powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κάτοικοι της περιοχής ζητούν…Να προστατεύσει το θέατρο της Δωδώνης ο Υπ. Πολιτισμού!

➤ Λένε ΟΧΙ στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων

Διαμαρτυρίες και μάλιστα οργισμένες αρχίζουν να εκφράζονται στην Ήπειρο εναντίον του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, γιατί δεν παρεμβαίνει άμεσα για να προφυλάξει το θέατρο της Δωδώνης και γενικά την ευρύτερη αρχαία περιοχή από τα σκουπίδια!
Συγκεκριμένα σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων (σε ευθεία γραμμή και όχι μέσω δρόμου), κοντά στο Ελευθεροχώρι, έχει χωροθετηθεί η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι μελετητές έκριναν ως πιο κατάλληλο τον τόπο της Δωδώνης! Για να καταλήξουν στο επιστημονικό αυτό συμπέρασμα έβαλαν κριτήρια, τα οποία, φυσικά δεν τήρησαν. Ένα από αυτά ήταν  ο χώρος να μη βρίσκεται κοντά σε μνημείο κ.λπ. Και το σημείο απέχει μόνο 2.300 μέτρα από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης!  Οι κάτοικοι, παρόλο που ανέμεναν την αυτονόητη αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν βλέπουν καμία κίνηση! Και ας βεβηλώνεται, όπως λέει ο κ. Γιάννης Μπούκας  (πρώην δήμαρχος Δωδώνης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα εναντίον του εργοστασίου)  ένα πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας.
Σκουπιδότοποι…Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, που ασχολήθηκε με το θέμα εκτεταμένα, επισημαίνει ότι «είναι ενδεικτικό ότι μόλις τα τελευταία χρόνια συγκεντρώθηκαν οι αρχαιότητες από την περιοχή των Ιωαννίνων και τοποθετήθηκαν στο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Για δεκαετίες ήταν διάσπαρτες. Στο Μουσείο των Ιωαννίνων υπάρχουν τρεις κύριες αίθουσες. Οι δυο περιέχουν εκθέματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Περιοχής Δουρούτη και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Η τρίτη από άλλες περιοχές. Στους δυο προαναφερόμενους χώρους κατάφεραν οι σύγχρονοι να δημιουργήσουν σκουπιδότοπους. Για χρόνια τα σκουπίδια τα έριχναν στην περιοχή Δουρούτης και προφανώς πάνω σε αρχαιότητες!».
Ο Αλ. Καχριμάνης Είναι ακίνδυνο το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών  για το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, «αφού οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν γι' αυτό». Ωστόσο ο κ. Καχριμάνης, χωρίς να απορρίπτει τη συγκεκριμένη θέση, διευκρινίζει ότι «πιο κατάλληλη θέση είναι η βιομηχανική περιοχή Ιωαννίνων».
To μέλος της Επιτροπής Αγώνα Παρασκευή Παππά (φωτορεπόρτερ), αναρωτιέται: «Τότε, γιατί δεν γίνεται εκεί το εργοστάσιο;». Ακόμη σε μικρή απόσταση  εντοπίστηκε  μεγάλη ποσότητα υπόγειων υδάτων, τα οποία είτε θα μπορούσαν να αντληθούν, είτε να καταλήγουν κάπου αντλούμενα σε άλλα σημεία.
Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού πιθανότατα το εργοστάσιο θα «στείλει» ουσίες και απόβλητα στα υπόγεια ύδατα...
Ασεβούν…Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, (πρώην δήμαρχος Σελλών) Δημήτρης Φαρμάκης επισημαίνει ότι οι μελετητές ασεβούν σε βάρος της Δωδώνης.
«Η μελέτη,  στην οποία στηρίζονται οι αρμόδιοι,  έχει συνταχθεί από μια εταιρεία στην Αθήνα. Για να επιλεγεί ο χώρος, έχουν τεθεί ορισμένα κριτήρια. Με άριστα το δέκα βαθμολογείται η θέση που απέχει πιο πολύ από αρχαιολογικό χώρο στο αντίστοιχο κριτήριο. Η θέση που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων στην ευθεία από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης βαθμολογείται με δέκα, δηλαδή πιο πάνω από άλλες θέσεις που απέχουν... δεκάδες χιλιόμετρα…»!
Και μια βίλα!Ο κ. Γιάννης Ντάσκας αποκαλύπτει (εφημερίδα "Παρασκήνιο", Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2011, σελ. 22), συνδέοντας το θέμα με την περίπτωση των σκουπιδιών (εμείς δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα στοιχεία, άρα δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε τα λεγόμενα),  ότι  «στην περιοχή ανάμεσα στο αρχαίο θέατρο και στην τοποθεσία χωροθέτησης του εργοστασίου, μεγάλο στέλεχος του τοπικού κρατικού μηχανισμού  κατασκευάζει τη δική του βίλα. Δίπλα στον δρόμο αλλά και μέσα στο δάσος. Έχει άδεια; Προφανώς, ναι. Θα μπορούσε κρατικό στέλεχος να φτιάξει τέτοια βίλα χωρίς άδεια; Έχει χρήματα; Προφανώς. Και έχει και συγγενείς...».

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/9801

Δεν υπάρχουν σχόλια: