powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Φρένο στις πωλήσεις αγροτεμαχίων για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές


Μπλόκο στις πωλήσεις αγροτεμαχίων και λοιπών ακινήτων βάζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όχι μόνο σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, αλλά, και σε εκείνους που πωλούν και δεν εξασφαλίζουν  από την πώληση την αποπληρωμή του χρέους τους. Με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΚΕΑΟ διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα γίνεται η αγοραπωλησία αγροτεμαχίων σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις ασφαλιστικές οφειλές τους, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Κατ' αρχάς διευκρινίζεται πως σε περίπτωση που η οφειλή είναι αρρύθμιστη, δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση του ακινήτου, καθώς δεν συντρέχει η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας.
Αντίθετα, σε περίπτωση που η οφειλή είναι ρυθμισμένη και η ρύθμιση τηρείται, ο οφειλέτης που πουλά το ακίνητό του έχει δύο επιλογές:
1. Να διασφαλίσει την οφειλή του στο ΚΕΑΟ ώστε να μπορέσει να εισπράξει ολόκληρο το τίμημα της αγοραπωλησίας.
2. Να χάσει ένα τμήμα ή το σύνολο του τιμήματος ώστε να αποπληρωθεί το χρέος του προς τον ΕΦΚΑ.
Η οφειλή προς το ΚΕΑΟ μπορεί να διασφαλιστεί ως εξής:


Με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης και για ποσό τουλάχιστον ίσο με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται, είτε με το επιπλέον του τιμήματος ποσού μέχρι του ύψους της αντικειμενικής αξίας (αν το τίμημα είναι μικρότερο) ή μέχρι του ύψους της οφειλής όπου απαιτείται.
Με την εγγραφή υποθήκης επί άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών.
Με την κατάσχεση άλλου ακινήτου ελευθέρου βαρών.
Ειδικά στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου χωρίς τίμημα (όπως για παράδειγμα δωρεά ακινήτου), διασφάλιση συνιστά και η αναδοχή του χρέους από το πρόσωπο στο οποίο μεταβιβάζεται το ακίνητο.
Αφού ελεγχθούν τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, βάσει της εγκυκλίου θα δίνονται βεβαιώσεις διάρκειας ενός μήνα. Στην περίπτωση, μάλιστα, που το τίμημα είναι μικρότερο από την αντικειμενική αξία, θα παρακρατείται μέρος του τιμήματος. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για να επιτραπεί η μεταβίβαση, θα πρέπει να διασφαλίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.

ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: