powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ο Βασίλης Τσίρκας, συνυπέγραψε την τροπολογία με θέμα «Νομιμοποίηση του μέχρι 31-12-2016 διανυθέντος χρόνου ασφάλισης στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ»


Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε τροπολογία με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία αίρονται τα εμπόδια συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΓΑ. 
Η σημαντική αυτή τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις» και ψηφίστηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο ΟΓΑ διενεργεί αναδρομικό έλεγχο του χρόνου ασφάλισης. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε εξ αρχής τις προϋποθέσεις ασφάλισης ή έπαψε κάποια στιγμή να τις πληροί, χωρίς να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή της, ο ΟΓΑ προβαίνει σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των καταβληθεισών εισφορών, ατόκως. Πρόκειται για περιπτώσεις που κάποιος ασφαλισμένος έπαψε για κάποιο διάστημα να ασκεί το αγροτικό επάγγελμα ή δεν εμφάνιζε αγροτικό εισόδημα κ.α.
Με την ψήφιση της τροπολογίας οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που μέχρι 31-12-2016 έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης θεωρείται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για όσο χρόνο ασφάλισης έχουν καταβάλει ή θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 30-6-2017. Να σημειωθεί ότι η ως άνω ρύθμιση ισχύει με την προϋπόθεση ότι κατά τον ίδιο χρόνο δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξη από την ασφάλισή τους αυτή ή δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδας ή του εξωτερικού. 
Ο χρόνος αυτός θα υπολογιστεί με τη διαδοχική ασφάλιση.

Με την εν λόγω πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέρχεται η νομιμοποίηση του διανυθέντος χρόνου ασφάλισης και πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31-12-2016 στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ. Με τον τρόπο αυτό λύνεται το πρόβλημα χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που κινδύνευαν να μην τους χορηγηθεί η σύνταξη που τους αναλογεί παρά το γεγονός ότι είχαν καταβάλει επί σειρά ετών εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: