powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Εκδήλωση για τους Μελιγγούς στον απελευθερωτικό αγώνα του 1912-13

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, στις 11:00, η Αδελφότητα Απανταχού Μελιγγιωτών και το Τοπικό Συμβούλιο Μελιγγών οργανώνουν επετειακή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Μελιγγών με θέμα «Οι Μελιγγοί στον απελευθερωτικό αγώνα του 1912-13».
 Στα πλαίσια της εκδήλωσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Δωδώνης, θα μιλήσει ο Καθηγητής Μαθητικών και μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παναγιώτης Τσαμάτος («Η δράση του Μικτού Στρατεύματος Ηπείρου στην περιοχή της ανατολικής Ολύτσικας, στον απελευθερωτικό αγώνα του ’12-’13») και ο Μελιγγιώτης συγγραφέας και ερευνητής κ. Πάνος Τζιόβας («Οι Μελιγγοί στον αγώνα του 1912-’13»).
Θα προβληθούν φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού στην περιοχή καθώς και ένα σύντομο ντοκιμαντέρ του Στέφανου Ντόβα για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Τέλος, ειδική αναφορά θα γίνει σε παλαιούς τάφους που ανακαλύφθηκαν στον περίβολο του Αγίου Αθανασίου (ξωκλήσι των Μελιγγών) και της μάχης που έδωσαν στο σημείο εκείνο Κρήτες εθελοντές που είχαν καταλάβει τη Μανωλιάσσα και μέλη του σώματος του Κοσσυβάκη που ήταν εγκατεστημένοι στους Μελιγγούς με σώμα Οθωμανών στρατιωτών που ξεκινώντας από το πολυβολείο του Αγίου Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: