powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Περιφέρεια Ηπείρου: Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων


Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 8:30 μ.μ. στην αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας" του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνεται εκδήλωση για την "Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος". 
Στο σκοπό της εκδήλωσης αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθηγητής,  κ. Μωϋσής Ελισάφ.
"Είναι μια εκδήλωση τιμής για όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν από τη ναζιστική θηριωδία", τόνισε μεταξύ άλλων  ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι αυτή η πληθυσμιακή ομάδα, έπαθε τα πάντα από τους ναζιστές.
"Όταν ο άνθρωπος γίνεται ζώο μπορεί να φτάσει στη θηριωδία. Εμείς πρέπει να τους τιμάμε και να θυμόμαστε πάντα ότι όταν ο άνθρωπος χάνει τις αξίες του, προκαλεί τέτοιες καταστάσεις", συμπλήρωσε για να καταλήξει λέγοντας: "Αιωνία τους η μνήμη και αιώνια τιμή στην πόλη των Ιωαννίνων, καθώς πολλά από τα θύματα συμμετείχαν διαχρονικά στο γίγνεσθαι αυτής της περιοχής".
Από την πλευρά του ο κ. Μωυσής Ελισάφ, ευχαρίστησε την Περιφέρεια και το Δήμο Ιωαννιτών για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν και φέτος την εκδήλωση, τονίζοντας και τα εξής:
"Τούτη την ταραγμένη εποχή, μέσα σε αυτή τη δεινή οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας, όπου είναι πολύ εύκολη η δαιμονοποίηση του άλλου, του ξένου, του διαφορετικού, του αλλόδοξου, του αλλόθρησκου, που κανένας μας δεν είναι απρόσβλητος από τον ρατσισμό, αυτές οι εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί μας θυμίζουν που θα μπορούσε να φτάσει ο άνθρωπος κάτω από πιεστικές συνθήκες".
Τέλος ο κ. Μωυσής Ελισάφ, υπενθύμισε ότι τα Γιάννενα από το ολοκαύτωμα έχασαν από το 90% του εβραϊκού πληθυσμού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, κατά σειρά, χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της  Πρέσβεως του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Ιρίτ Μπεν-Άμπα, του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα και του καθηγητή, Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ. Ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: "Αντισημιτισμός: ακρότητα και κοινοτοπία. Σκέψεις για τη μνήμη και την ευθύνη της γενοκτονίας". 
Θα ακολουθήσει μουσικό Πρόγραμμα και προβολή της ταινίας του Λάσλο Νέμες "Ο γιός του Σαούλ".

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: