powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Βασίλης Τσίρκας: Ψήφιση νομοσχεδίου «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση ψηφίστηκε την Πέμπτη (12/10) από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη για τον αγροτικό κόσμο, που έχει πληγεί από τη νεοφιλελεύθερη καταστροφική πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο κλάδος σε  βαθιά και παρατεταμένη κρίση.
Ειδικότερα με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου καθιερώνεται: α) η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης των συσκευασιών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, β) η υποχρεωτική αναγραφή σε όλα τα στάδια διακίνησης του κρέατος και γ) η υποχρέωση πληρωμής των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εκ μέρους των χονδρεμπόρων το αργότερο εντός 60 ημερών και την επιβολή κυρώσεων στην αντίθετη περίπτωση.


 Με τις ρυθμίσεις αυτές εκπληρώνεται η δέσμευση που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση απέναντι στον αγροτικό κόσμο για την ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα με κύριο στόχο την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά και την προστασία των παραγωγών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των αλυσίδων χονδρικής.

Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς η προστασία των ελληνικών προϊόντων και η έμπρακτη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας που αποτελούν σταθερό πυλώνα της οικονομίας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να νομοθετεί με σκοπό την εδραίωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου με κορμό τους νέους αγρότες για την παραγωγή επώνυμων προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, που μπορούν να σταθούν επάξια στις διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: