powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Άρτα: Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα στην εκδήλωση με θέμα «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το ΕΣΠΑ από άλλη σκοπιά»


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτώβρη στην ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου με θέμα «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το ΕΣΠΑ από άλλη σκοπιά», με κεντρική ομιλήτρια την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ, κ. Ευγενία Φωτονιάτα, ο κ. Τσίρκας απηύθυνε σύντομη ομιλία και τόνισε τα παρακάτω:
 «Η ακριβής και αναλυτική ενημέρωση γύρω από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ αφορά πραγματικά πολλούς φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες.
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 δίνει πολλές διεξόδους και δυνατότητες και η στοχευμένη αξιοποίησή του μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στον τομέα των επενδύσεων, στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
Τόσο τα Τομεακά όσο και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα να μεταστραφεί το κλίμα σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας και δίνουν νέα προοπτική. 

Τα προγράμματα, για παράδειγμα, που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ή για του πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έδωσαν ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής.
Ιδιαίτερα η περιοχή μας μπορεί να επωφεληθεί αποφασιστικά από την πλειοψηφία των προσφερόμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με αιχμή του δόρατος εκείνα που αφορούν την Αγροτική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, καθώς και τις Υποδομές Μεταφορών, το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» του τομεακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκαν έργα τα οποία αφορούν και τους τέσσερις Δήμους του Nομού της Άρτας.
Με την ένταξη των νέων έργων στο ΕΣΠΑ η Κυβέρνηση θέτει ως πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση των δημόσιων κτηριακών υποδομών με άμεσο προγραμματισμό και ταχεία υλοποίηση. Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα αφήσει αναμφίβολα θετικό αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή των πολιτών, με καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα αναβαθμίζοντας τόσο την κοινωνία όσο και την τοπική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, ώστε το ΞΕΝΙΑ της Άρτας να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού. Θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο διαδραστικό εκπαιδευτήριο για μικρούς και μεγάλους, σημείο αναφοράς για νέους επιστήμονες απ’ όλη τη χώρα και κέντρο συνάντησης των δημιουργικών ομάδων και πολιτών.
Μέσα στις πραγματικά δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, το ΕΣΠΑ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία. Αυτό που απαιτείται είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση, ο σωστός σχεδιασμός και ο περιορισμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: