powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, η Ε.Ε. και η συζήτηση στη Βουλή

1.  Η «διαπραγμάτευση» δεν έκλεισε … .
Ο χρόνος βέβαια τρέχει και θα αποκαλύψει πολλά για τις πραγματικές προθέσεις όλων.
Χθες, το Λαϊκό Κίνημα ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει την θέση του, για το, εάν ισχύει η πρόταση – μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης για τα 8 δις μέτρα, αποσύροντάς την, καθώς  - όπως ο ίδιος δήλωσε - δεν αντικατοπτρίζει την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι προϊόν αφόρητης πίεσης ή απειλής, είναι δηλ. νομικά άκυρη, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα των διεθνών συμβάσεων σύστασης και λειτουργίας της Ε.Ε. .   
            Αντιθέτως, ακούσαμε για μία σειρά από «δίκαια» μέτρα που περιλαμβάνει, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για την πλειοψηφία των μέτρων που περιλαμβάνει το «Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ» που είναι άδικα, οριζόντια και υφεσιακά. Φυσικά, ο «σύντροφος» πρωθυπουργός κατήγγειλε τις διαπραγματεύσεις μόνο των τελευταίων ημερών, λες και οι προηγούμενες ήταν «τίμιες», «δίκαιες» και καθαρές.
            Η απάντηση βεβαίως ότι η πρόταση αυτή (Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ) αποτελεί την βάση της διαπραγμάτευσης δεν είναι ούτε πειστική, ούτε επαρκής, αφού μήνες τώρα συνδιαλέγονται και η ελεύθερη και πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης έχει εκφραστεί με άλλες προγενέστερες προτάσεις.
            Περίεργη επίσης είναι η σχεδόν σιωπή του υπόλοιπου διεθνούς παράγοντα.   
            Η πρόβλεψή μου είναι ότι σε μερικές ώρες ανοίγει το χρηματιστήριο του Τόκυο και ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τον πανικό, ξεφουσκώνοντας την παγκόσμια φούσκα χρήματος και «αξιών» υπέρ τους. Γύρω στο μεσημέρι (ώρα Ευρώπης) της Τρίτης 30/6 θα ανοίξει και πάλι η ουσιαστική «διαπραγμάτευση» για το θέμα της Ελλάδας. Αυτή είναι η βασική πρόβλεψη με εναλλακτική αυτή της ευρύτερης και μακρύτερης διάρκειας ή οποία όμως στο τέλος της (γύρω στις 20 Ιουλίου και μετά) θα βρει χαμένη την Ελλάδα.


            Το ζήτημα του ποιος είναι ο ρόλος Τσίπρα, Βαρουφάκη, κυβέρνησης σε όλα αυτά δεν θα το αναλύσω στην παρούσα φάση, γιατί οι ώρες είναι κρίσιμες για πολλούς ανθρώπους και για ολόκληρη την Ελλάδα. Προς το παρόν ας δεχθούμε τουλάχιστον ότι είναι άδολος … .
           
2.         Η ληστοσυμμορία που αποκαλείται Ε.Ε.
            Ακούσαμε πολλά ωραία και παχιά λόγια χθες στην Βουλή για την Ε.Ο.Κ./Ε.Ε., για «εθνάρχες» και κυρίως για τις «άδολες» και «αγνές» προθέσεις των ιδρυτών της να ιδρύσουν μία «Ευρώπη των λαών και των εθνών». Πρόκειται για μπαρούφες που αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό.
Ας μας πουν οι ποιητές αυτού του μύθου της «Ευρώπης των Λαών και των Εθνών», πρώτα από όλα, πότε πρακτικά και που, εμφανίστηκε αυτή η «Ευρώπη των Λαών». Μήπως εμφανίστηκε και έδρασε, όταν διέλυσαν και βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία ; μήπως όταν σκλάβωναν την Ανατολική Ευρώπη ; μήπως όταν βομβάρδιζαν την Λιβύη ; όταν μετείχαν στα εγκλήματα στο Ιράκ ; όταν προωθούσαν δικτατορίες στην Αφρική ; όταν εξέθρεφαν και συνεχίζουν να εκτρέφουν το Ισλαμοφασιστικό τέρας ; μήπως στην κατεχόμενη Κύπρο ; στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ;
Και σε ποια έστω συμβατικά κείμενα από την ίδρυση της ΕΚΑΧ/ΕΟΚ/ΕΕ περιλαμβάνεται έστω ο τυπικός (ακόμα και ψευδεπίγραφα) ορισμός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) ως «Ευρώπης των Λαών … και των Εθνών …» . Ακόμα να μας πουν οι μυθοπλάστες και το πως ορίζεται και λειτουργικά υφίσταται και προστατεύεται στα ίδια αυτά κείμενα αυτή η «Ευρώπη των Λαών» ;
Γιατί ταΐζετε με ψέματα τον Ελληνικό Λαό; γιατί του λέτε τέτοιες μπαρούφες (για να μην το γράψω αλλιώς) ;  Γιατί δεν του λέτε την μόνη αλήθεια: ότι η Ελλάδα σύρθηκε και εντάχθηκε στην ΕΟΚ για να αποκτήσει μία προστασία έναντι της Τουρκίας και ότι από τότε έγινε υποτελής και στο εκάστοτε αφεντικό της.    
            Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να καταπέσει ο άθλιος μύθος της «Ευρώπης των Λαών», να σταματήσουν τα χυδαία ψέματα από όλους και από όλες τις πλευρές. Το DNA αυτής της παρέας έχει οικονομικό μόνο σκοπό, που στην πορεία παντρεύτηκε με αυτό της πολιτικής επικυριαρχίας. Αυτή η Ευρώπη της Ε.Ε. δεν φτιάχθηκε, ούτε μπορεί ποτέ να γίνει «Ευρώπη των Λαών». Μόνο αν διαλυθεί και φτιαχτεί μια πραγματική, μια νέα, με πραγματικούς τέτοιους θεσμούς που να εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό, μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για την «Ευρώπη των Λαών και των Εθνών της».
            Μέχρι τότε να μιλάμε για την πραγματικότητα: την Ευρώπη της μπότας, της επιβολής και των συμφερόντων. Ακόμα και εάν μία στις χίλιες φορές δεν φαίνεται να συμπεριφέρεται ως Ευρώπη της μπότας, της επιβολής και των συμφερόντων, να είσαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν είναι καθόλου άδολο και κρύβει πίσω του πάλι την ίδια μορφή, την ίδια καταπίεση, τα ίδια συμφέροντα.
            Πάψτε λοιπόν να παραμυθιάζεστε και να παραμυθιάζετε και τους άλλους. Το τι είναι αυτή η Ε.Ε. το βλέπετε πάνω στο πετσί σας, με το όργιο κερδοσκοπίας και φασιστικής εκμετάλλευσης σε βάρος σας.
            Οσο για τις «βοήθειες» και τα «προγράμματα» φρόντισαν από την αρχή να επιστρέφουν στους ίδιους (στις εταιρείες και στα κράτη τους) ή στις εξαρτημένες ντόπιες ολιγαρχίες (φυσικά το κομπραδόρικο ντόπιο κεφάλαιο τους στήριζε, αφού είχε το μερτικό του) ή στην καλύτερη περίπτωση να μην θίγουν στο ελάχιστο τα δικαιώματά του. Εσείς ως απλοί άνθρωποι, εμείς όλοι ως λαός τι πήραμε ; θα σας απαντήσω: αυτοκίνητα, καλλυντικά, πολυεθνικές,  gourmet τρόφιμα, εισαγόμενα ρούχα και άλλα βραχιολάκια και χάντρες δικής τους πάντα προέλευσης. Ξέχασα: μερικοί μεγαλοαγρότες πήραν και την ευχαρίστηση της αγορασμένης συνουσίας με δύστυχες γυναίκες από το πρώην «Ανατολικό Μπλόκ», μετά την κατανάλωση ευγενών ποτών “MADE IN EU” στα σκυλάδικα και στριπτιζάδικα των μεγάλων κάμπων της χώρας.
            Πονάει η αλήθεια και δεν θα γράψω άλλα (και είναι τόσα πολλά που γεμίζουν εγκυκλοπαίδειες) γιατί σκοπός μου δεν είναι αυτός, αλλά να καταδείξω το απόλυτο ψεύδος και ταυτόχρονα την πραγματικότητα.
            Αν λοιπόν δούμε την πρόταση των δανειστών και αναλύσουμε ένα προς ένα τα μέτρα που περιέχει καθίσταται σαφές στον οποιονδήποτε αναλυτή έχει έστω και λίγο μυαλό και ελάχιστη αναλυτική ικανότητα (ξέρω ότι είναι είδος προς εξαφάνιση στην χώρα) ότι οι δανειστές με όσα πρότειναν σκοπεύουν στην εμπράγματη εναπόθεση των δικαιωμάτων τους στην χώρα υπό καθεστώς χρεοκοπίας.
Να το πω απλά γιατί ξέρω ότι οι περισσότεροι μετράτε με τα δάχτυλα και μέχρι το δύο … : Όλα τα μέτρα στοχεύουν στο να χρεοκοπήσουν άνθρωποι και χώρα, χρωστώντας στο Δημόσιο και στις Τράπεζες (που στην πραγματικότητα αγόρασαν αυτοί με τον μηχανισμό στήριξης και από τις οποίες λαμβάνουν τα εμπραγμάτως ασφαλισμένα δάνεια ως εγγύηση για την ρευστότητα) και να έχουν το δικαίωμα οι δανειστές να τους πάρουν τα ακίνητα (επιχειρήσεις, σπίτια, χωράφια) εφαρμόζοντας το συμφωνηθέν «αγγλικό δίκαιο». Για αυτό προτείνουν τεράστια φορολογία, αύξηση του ΦΠΑ στα τουριστικά (έχουν τα καλύτερα οικόπεδα) και επισιτιστικά. Για αυτό δεν θέλουν ρυθμίσεις στην φορολογία, αλλά περεταίρω επίτασή της, για αυτό θέλουν ενοποίηση των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα και στους ιδιώτες. Για αυτό τον λόγο ο Ντράγκι θα δώσει σήμερα ή εντός των ημερών  «ρευστότητα» στις τράπεζες, με πρόσθετες όμως «εξασφαλίσεις» …, δηλ. με μεταφορά ενυπόθηκων δανείων ιδιωτών …  .
            Να σας γράψω να «ξυπνήσετε» είναι λίγο και κατάντησε γραφικό από τότε που το πρωτοέγραψα ως σύνθημα … .
            Για αυτό και για πολλά άλλα, η απάντηση στο δημοψήφισμα (που μάλλον δεν θα γίνει) πρέπει να είναι ένα τεράστιο ομόφωνο ΟΧΙ στα μέτρα των δανειστών.

3.         Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΛΛΟΙ (αναφορικά με το δημοψήφισμα και την συζήτηση στην Βουλή)
            Θα αρχίσω με τους «άλλους» … .
           
Από τη Νουδούλα του Σαμαρά και των συμφερόντων δεν περιμέναμε καλύτερη στάση. Τι να περιμένει κανείς από συμφέροντα και προδότες ;
Να δηλώσουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι καταστροφικά και ότι θα τα καταψηφίσουν ; αφού οι ίδιοι και τα αφεντικά τους είναι αυτά που θα μοιραστούν τις περιουσίες και τα φιλέτα με τους ξένους.  
  Είναι όμως εντυπωσιακό το πώς και πόσο ξεχνούν. Αφού αυτοί μαζί με το ΠΑΣΟΚ είναι οι βασικοί συντελεστές της διαχρονικής καταστροφής: της καταστροφής και της μακρόχρονης πορείας προς αυτή.
Η μνήμη τους μάλλον είναι στιγμιαία για να αποφεύγεται η λειτουργία της συνείδησης. Αν συνειδητοποιούσαν ποιοι είναι και τι έχουν διαπράξει θα έπρεπε να κάνουν παρέα στον Ιούδα πάνω στην ίδια συκιά … . ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΙΣΧΟΣ !!!

Τα ίδια ισχύουν και για το ΠΑΣΟΚ … . Τρίζουν τα κόκκαλα του Αντρέα Παπανδρέου από όσα είπε χθες η κόρη Γεννηματά, από όσα είπε ο Βενιζέλος. Ακόμα και ανήμπορος ο Αντρέας Παπανδρέου, μετά τις Κάννες το 1995, είχε καταγγείλει το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο και είχε προβλέψει και την πορεία της Ε.Ε. σε ηγεμονία αυτοκρατορικού τύπου. Ακούσαμε βεβαίως τα ακριβώς αντίθετα, ακούσαμε για την ζοφερή κατάσταση της χώρας λες και προκλήθηκε από την πτώση μετεωριτών και όχι από τις πολιτικές που ακολούθησαν αυτοί … . Ακούσαμε βεβαίως τους γνωστούς ψαλμούς υπέρ ΕΕ και Ευρώ, την ιερότητα των οποίων συγκροτεί από μόνο του, το ίδιο το όνομα τους … . ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕ !!!

Το πουλαίν της παρέας, ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και οι λοιποί ομιλητές, απέδειξαν (με πρώτο τον αρχηγό τους) γιατί βάσιμα το «Λαϊκό Κίνημα» τους αποκάλεσε «βόθρους». Ο ανηψιός του Σημίτη, ο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος κρατικός υπάλληλος, ο κομματάρχης του Μπόμπολα και του Βαρδινογιάννη (ακόμα δεν απάντησε στις καταγγελίες Καμμένου, Καρατζαφέρη για το πώς και πότε δημιουργήθηκε το κόμμα του), ο προνομιακά προβαλλόμενος των ΜΜΕ, με τον ασύνδετο οχετό που εκστόμισε, απέδειξε ότι το φυσικό του ανάστημα είναι ακόμα ψηλότερο από το πολιτικό του ανάστημα. ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΙΣΧΟΣ !!!.

Το ΚΚΕ. Είναι από τις λίγες φορές που τίθεται κάτι πολύ συγκεκριμένο στην Βουλή. Είναι από τις πολλές φορές που το ΚΚΕ «πετάει την μπάλα στην κερκίδα».
Καλή και ορθή η ανάλυση περί δύο μνημονίων (Κυβέρνησης – Δανειστών), αλλά το θέμα σύντροφοι ήταν πολύ συγκεκριμένο και έπρεπε να ταχθείτε ανοικτά και αναφανδόν υπέρ του δημοψηφίσματος και υπέρ του ΟΧΙ. Τα υπόλοιπα περί ΕΟΚ/ΕΕ, Ευρώ κλπ. χρόνια τα λέτε και τα λέμε, όμως αυτή είναι η 1η φορά που ο λαός καλείται έστω έμμεσα να εκφραστεί για το τι είναι ΕΕ και Ευρώ … .
Αντί να αδράξετε την ευκαιρία και να δηλώσετε δικαιωμένοι για όσα χρόνια λέει το ΚΚΕ και η πραγματική αριστερά για τους «θεσμούς» αυτούς, αντί να αναλύσετε ξανά και ξανά με το κορυφαίο αναλυτικό εργαλείο του μαρξισμού το τι είναι όλοι αυτοί οι θεσμοί (ΕΕ, ΔΝΤ κλπ) και να σταθείτε στην ιστορική και πολιτική δικαίωσή σας από την στάση τους, εσείς αναλωθήκατε σε πολιτικαντισμό που δεν ταιριάζει σε μαρξιστές και μάλλον θα πείτε στους ψηφοφόρους σας να ρίξουν άκυρο ή να απέχουν, όπως στις εκλογές του 1945. Ο ελεύθερα σκεπτόμενος λαός, οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι αναρωτιούνται εδώ και δεκαετίες για το τι ρόλο παίζεται και δεν θα σας το έγραφα αυτό, αν δεν είχατε προβεί σε ένα τεράστιο και οφθαλμοφανές στρατηγικό πολιτικό λάθος: ζητήσατε να μπει στο δημοψήφισμα ερώτημα για την συμμετοχή στην Ε.Ε. και για την συμμετοχή στο Ευρώ … . Είσαστε αλήθεια Μαρξιστές ; πως μπορεί αυτός ο λαός, σε αυτές τις συνθήκες βίας και υποτέλειας να αποφασίσει σωστά και με βάση τα πραγματικά του συμφέροντα;  
Τι θα πετυχαίνατε αν τελικά έμπαινε το ερώτημα ; Να πάμε εμείς και εσείς γύρω στο 15% -20% να ψηφίσουμε κατά Ε.Ε. και γύρω στο 30% -35% κατά του Ευρώ, να κλείσει δημοψηφισματικά το θέμα και να μας το επικαλούνται 100 χρόνια, ότι ο λαός ο ίδιος αποφάσισε … . Σε άλλα ζητήματα λέγατε και λέτε να περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες στο λαό … σε αυτό πως σπεύσατε?
Βγείτε ανοιχτά λοιπόν υπέρ του ΟΧΙ στο ερώτημα του δημοψηφίσματος γιατί έμμεσα ή άμεσα αποτελεί απάντηση για το τι είναι η Ε.Ε. και η συμμετοχή σας μας δυναμώνει όλους και αφήστε τις διαφοροποιήσεις και την αναζήτηση αφορμών.
Εκφραστείτε μαζί μας για να δυναμώσουμε όλοι. 

          ΑΝΕΛ
            Καλοί ήταν και οι δύο Καμμένοι, αν και ο πιο παχύς στηρίχθηκε Καμμένος στον λυρισμό και δεν είχε καμία πραγματικά βαθιά πολιτική ανάλυση (χρήσιμη ιστορικά βέβαια η μαρτυρία του για τα γεγονότα). Βεβαίως και στην περίπτωση του Π. Καμμένου και στην περίπτωση του Ν. Νικολόπουλου, ακούσαμε την γνωστή ιερή δοξολογία στην «Ε.Ε. των λαών» (που κάποτε υπήρχε στα παραμύθια της γιαγιάς), στον «εθνάρχη Καραμανλή», ακόμα και στον δολοφονηθέντα – αυτόχειρα ανηψιό του «εθνάρχη» και στη Ν.Δ. όπως ήταν … . Ακούσαμε δηλαδή πράγματα που αποδυναμώνουν την ουσία του πολιτικού λόγου (ακόμα και αυτή του πλατωνισμού ιδεασμού από την οποία διακατέχεται η δεξιά πτέρυγα του κόμματος) και δείχνουν αφοσίωση στο παρελθόν, κριτική πολιτικολογία, πολιτικαντισμό και απουσία πραγματικής πολιτικής θέσης για το μέλλον. Οσο για την υπουργό τουρισμού, πρέπει να της πω, ότι δεν μιλάς για φτωχούς με μοντελάκι τιμής γύρω στα 1.000 Ευρώ … .
            Προσωπικά δεν θα άφηνα τον Νικολόπουλο να μιλάει και να εκπροσωπεί τους ΑΝΕΛ. Υπάρχουν και καλύτεροι και πιο αθώοι.
            Σωστή παραταύτα η κίνηση με το δημοψήφισμα και η μερική έστω ανάλυση συνεπειών των μέτρων.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ      
Εξελίσσεται σε κόμμα του αστικού χώρου (όπου και ανήκει εγκεφαλικά το λούμπεν στοιχείο). Είναι σαφές ότι η μηχανή αναζήτησης της google τους έχει οδηγήσει στο blog του Λαϊκού Κινήματος, από όπου και μορφώνονται με στοιχειοθετημένο λόγο και αναλύσεις, παραγνωρίζοντας και αφαιρώντας όσα αφορούν τον άνθρωπο και τους λαούς … . Τουλάχιστον κάτι ουσιαστικό ανέφεραν στην Βουλή (σε αντίθεση με άλλους), μαζί με δηλώσεις περί σεβασμού άλλων λαών, εθνών και θρησκειών (!!!) θα πρέπει όμως να αρχίσουν να καταλαβαίνουν (από μόνοι τους) ότι άλλο οικονομικός μετανάστης και άλλο πρόσφυγας πολέμου από την Συρία … .  

ΣΥΡΙΖΑ
Αριστερό (λέει) κόμμα που φοβάται να πει την λέξη μαρξισμός ή δεν έχει σχέση με αυτή … .
Καλή η πολιτική κίνηση με το δημοψήφισμα και επανέφερε λίγο τα πράγματα στην θέση τους. Παραμένει όμως η πρόταση των 8 δις με τα οριζόντια μέτρα και όσο παραμένει αποτελεί τεράστιο μελανό σημείο πολιτικά και ουσιαστικά εκμεταλλεύσιμο από κάθε «άλλη πλευρά».
Από «φιλάνθρωπη διάθεση» - καμία σχέση με την αριστερά - πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ (σε λίγο θα γράψουν μέλος και την γνωστή φιλάνθρωπο κ. Μαριάννα Β. που δείχνει το STAR στα «κοσμικά» πριν την Μύκονο και την αφόρητη ζέστη που εκφράζεται με στρινγκάκια … μετά απορούμε γιατί ο λαός είναι ΧΧΧ;). Από αριστερή ατέρμονη θεωρητικολογία επίσης πηγαίνει καλά ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχωρείται ο ερασιτεχνισμός λόγω απειρίας. Αυτό που δεν συγχωρείται είναι ο κεντροδεξιός αστισμός και ο κυβερνητισμός που εκδηλώνεται μήνες τώρα. Αυτό που δεν συγχωρείται είναι η παντελής έλλειψη πολιτικού και κοινωνικού σχεδίου, οι αντιγραφές ορολογίας, οι συνεχείς συμβιβασμοί (εντός και εκτός Ελλάδας). Αν ήταν λάθος, το πρώτο μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι συμφώνησε με τους δανειστές στην «μη λήψη μέτρων μονομερώς». Αυτό αφαίρεσε κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και κάθε δυνατότητα άσκησης πραγματικής πολιτικής. Δεν ξέρω εάν ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή ή άλλοθι για την ανικανότητα, αλλά αποτελεί μια βασική παράμετρο υποτέλειας σε αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάτισε και βάφτισε «θεσμούς».
Δεν θα επεκτείνω την κριτική στο τι είναι και που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι, το θεωρώ απίθανο να προσφέρει τίποτα περισσότερο από δημοψηφίσματα (είναι η μέχρι σήμερα κορυφαία πολιτική του απόφαση). Ακούγοντας τον Αλ. Τσίπρα και κρίνοντας την σημειολογία του όρων που χρησιμοποιεί ο έμπειρος της αριστεράς ακούει και λέξεις που χρησιμοποιούν μόνο οι veritable αστοί … και που πάντως δεν χρησιμοποιούν οι αριστεροί.
Αρκούνται σε βερμπαλισμούς ανούσιου πολιτικαντισμού παλαιάς κοπής, σε αναφορές σε όρους και είναι εμφανές ότι όχι μόνο δεν έχουν ουσία πολιτικής πρότασης, αλλά και αντίστοιχη πολιτικοφιλοσοφική σκέψη και συγκρότηση. Τα ίδια γευτήκαμε και χθες στη Βουλή, από όπου και έμεινε τελικά μόνο η δίκαιη και επιβεβλημένη απόφαση για την διενέργεια δημοψηφίσματος και η θέση υπέρ του ΟΧΙ. 
Το ό,τι οι περισσότεροι ενόψει ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος αναρωτιόμασταν αν θα πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η πρότασή του (ναι ή όχι) αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης ως προς τις πολιτικές του θέσεις και της αναξιοπιστίας απέναντι στην κοινωνία.
 Θα ήθελα προς το παρόν, αφού τον συγχαρώ για το δημοψήφισμα που αποφάσισε, να πω στον Αλ. Τσίπρα αλλά και σε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το όποιο δομημένο σύστημα δεν αλλάζει με τους ίδιους θεσμούς (αποτελούν τους πυλώνες του) και στους ίδιους σκοπούς και αρχές λειτουργίας. Ένα σύστημα αλλάζει μόνο με άλλες αρχές, άλλους σκοπούς και κυρίως άλλους και άλλης φύσης θεσμούς.

            Αφήνω κατά μέρος τις προσωπικές μου θέσεις και ενστάσεις.
 Το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής πρέπει να είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ  (ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΧΡΗΜΑ)

            Βασικοί όροι

            Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η δημιουργία της Εθνικής Ανταλλακτικής Μονάδας, ως της μόνης εφικτής λύσης για τα άμεσα και ουσιώδη ζητήματα των ανθρώπων και της χώρας. Πρόκειται για το εσωτερικό μέσο συναλλαγών,  που θα απελευθερώσει κεφάλαια για ικανοποίηση των δανειστών και θα αναθερμάνει πληθωριστικά της ελληνική οικονομία. Αποτελεί παράλληλα ένα μέσο άμεσης αναδιανομής του εισοδήματος, σωτήρια ειδικά για όσους έχουν περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας εξεύρεσης χρήματος ως μέσου επιβίωσης.

Αποτελεί το μόνο τεχνικό μέσο που μπορεί να αναθερμάνει την οικονομία, αλλά και να λήξει τον εκβιασμό της διαπραγμάτευσης.

Κανόνας 1ος : Δεν το αποκαλούμε νόμισμα ή χρήμα (αφού η συνθήκη της Ε.Κ.Τ./Ε.Ε. δεν μας το επιτρέπει), αλλά Ελληνική Ανταλλακτική Μονάδα (Ε.Α.Μ. ή ΕΛ.Α.Μ.).

Κανόνας 2ος : Δεν κυκλοφορεί εκτός της χώρας (δεν υπόκειται σε συναλλαγματικές πιέσεις).

Κανόνας 3ος : Μπορεί να είναι είτε υλικό είτε άυλο (για ψυχολογικούς λόγους υλικό για πρακτικούς και άμεσης κυκλοφορίας και ελέγχου άϋλο),

Κανόνας 4ος : Η ισοτιμία του είναι 1 προς 1 με το Ευρώ, παγίως. Ετσι δεν θα υπάρχουν διπλές τιμές και αναστάτωση στην λειτουργία του.

Κανόνας 5ος : Ό,τι εισάγεται θα πωλείται μόνο σε Ευρώ. Ο,τι φτιάχνεται στην Ελλάδα θα πωλείται και στα 2 «νομίσματα». Αυτό σημαίνει συναλλαγματική ισορροπία και ώθηση της παραγωγής και των παραγωγικών επενδύσεων στην χώρα.

Κανόνας 6ος : Το δημόσιο εσωτερικά καταβάλλει σε αναλογία 50% - 50% τις οφειλές του (μισθούς, συντάξεις, προμήθειες κλπ.) και με τα δύο «νομίσματα». Η αναλογία αυτή μπορεί να τροποποιείται. Αυτό επιφέρει άμεση ταμειακή επάρκεια για εξυπηρέτηση των δανειστών και των εξωτερικών υποχρεώσεων.

Κανόνας 7ος: Αποτίθεται σε τράπεζες, κυκλοφορεί αλλά δεν τοκίζεται.

Υπάρχει μία ακόμα σειρά δευτερευόντων κανόνων, αλλά και πολλών θετικών συνεπειών. Αφού μας πολεμούν με ύφεση, εμείς θα δώσουμε την λύση με άμεσο τεχνητό πληθωρισμό μέσω της Ε.Α.Μ. .

            Είναι ευνόητο ότι με τον τρόπο αυτό τα σενάρια περί Grexit, χρεοκοπίας κλπ. και όλοι οι εκβιασμοί που μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι λήγουν άμεσα. Φυσικά, διαπραγμάτευση αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων μέτρων δεν θα υφίσταται πλέον, ούτε ως συζήτηση.

 ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Α. Η κίνηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και κυρίως τα όσα διατύπωσε στο διάγγελμά του τη νύχτα της 26ης προς 27η Ιουνίου 2015 αποκαθιστούν (έστω κατά τα μέρος) την εικόνα των πολιτικών πραγμάτων, όπως την είχαμε, τουλάχιστον τυπικά, αξιολογήσει.
            Παρά την κυβερνητική ανικανότητα ουσιαστικής δράσης και οργάνωσης της κοινωνίας, ακούσαμε τουλάχιστον κάποιες αλήθειες και γίναμε αποδέκτες μίας δημοκρατικής πρότασης και διαδικασίας.
            Δεν κρατάμε μόνο το δημοψήφισμα που αποτελεί ιστορική στιγμή για την πολιτική ιστορία του τόπου. Κρατάμε και την παραδοχή του ότι η πρόταση των 8  δις μέτρων, που ο ίδιος κόμισε στα ευρωσυμβούλια, δεν αποτελεί πρόταση που συμβαδίζει με τις πολιτικές θέσεις του κόμματός του και τις κυβέρνησης.
            Δεν το αθωώνει πολιτικά βέβαια η δήλωση αυτή και θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας για την επόμενη ημέρα, καθώς η δημόσια αντίληψη για την πολιτική του ταυτότητα είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη.

Β. Η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι μία απόφαση που στο θεσμικό πολιτικό πλαίσιο εκφράζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Είναι η κορυφαία δημοκρατική συνταγματική επιλογή.    
            Το δημοψήφισμα με το θέμα αυτό δεν είναι βεβαίως αντισυνταγματικό. Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος δεν προβάλλει κανένα κώλυμα στην διενέργεια δημοψηφίσματος για ένα εξέχουσας σημασίας κρίσιμο εθνικό θέμα, όπως αυτό του νέου μνημονίου – συμφωνίας. Το ζήτημα της απαγόρευσης δημοψηφίσματος για δημοσιονομικά θέματα, αφορά την διενέργεια δημοψηφίσματος μόνο για ήδη ψηφισμένα νομοσχέδια και όχι για μη ψηφισθέντα και βρίσκεται στην διάταξη σε άλλη περίοδο (πρόταση). Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, επιβάλλεται μόνο συσταλτική (και όχι διασταλτική) ερμηνεία της συγκεκριμένης απαγορευτικής διάταξης, δηλ. μόνο για φορολογικά νομοσχέδια. Το γεγονός ότι κάποιοι της αντιπολίτευσης ασχολούνται από χθες με την δήθεν αντισυνταγματικότητα φανερώνει μόνο την αγραμματοσύνη τους.

Γ. Τα είχαμε πει και αναλύσει όλα έγκαιρα και με ακρίβεια από την αρχή :
http://laikometopo.blogspot.gr/2015/01/blog-post_31.html 
http://laikometopo.blogspot.gr/2015/02/blog-post_17.html
Τα δύο κείμενα με αυτά μαζί με άλλα αδημοσίευτα μέχρι σήμερα είχε λάβει από τότε ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση και αναλύουν την ουσία του ζητήματος, δίνοντας λύσεις και προβλέποντας με απόλυτη ακρίβεια όσα γίνονται.
Είναι καλό να αναλύεις τους αντιπάλους σου ... και είναι εύκολο όταν οι στόχοι τους είναι σαφείς και προφανείς ... .

            Αυτό που πραγματικά μπέρδεψε τα πράγματα ήταν η εσφαλμένη κίνηση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τμηματικά και υπό πίεση ένα πακέτο μνημονιακών μέτρων και να το δώσει προς διαπραγμάτευση. Εσωτερικά, διέλυσε την βούληση του μαχόμενου μέρους του ελληνικού λαού και απαξίωσε πολιτικά την κυβέρνηση. Εξωτερικά, ήταν ομολογία συνθηκολόγησης και στην περίπτωση αυτή το “κολλέγιο των δανειστών” ζήτησε την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας.
            Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει ότι αποσύρει το κείμενο μνημονίου των 8 δις και να δηλώσει προς τους δανειστές ότι, εάν θέλουν διαπραγμάτευση πραγματική, θα την έχουν από μηδενική βάση και με βάση τις αρχές των συνθηκών της Ε.Ε., τις συμβάσεις του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εκπεφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού. Με αυτές τις αρχές μπορούμε να συζητήσουμε. Με αρχές πλιάτσικου, διάλυσης και αποικιοκρατίας δεν συζητούμε τίποτα. Ας έλθουν, ας κοπιάσουν κατά εδώ να πάρουν τα χρήματά τους ...  ή καλύτερα ας κοιτάξουν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών τους, διότι εκεί βρίσκονται και όχι στην καθημαγμένη Ελλάδα.
            Σε κάθε περίπτωση η δήλωση απόσυρσης της πρότασης αφαιρεί από τους δανειστές και τους εδώ υπαλλήλους τους το ερώτημα – επιχείρημα του τι θα γίνει εάν οι δανειστές αποσύρουν τις δικές τους προτάσεις πριν την διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Δ.        Ως κίνημα και ως πρόσωπα πριν την δημιουργία του κινήματος (διότι εμείς υπήρχαμε πολιτικά και φιλοσοφικά πριν από όλα αυτά) έχουμε ήδη αναλύσει και εκφραστεί για το τι είναι η “ευρωπαϊκή ένωση” , το “ευρώ” και όλα τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία της δήθεν “ενωμένης Ευρώπης” . Φυσικά, η θέση μας είναι ευθέως αρνητική σε ό,τιδήποτε συνθλίβει ανθρώπους, λαούς και χώρες προς όφελος του οικονομικού κέρδους και μιας νέας αποικιοκρατίας: του ιμπεριαλισμού του γερμανικού ζωτικού χώρου. Η ανάλυση της Ελλάδας και των Ελλήνων οφείλει να κινηθεί στην κατανόηση και στην αντίσταση στο φαινόμενο – επιδίωξη των Γερμανών και των συμμάχων τους.
            Αυτό που που πρέπει να εννοήσουν οι κυβερνώντες και ο λαός είναι ότι οι πραγματικές αλλαγές ξεκινούν από την ανάλυση και την αντίληψη (προσωπική και συλλογική) και εκφράζονται με την δημιουργία νέων θεσμών και την αντικατάσταση ή την ριζική μεταβολή των υπαρχόντων. Γιατί οι υπάρχοντες θεσμοί υπηρετούν το υπάρχον σύστημα, την καθεστηκυία τάξη.
            Ας έλθουμε όμως πάλι στα ημέτερα και κυρίως στην σπέκουλα περί εκδίωξης  της χώρας από την Ε.Ε. και το Ευρώ. Δυστυχώς, για όσους διακινούν αυτή την άποψη – απειλή το επεκτατικό νομικό στάτους της Ε.Ε. δεν προβλέπει τέτοιες διαδικασίες και τέτοιες δυνατότητες. Αρα, το “φόβητρο” για τους Ελληνες είναι κενό ουσίας. Ομως για το πόσο καταστροφική ήταν για την Ελλάδα η ΕΟΚ/ΕΕ και  το Ευρώ, έχουμε ήδη τοποθετηθεί. Οποιος θέλει να το καταλάβει ας μπει στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΣΤΑΤ (http://dlib.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/) και ας  μελετήσει τις στατιστικές καταγραφές του 1981 και του 1982 (όταν η Ελλάδα γινόταν μέλος της τότε ΕΟΚ). Η καταστροφή ήλθε μέσα στην ΕΟΚ/ΕΕ και έγινε με νόμισμα το Ευρώ.
            Η απάντηση του ελληνικού λαού στα χυδαία μνημονιακά μέτρα (τόσο αυτά που πρότειναν οι “δανειστές” , όσο και σε αυτά που πρότεινε η κυβέρνηση – εκτός εάν τα αποσύρει) πρέπει να είναι ένα βροντερό ΟΧΙ. Με τα μέτρα αυτά ολοκληρώνεται ο εξανδραποδισμός των ανθρώπων και η κοινωνική διάλυση. Με τα ίδια μέτρα διαλύεται και εξοντώνεται το σύνολο του παραγωγικού ιστού και κυρίως ό,τι είχε μείνει σχετικά όρθιο από την λαίλαπα των προηγούμενων μέτρων – μνημονίων σε επίπεδο παραγωγής και παροχής υπηρεσιών. Ο στόχος των δανειστών και το αποτέλεσμα των μέτρων είναι κατάδηλος και σαφής: εξοντώνω και διαλύω για να γίνω σύντομα κύριος των τομέων αυτών.
            Νωρίς την Δευτέρα, που θα έχουν ανοίξει τα χρηματιστήρια στην Απω Ανατολή και στην διάρκεια της ημέρας θα καταλάβουν πολλοί εκβιαστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα τομάρια και οι εθελόδουλοι της χώρας, πόσο σημαντική είναι η απάντηση “ΣΟΚ” του δημοψηφίσματος.
            Αν και θεωρούμε ότι η χώρα μας δεν θα χρεοκοπήσει την Τρίτη 30/6/2015 μη πληρώνοντας το Δ.Ν.Τ. (δεν πρόκειται περί χρεοκοπίας όπως έχουμε αναλύσει), θα θέλαμε να εξελιχθεί και το σενάριο αυτό για να καταλάβουν όλοι και παντού, ότι η Ελλάδα με πλήρη ευθύνη όσων την έφεραν στην παραγωγική απαξίωση δεν έχει να χάσει πολλά από μια τέτοια εξέλιξη. Αλλωστε η χώρα όχι μόνο έχει βρίσκεται στον “πάτο του βαρελιού”, αλλά τον έχει τρυπήσει κιόλας ... . Ο τρόμος είναι όλος δικός τους, ιδίως καθώς η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να καλύπτει με άνεση μισθούς και συντάξεις. Τώρα αν χρειαστεί να υπάρξει δελτίο στα καύσιμα για κάποιους μήνες, επισημαίνουμε ότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό για να παρεμποδιστεί η γελοιότητα της μπουρζουαζίας.
            Να μην ανησυχούν επίσης όσοι έχουν λιγότερα από 100.000 Ευρώ στις τράπεζες. Ακόμα και εάν κλείσουν κάποιες, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 Ευρώ είναι εγγυημένες από την Ε.Κ.Τ. . Οσοι έχουν περισσότερα, ας αποδείξουν την απόλυτη και συνολική νομιμότητα της προέλευσής τους ας τα πάρουν και ας πάνε μαζί τους όπου θέλουν.
            Για λόγους ιστορικά εξηγήσιμους αλλά όχι του παρόντος, τις συντριπτικά περισσότερες φορές που ως άνθρωποι και ως λαός είπαμε ΟΧΙ στις επιβουλές δημιουργήσαμε ιστορία και νικήσαμε. Ιδια πρέπει να είναι και η απάντηση της άλλης Κυριακής: ένα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΧΙ.

Ε.         Δραχμή ? Η δραχμή είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πείραμα υπό τις παρούσες συνθήκες. Χωρίς πραγματική οικονομία (όρος – εφεύρεση του Δ. Καραμήτσα) και χωρίς σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης (όρος – εφεύρεση του Λαϊκού Κινήματος) τα πράγματα για την άμεση υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, χωρίς να είναι λύση χειρότερη του Ευρώ, είναι δύσκολα και εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από τον διεθνή παράγοντα. Αναφερθήκαμε πιο πάνω σε κάποιες κλεμμένες “πατέντες” μας, όχι για να κομπάσουμε, αλλά για να εννοήσουμε το κρισιμότερο ζήτημα για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το σύνολο του λαού μας: την παραγωγή και την ανεξαρτησία που συνεπάγεται.
            Ως προς το θέμα του νομίσματος, πρωτοπόρα έχουμε προτείνει από το 2010 την δημιουργία παράλληλου χρήματος. Είναι η μοναδική και η ορθότερη λύση για την απεξάρτηση της χώρας.
            Ως προς το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης: εμείς έχουμε εκπονήσει την μοναδική συνολική τεκμηριωμένη πρόταση με ουσιαστική βεβαιότητα επιτυχίας καθώς στηρίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας και είναι στραμμένη προς τον άνθρωπο υλοποιώντας την κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο.           Την πρόταση αυτή δεν την έχουμε δημοσιοποιήσει ολόκληρη μέχρι τώρα. Αφήνουμε τους πολιτικάντηδες να παπαγαλίζουν όσα έχουμε αφήσει να διαρρεύσουν ... .
            Ασχετα με το πότε, σεβόμενοι τον πόνο του Ελληνικού Λαού, θα αποφασίσουμε να την δημοσιοποιήσουμε πλήρη, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να μας καλέσει για να μας συμβουλευτεί και, αν μας πείσει, να την ζητήσει και να την εφαρμόσει.
           
            Σε κάθε περίπτωση και με οποιαδήποτε πρόθεση και σκέψη η απάντηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015 πρέπει να είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΧΙ, άξιο της ιστορίας μας και απάντηση στον θάνατο που θέλουν να μας επιβάλλουν.


                                ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: