powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Κατολισθήσεις απειλούν σπίτια και χωριά στο Δήμο Δωδώνης

Το ενδεχόμενο της αναγκαστικής μετεγκατάστασης προς το παρόν των ενοίκων δύο σπιτιών στο Ζωτικό και ενδεχομένως ολόκληρου του χωριού, εάν συνεχιστεί το φαινόμενο της κατολίσθησης, εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας.
 Το Ζωτικό του δήμου Δωδώνης, όπως και δεκάδες άλλα χωριά της περιοχής επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και ήδη δύο σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα από το κλιμάκια των μηχανικών, που τα επιθεώρησαν.
 Οι ζημιές είναι πρωτοφανείς σε όλη την έκταση του δήμου Δωδώνης, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Σελλών, όπου έχουν καταστραφεί οδικές προσβάσεις, γέφυρες, τεχνικά έργα απορροής των υδάτων, ενώ μεγάλα τμήματα από τα βουνά έχουν κατολισθήσει εκατοντάδες μέτρα προς τα κάτω.

Οι λιγοστοί κάτοικοι στο Ζωτικό, γεροντότεροι στην πλειοψηφία τους περιμένουν να γίνει κάποιο θαύμα, αφού το φαινόμενο εξελίσσεται και όπως τους ξεκαθάρισαν οι μηχανικοί επί του παρόντος δε μπορούν να γίνουν ενέργειες για τα σπίτια τους, τα οποία πρέπει να τα εγκαταλείψουν. Όπως τόνισαν όμως τόσο η κα Βάσω Καρρά, όσο και η κα Ανδρομάχη Πάκου, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους δεν είναι λύση η φιλοξενία σε ξενώνα στην Τύρια, παρά μόνο για λίγες ημέρες.
«Δε θέλουμε να φύγουμε από τα σπίτια μας. Που να πάμε άλλωστε; Είναι λύση να πάμε για λίγες ημέρες στο ξενοδοχείο; Και τα πράγματά μας τι θα γίνουν;», αναρωτιέται η 86χρονη Ανδρομάχη, που στο θυμό της τα… βάζει και με τους Σαμαρά – Βενιζέλο, «… που ήρθαν στα σπίτια μας και μας έβαλαν να πληρώνουμε ενοίκιο»…
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικόλαος Πάκος, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους κατοίκους του χωριού, τονίζοντας ότι θα πρέπει ίσως να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της οριστικής μετεγκατάστασης του χωριού, το οποίο είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, δεν εφαρμόστηκε όμως στην πράξη.
Ο δήμος Δωδώνης είναι βομβαρδισμένος από τη μία άκρη μέχρι την άλλη και έχει ζητήσει τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, και έχει μισθώσει και ιδιωτικά μηχανήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα σε πρώτη φάση.
Το βέβαιο όμως είναι, ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής, αλλά παράλληλα και πολλά χρήματα για την αποκατάσταση των υποδομών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: