powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Για μία παράσταση θα ανοίξει ξανά το Αρχαίο θέατρο της Δωδώνης το καλοκαίρι

Το «πράσινο φως» για να ανοίξει ξανά έστω για μια συμβολική παράσταση το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης άναψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ήπειρο. 
Ο κ. Ξυδάκης συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο, Γιάννη Καραγιάννη και Μερόπη Τζούφη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Σιαράβα ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστα Σουέρεφ, ενώ ενημερώθηκε και για την εξέλιξη των εργασιών στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης Γιώργο Σμύρη.


Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών, δεσμεύτηκε πως το έργο που έχει ξεκινήσει με τη 1269763664.jpgχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί με κονδύλια από το νέο κοινοτικό πλαίσιο, είπε πως προχωρούν οι ενέργειες για ένταξη στον κατάλογο μνημείων της UNESCO και προανήγγειλε μία παράσταση το καλοκαίρι, με τη χρήση των πέντε κερκίδων που θα έχουν αποκατασταθεί, κάτι που σημαίνει πως περίπου 1000 άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν ξανά τον αρχαίο λόγο στο μοναδικό αυτό μνημείο.
«Ελπίζουμε πως μέσα στο καλοκαίρι θα μπορεί να αποδοθεί ένα μέρος του θεάτρου προς χρήση, να γίνει μια συμβολική τιμή σε αυτόν των πολιτισμό που μας περιβάλει. Είναι ένας συγκλονιστικός χώρος, που έχει μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις και απαιτήσεις συντήρησης. Το οικονομικό είναι ένα πρόβλημα, αλλά με την ένταξη στο ΕΣΠΑ και με τη μετακύληση στο νέο ΕΣΠΑ θα αντιμετωπιστεί μεγάλο μέρος αυτής της δυσκολίας. Αυτό που μένει είναι η αγάπη όλων των ανθρώπων γι’ αυτόν τον τόπο, η εκτίμηση, η άντληση αυτογνωσίας και η στήριξη των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι το μελέτησαν, το ανέδειξαν και αυτή τη στιγμή το ξαναδίνουν τμηματικά σε όλο τον κόσμο. Δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες. Εμείς είμαστε οι προσωρινοί διαχειριστές αυτής της κληρονομιάς. Είναι μνημείο της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς. Ο φάκελος για τη Δωδώνη είναι έτοιμος και θα τον επανεξετάσουμε για να επανακατατεθεί στην UNESCO», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού σε σχέση με τις πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, το πρόγραμμα δηλαδή που υλοποιούν Περιφέρεια Ηπείρου και Σωματείο «Διάζωμα», επισημαίνοντας πως το μείζον δεν είναι η ανάδειξη μόνο για τουριστικούς λόγους.
«Την κληρονομιά δεν τη συντηρείς, δεν την αναδεικνύεις και δεν την προσεγγίζεις μόνο για να την πουλήσεις ως τουριστικό προϊόν. Το κάνεις γιατί είναι ένα χρέος στον τόπο, γιατί μαθαίνεις βαθύτερα τον εαυτό σου και το κάνεις για να το αποδώσεις στην οικουμένη. Η τουριστική εκμετάλλευση δεν αφορά τα μνημεία. Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται προς χρήση, να είναι λειτουργικά και ζωντανά, αλλά πάντα με πολλούς περιορισμούς και πολύ περίσκεψη. Δεν είναι ο εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τον τουρισμό. Η ομορφιά, η σημασία, η αξία και ο πολιτισμός που κουβαλάνε, ακτινοβολούν. Δεν χρειάζεται να τα φορτώνεις. Αυτό που λέγεται ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση, είναι ένας από τους κεντρικούς πυρήνες στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Από τη μία θέλεις να τονώσεις την τοπική οικονομία και από την άλλη να βάλεις πολιτιστική υπεραξία στον τουρισμό. Όχι με μια βαριά χρήση μνημείων, απλώς να δίνεις το συμβολικό  τους βάρος», σημείωσε.


ΠΗΓΗ: www.vimanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: