powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση για μέτρα προστασίας από τη γρίπη των πτηνών από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, γίνεται γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνονται συνεχώς κρούσματα γρίπης των πτηνών σε κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα κρούσματα αφορούν τον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 που απομονώνεται τόσο σε εκτρεφόμενα πτηνά (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία) όσο και σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία).
Με βάση τα παραπάνω  επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η πιστή εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη "Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών".
Ειδικότερα όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται ότι:
1.   Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.
2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
3.  Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: