powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της λύσσας

Σε αυξημένη εγρήγορση και επαγρύπνηση βρίσκονται οι διευθύνσεις κτηνιατρικής σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσουν όλους τους συναρμόδιους φορείς για τα μέτρα σε κατοικίδια και άγρια ζώα για την πρόληψη της λύσσας.

Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων των δήμων της Ηπείρου, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μία δεύτερη σύσκεψη, στην οποία οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ενημέρωσαν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής διευκρινίζουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην περιοχή ούτε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, μετά τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για την παρουσία της λύσσας σε γειτονικές χώρες.
Ήδη, δόθηκαν οι κατευθύνσεις προς τους συναρμόδιους φορείς και όπως τόνισε ο Γεν. Γραμματέας της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Χαρ. Μπρέχας, οι κυνηγετικές οργανώσεις αναλαμβάνουν τον εμβολιασμό των κυνηγετικών σκύλων σε γεωγραφική ζώνη έκτασης και βάθους 30 χλμ από τα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία.
Αντίστοιχα την υποχρέωση αυτή αναλαμβάνουν οι Δήμοι για τον εμβολιασμό των αδέσποτων και η Περιφέρεια Ηπείρου για τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων.
«Υπάρχει μία προληπτική ενημέρωση και δεν υπάρχει κανένα απολύτως κρούσμα. Εκτός από την υποχρέωση του εμβολιασμού, το Δ.Σ της Ομοσπονδίας αποφάσισε να χορηγηθεί και ένα έντυπο οδηγιών στους κυνηγούς που θα διανέμεται ως ενημερωτικό υλικό για τη λύσσα», σημείωσε ο κ. Μπρέχας.
Παράλληλα, φαίνεται πως αυτή η περίοδος της αυξημένης εγρήγορσης και ετοιμότητας θα οδηγήσει σε ταχύτερη εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση (μικροτσίπ) σε όλα τα σκυλιά.
Τέλος, σύμφωνα και με σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βασικός άξονας της επιτήρησης που βρίσκεται σε ισχύ αποτελεί η εργαστηριακή εξέταση των κεφαλών αγρίων και κατοικιδίων ζώων, κατά βάση όμως αλεπούδων και λύκων, που βρίσκονται νεκρά στις συνοριακές ζώνες. Τα δείγματα αυτά αποστέλλονται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για περαιτέρω εξέταση και διερεύνηση.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: