταστρέφουν καλλιέργειες καλαμποκιού, ενώ αντίστοιχα περιστατικά έχουν αναφερθεί και στην περιοχή του Σουλόπουλου, στο Δήμο Ζίτσας.
Ο Κυνηγ/κός Σύλλογος
Καταγγελίες έχουν φτάσει και στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων για την καταστροφική δράση των αγριογούρουνων που, λόγω της ημίαιμης φύσης τους, δεν φοβούνται ιδιαίτερα τον άνθρωπο και με άνεση μπαίνουν σε κήπους ή ακόμα και σε αυλές σπιτιών σε χωριά ή κυκλοφορούν στους δρόμους και τα σοκάκια τους. Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει τίποτε, αφού το κυνήγι τους αυτή τη στιγμή απαγορεύεται και θα ξεκινήσει επίσημα στις 15 Σεπτεμβρίου! Πάντως, ο Κυνηγετικός απέφυγε φέτος τον εμπλουτισμό της πανίδας της περιοχής μας με νεαρά αγριογούρουνα, καθώς ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Χαράς ευαγγέλια…
Οι κυνηγοί στα Γιάννινα έχουν φυσικά κάθε λόγο να νιώθουν ικανοποιημένοι από την αλματώδη αύξηση των αγριογούρουνων. Κι αυτό γιατί θα έχουν στη διάθεσή τους μπόλικα θηράματα για την περίοδο που θα επιτρέπεται το κυνήγι, τα οποία μάλιστα θα είναι και… ψωμωμένα!
Μπήκαν σε Κάμπινγκ!
Τα αγριογούρουνα δεν μπαίνουν τελευταία μόνο σε κήπους και χωράφια ορεινών χωριών. Φτάνουν ακόμα και ως τα παράλια της Ηπείρου για… μπάνιο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του σάιτ«www.epiruschannel.gr », παραμονή Δεκαπενταύγουστου μία αγέλη ζώων εισέβαλε σε χώρο κάμπινγκ στην Ηγουμενίτσα, τρομοκρατώντας όπως είναι φυσικό τους κατασκηνωτές που βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με τα αγριογούρουνα.
Τα ζώα που μπήκαν στο Κάμπιγκ συνεπλάκησαν με τα σκυλιά παραθεριστών και πάνω στη «μάχη» κάποια έπεσαν και σε μία σκηνή! Τελικά, από τις φωνές που έβαλαν οι κατασκηνωτές τα αγριογούρουνα έφυγαν προς το βουνό από όπου ήρθαν τραυματίζοντας μάλιστα και ένα σκυλί.
Ξεκινά το κυνήγι
Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει επίσημα η φετινή κυνηγετική περίοδος, όμως αρχικά οι λάτρεις αυτής της δραστηριότητας θα μπορούν να κυνηγούν μόνο πουλιά και αυτά σε συγκεκριμένες περιοχές, τις λεγόμενες «ζώνες διάβασης». Το κυνήγι του αγριογούρουνου και φυσικά του λαγού θα ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου και θα αρχικά θα αφορά πάλι συγκεκριμένες περιοχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: