powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Συνάντηση Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και άλλων πολιτιστικών οργανώσεων για φορολογικά θέματα με την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη


Αριθ. Πρωτ.         Αθήνα 29-06-2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  και άλλων πολιτιστικών οργανώσεων για φορολογικά θέματα με την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη.
 Πολυμελής αντιπροσωπία πολιτιστικών σωματείων αποτελούμενη από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος,  την Πανελλήνια Ομοσπονδία πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων,  την   Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος,  την  Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος,  την  Ένωση Επτανησίων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, την  Πανθρακική Ομοσπονδία, την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Σωματείων, την  Ομοσπονδία Παγκαλαβρυτινών και την Ομοσπονδία Μικρών Κυκλάδων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Πανηπειρωτικής κύριο Γιώργο Δόση επισκέφτηκαν σε προγραμματισμένο ραντεβού στις 25/6/2015 και ώρα 2.30μ.μ. την αναπληρώτρια  υπουργό Οικονομικών κ.  Νάντια Βαλαβάνη, προκειμένου να συζητήσουν και να επιλύσουν φορολογικά προβλήματα που απασχολούν τα πολιτιστικά σωματεία.
Οι θέσεις των πολιτιστικών σωματείων είχαν οριστικοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό μέσα από συζητήσεις και γενικές συνελεύσεις.
Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής αφού αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των πολιτιστικών σωματείων, την προσφορά τους στην κοινωνία και τον πολιτισμό, στη διάσωση, διάδοση και μεταλαμπάδευση στη νέα γενιά της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης, τη διαφύλαξη και προστασία των μνημείων του πολιτισμού μας και των προγόνων μας, και  επί πλέον αποτελούν τον συνδετικό κρίκο  με τους απόδημους όπου γης προς τη ρίζα τους και ότι συντελούν και βοηθούν το μεγάλο εθνικό στόχο την αναστολή  της απαλλοτρίωσης την εθνικής συνείδησης, της γλώσσας και των παραδόσεων της πατρίδας μας.
Τόνισε επίσης ότι οι συμμετέχοντες στα συμβούλια των οργανώσεων προσφέρουν έργο εθελοντικά και αφιλοκερδώς και ότι οι πόροι τους είναι οι εισφορές των μελών και κάποιες ελάχιστες προσφορές των συμπατριωτών καθώς οι επιχορηγήσεις και οι κάθε είδους χορηγίες είναι πλέον ανύπαρκτες.
Επίσης ότι τα πολιτιστικά σωματεία δεν έχουν καμιά σχέση με της μη κυβερνητικές οργανώσεις  (Μ.Κ.Ο)  που επιχορηγούνται γενναία από την πολιτεία.
Τα θέματα που τέθηκαν ήταν:
1. Να δοθεί η δυνατότητα μέχρι τέλος του έτους 2015 να τακτοποιηθούν φορολογικά οι πολιτιστικές οργανώσεις χωρίς επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων.
2. Να υπάρξει δυνατότητα συστέγασης και φιλοξενίας των οργανώσεων είτε μεταξύ τους, είτε με ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες χωρίς φορολογικές συνέπειες.
3. Τα  έσοδα από ενοίκια να φορολογούνται με συντελεστή  10%, επειδή σπάνια ξεπερνούν τις 11.000,00 ευρώ και αποτελούν πόρο ζωής για τα πολιτιστικά σωματεία.
4. Το ύψος της επιβολής των προστίμων να λαμβάνει υπ’ όψη τον εθελοντισμό και τον ουσιαστικό μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
5. Να εξετάσουμε τη δυνατότητα της υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων για μεγάλα ποσά π.χ. πάνω από 300 ή 500 ευρώ επειδή τα πολιτιστικά σωματεία στερούνται λογιστικής υποστήριξης.
6. Τη δυνατότητα λήψης των μεταβολών στο μητρώο από τις φορολογικές δηλώσεις, όπου καταχωρούνται.
7. Να μη ζητείται τέλος επιτηδεύματος από πολιτιστικές οργανώσεις οι οποίες εκδίδουνε έντυπα με συνδρομές των μελών τους καθ’ όσον διανέμονται δωρεάν και δεν έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία. 
Η υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση επίλυση της συστέγασης των οργανώσεων μεταξύ τους και με δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες και του τέλους επιτηδεύματος και τη γενικότερη αναδιάρθρωση στα προβλήματα μητρώου όπου θα επιλυθούν  και τα προβλήματα των πολιτιστικών σωματείων.
Τα υπόλοιπα θέματα τα εξετάζει.
Στη συνάντηση συμμετείχε και στήριξε τις θέσεις μας  ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Στέφος.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: